macOS FaceTime portretten

Deze macOS Monterey-features werken alleen op een M1 Mac

Voor de happy few

Er komen heel wat nieuwe functies in macOS Monterey beschikbaar, maar lang niet allemaal zijn ze te gebruiken op Macs met Intel-processor. Voor de functies die we in dit artikel bespreken heb je een Mac met M1-chip nodig.

Apple Silicon is nu aanwezig op de meest gangbare Macs voor consumenten: de MacBook Air, iMac, Mac mini en de instapmodellen van de MacBook Pro. In de kleine lettertjes van de persberichten en de previews bij Apple is te lezen, dat sommige functies alleen te gebruiken zijn op een Mac met M1-chip. Je loopt ze mis als je Intel-gebruiker bent.


#1 Ruimtelijke audio op de Mac
Heerlijk genieten van muziek, dat van alle kanten lijkt te komen. Het is mogelijk op de iPhone, iPad en bovendien ook op de Apple TV. Apple Music biedt sinds kort ook ruimtelijke audio aan dankzij Dolby Atmos. Maar voor Spatial Audio op de Mac zul je moeten beschikken over een M1-chip, zo blijkt uit het persbericht van Apple. Je zult dus niet alleen moeten beschikken over de duurdere varianten van de AirPods, maar ook over een M1 Mac:

Met AirPods Pro en AirPods Max op Macs met de M1-chip geniet je van ruimtelijke audio, waarbij het lijkt alsof je in de bioscoop zit.

Spatial Audio voor FaceTime

#2 Portretmodus in FaceTime
FaceTime krijgt er in macOS Monterey allerlei functies bij. Eén ervan is het vaag maken van de achtergrond, de zogenaamde portretmodus. Hiervoor is nogal wat rekenkracht van de Neural Engine nodig en alleen die van de M1-chip is snel genoeg. Het vervagen van de achtergrond is bij Zoom en Google Meet al langer mogelijk, ook op Macs met Intel-processor. Bij Apple is het echter exclusief voor M1.

Apple schrijft in het persbericht:

De Portretmodus maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, wat een prachtig video-effect oplevert. En met de nieuwe rasterweergave verschijnen alle deelnemers in vierkantjes van gelijke grootte.

macOS FaceTime portretten

#3 Livetekst
Met Livetekst kun je tekst in foto’s herkennen, bijvoorbeeld een telefoonnummer. Je kunt ook een handgeschreven recept fotograferen en vervolgens de tekst omzetten naar getypte tekst. Op bijna elke recente iPhone en iPad is Livetekst te gebruiken, maar op de Mac is het beperkt tot M1, zo is af te leiden uit voetnoot #3 in deze preview.

Livetekst werkt in foto’s, screenshots, Safari en in de Quick Look-functie.

#4 Siri: natuurlijke tekst naar spraak
De tekst-naar-spraakfunctie voor Siri werkt nu in meer talen, namelijk Deens, Noors, Zweeds en Fins. In macOS Monterey werkt het echter alleen op Macs met M1.

#5 Dicteren op je toestel
macOS Monterey bevat privacyfuncties, waardoor meer bewerkingen lokaal plaatsvinden op je apparaat, ook offline. Op een M1 Mac geldt het lokaal verwerken ook voor het dicteren van teksten. Bovendien is er geen tijdslimiet meer. Je kunt dus zo lang doorgaan met dicteren als je zelf wilt.

Apple Kaarten macOS Monterey

#6 3D-wereldbol in Apple Kaarten
Ook een leuke toevoeging is de 3D-wereldbol in Apple Kaarten. Daarnaast kun je rondkijken in bepaalde steden zoals Londen, New York, San Francisco en Los Angeles. Je ziet meer informatie over bezienswaardigheden, bomen, straten, hoogteverschillen en dergelijke. Maar alleen als je een M1 Mac hebt.

#7 Objecten omzetten van 2D naar 3D
In macOS Monterey kun je een serie 2D-afbeeldingen omzetten naar een fotorealistisch 3D-object. Dit kun je vervolgens gebruiken in AR-toepassingen. Daar is wel wat rekenkracht voor nodig, waardoor het alleen op M1 Macs werkt. De foto’s maak je met je iPhone of iPad, waarbij je het object vanuit heel veel hoeken vastlegt. De M1 Mac zet ‘m vervolgens om.

macOS functies in Monterey

Wanneer komt macOS Monterey uit?

Momenteel is de eerste beta van macOS Monterey beschikbaar gesteld. Er zullen nog meerdere beta’s verschenen voordat de officiële release is gepland. We reken erop dat dit in de loop van september of oktober het geval zal zijn. In de tussentijd kunnen er nog functies uit de beta worden gehaald, als blijkt dat ze niet goed functioneren. Wat ook nog invloed kan hebben is het verschenen van krachtiger Macs met een nieuwere processor. Die zou M1X of M2 kunnen gaan heten en kunnen nieuwe functies mogelijk maken die nu nog niet konden worden onthuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2021, 16:25
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macOS 12
Devices Mac, MacBook
Software macOS 12 Monterey

macOS 12

macOS 12 is de aankomende grote software-update van macOS. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Naar verwachting verschijnt macOS 12 eind 2021 en kondigt Apple de update aan tijdens de WWDC 2021 in juni. We verwachten in deze versie weer een aantal nieuwe functies en verbeteringen. Mogelijk verfijnt Apple de grote veranderingen die in 2020 doorgevoerd werden, zoals het nieuwe design. Lees hier alles wat we al weten over macOS 12.

macOS 12
12 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.