macOS FaceTime portretten

Deze macOS Monterey-features werken alleen met Apple Silicon

Voor de happy few
Er komen heel wat nieuwe functies in macOS Monterey beschikbaar, maar lang niet allemaal zijn ze te gebruiken op Macs met Intel-processor. Voor de functies die we in dit artikel bespreken heb je een Mac met Apple Silicon nodig.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Silicon is nu aanwezig op de meest gangbare Macs voor consumenten: de MacBook Air, iMac, Mac mini en de MacBook Pro, met de MacBook Pro 2021 als meest recente modellen. Naast de vele voordelen van een Apple Silicon Mac, krijg je ook meer functies in macOS die je niet op andere modellen vindt. Deze macOS Monterey functies loop je mis als je Intel-gebruiker bent.

De functies die we in dit artikel bespreken, werken dus alleen met deze modellen:

  • MacBook Air (M1, 2020)
  • MacBook Pro 13-inch (M1, 2020)
  • Mac mini (M1, 2020)
  • iMac (M1, 2021)
  • MacBook Pro (M1 Pro/Max, 2021)

#1 Portretmodus in FaceTime

FaceTime krijgt er in macOS Monterey allerlei functies bij. Eén ervan is het vaag maken van de achtergrond, de zogenaamde FaceTime Portretmodus. Hiervoor is nogal wat rekenkracht nodig en alleen de M1-chip is volgens Apple geschikt. Het vervagen van de achtergrond is bij Zoom en Google Meet al langer mogelijk, ook op Macs met Intel-processor. Bij Apple is het echter exclusief voor Apple Silicon.

Apple schreef eerder in het persbericht:

De Portretmodus maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, wat een prachtig video-effect oplevert.

macOS FaceTime portretten

Bekijk ook

Zo ben je goed in beeld met de portretmodus in FaceTime en andere apps

Met de portretmodus van FaceTime ben je goed in beeld tijdens videogesprekken. We leggen uit hoe je het gebruikt in FaceTime en andere videobel-apps!

#2 Dicteren op je toestel

macOS Monterey bevat privacyfuncties, waardoor meer bewerkingen lokaal plaatsvinden op je apparaat, ook offline. Op een M1 Mac geldt het lokaal verwerken ook voor het dicteren van teksten. Bovendien is er geen tijdslimiet meer. Je kunt dus zo lang doorgaan met dicteren als je zelf wilt. Overigens werkt het offline dicteren op een M1-Mac ook maar in een beperkt aantal talen, waaronder Engels, Duits, Frans en Spaans. Nederlands wordt niet ondersteund.

#3 Siri: natuurlijke tekst naar spraak in meer talen

De tekst-naar-spraakfunctie voor Siri werkt nu in meer talen, namelijk Deens, Noors, Zweeds en Fins. In macOS Monterey werkt het echter alleen op Macs met Apple Silicon. Niet echt iets waar veel Nederlanders en Belgen iets aan zullen hebben, maar exclusief voor Apple Silicon is het wel.

#4 3D-wereldbol en gedetailleerde steden in Apple Kaarten

Ook een leuke toevoeging is de 3D-wereldbol in Apple Kaarten. Daarnaast kun je met meer detail rondkijken in 3D in bepaalde steden zoals Londen, New York, San Francisco en Los Angeles. Je ziet meer informatie over bezienswaardigheden, bomen, straten, hoogteverschillen en dergelijke. Maar alleen als je een M1 Mac hebt. Op de iPhone heb je voor deze functie minimaal een iPhone XS nodig.

Apple Kaarten macOS Monterey

Bekijk ook

Zo bekijk je in Apple Kaarten een 3D-versie van de wereldbol

Apple Kaarten heeft een interactieve 3D-aardbol die je kan ronddraaien en waarop gebergten, woestijnen en meer te bekijken zijn. We laten je zien hoe je de 3D-wereldbol van Apple Kaarten gebruikt en wat er mogelijk is.

#5 Objecten omzetten van 2D naar 3D

In macOS Monterey kun je een serie 2D-afbeeldingen omzetten naar een fotorealistisch 3D-object. Dit kun je vervolgens gebruiken in AR-toepassingen. Daar is wel wat rekenkracht voor nodig, waardoor het alleen op Macs met Apple Silicon werkt. De foto’s maak je met je iPhone of iPad, waarbij je het object vanuit heel veel hoeken vastlegt. De M1 Mac zet ‘m vervolgens om. Een kleine kanttekening: deze functie werkt ook op een Mac met Intel-chip met ten minste 16 GB RAM en 4 GB VRAM.

macOS functies in Monterey

macOS Monterey verschijnt vandaag, op 25 oktober 2021. Vanaf ongeveer 19:00 kun je de update downloaden. Lees ook ons artikel over hoe je je kunt voorbereiden op het installeren van macOS Monterey. Heb je nog vragen, lees dan onze FAQ over macOS Monterey.

Bekijk ook

Zo bereid je je voor op het installeren van macOS Monterey

Vandaag verschijnt macOS Monterey! Ben je van plan om macOS Monterey te installeren, lees dan goed ons stappenplan hoe je je Mac en jezelf kan voorbereiden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 25 oktober: Artikel geactualiseerd voor de release van macOS Monterey.
  • 2021 - 28 juli: Live Text komt naar alle Macs met macOS Monterey en is daarom uit het artikel verwijderd.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.