SwiftKey-keyboard-ios-8 toetsenborden

Vergelijking veegtoetsenborden: SwiftKey, Swype en Path Input

SwiftKey, Swype en Path Input: tijd voor een intensieve test en vergelijking van de beste swipe-toetsenborden voor de iPhone en iPad.

SwiftKey-keyboard-ios-8 toetsenbordenSinds iOS 8 ben je niet langer gebonden aan het standaard toetsenbord van Apple. De weg is vrijgemaakt voor alternatieve toetsenborden die je zelf kan installeren en instellen. Drie toetsenborden zijn in het bijzonder interessant. Ze laten je behalve typen ook swipen: woorden maken door letters te vegen. De Nederlandse swipe-toetsenborden SwiftKey, Swype en Path Input in vergelijk. Welke is de beste?


In deze swipe-toetsenbordenvergelijking testen we vooral de iPhone-versies van de toetsenborden. De iPad-varianten beoordelen we in een apart onderdeel, eveneens in dit artikel.

Inhoud:

Lees ook: Alternatieve toetsenborden in iOS 8 installeren en instellen

iOS 8 toetsenborden vergelijking test

Uiterlijk en indeling

SwiftKey

iOS keyboards SwiftKey designJe kan SwiftKey uitvoeren in twee kleurstellingen: wit en zwart. De toetsen zijn wat ronder dan de knoppen op je standaardtoetsenbord en dat geldt ook voor de woordsuggesties die SwiftKey bovenop het toetsenbord doet. De indeling is vertrouwd. Linksonderin roep je alle cijfers en leestekens in beeld in dezelfde opzet als het standaard iOS-toetsenbord, en rechts van de spatie staat een punt. Met een lange druk kies daarop, verander je die eenvoudig in een uitroepteken, vraagteken, komma of apenstaart. Erg handig. In de instellingen in de SwiftKey-app schakel je tussen een Qwerty, Azerty of Qwertz-indeling.

Swype

iOS keyboards Swype designSwype is er in verschillende smaken. In de app kan je kiezen uit vijf verschillende thema’s voor het toetsenbord. Het witte en zwarte toetsenbord zijn redelijk standaard. Ze zetten de letters in aparte, een tikkeltje vierkante toetsen. Het zandthema is wat vlotter met een kleurenovergang en letters in een balk en ook bij de donkere Earth en Sun-thema’s zweven de letters wat meer. De indeling is wel goed. Linksonder roep je alle leestekens in beeld, links van de spatie staat een komma en rechts van de spatie vind je een uitroepteken. Swype toont standaard drie woordsuggesties boven het toetsenbord, maar met een veeg roep je de volgende drie in beeld. Een extra pluspunt is er voor de shiftknop van het standaard lichte toetsenbord: die kleurt duidelijk oranje als ie geactiveerd is. De instellingen van Swype vind je onder de Swype-knop linksonder. Daar vind je bij Nederlands de optie om te kiezen tussen een Qwerty, Azerty of Qwertz-indeling,

Path Input

iOS 8 keyboards Path Input designHet toetsenbord van Path Input kan uitgedost worden in het grijs of donkergrijs, en lijkt in beide kleurstellingen meer op het standaard iOS 8-toetsenbord dan de andere apps. De knopjes zijn dus een beetje afgerond en er is genoeg contrast tussen toetsen en opsmuk. Omdat de balk met woordsuggesties boven het toetsenbord leeg is voordat je aan een zin begint – in tegenstelling tot de andere apps, ziet die er wel wat lomp uit. Als je eenmaal aan het schrijven slaat, laat Path Input veel meer woordsuggesties zien dan de concurrentie. Een tik is genoeg om een woord te kiezen. Aardig is dat de Q de leestekens herbergt met een lange druk, en de P de cijfers met een lange druk. Verder staan alle leestekens handig links onderin en vind je een komma, punt én vraagteken naast de spatiebalk – zonder dat de spatie priegelig klein is. In de instellingen van Path Input kies je uit een Qwerty, Azerty of Qwertz-indeling.

Kwaliteit van het woordenboek

SwiftKey

iOS 8 toetsenborden swipen SwiftKeyHet woordenboek van SwiftKey is goed. In de basis weet SwiftKey al veel woorden en je kan de app meteen nieuwe woorden aanleren door ze handmatig uit te typen. Zodra je dan boven het toetsenbord op de suggestiebalk op je eigen woord drukt, wordt ie toegevoegd aan het woordenboek. Maar SwiftKey is nog véél intelligenter als je een account aanmaakt. Je kan SwiftKey koppelen aan je accounts op Gmail, Facebook, Twitter, Evernote en toegang geven tot je adresboek. De app leest alles uit wat je hebt geschreven en leert zo over je schrijfstijl en contactpersonen. En dat is nog maar één deel van de kracht van SwiftKey. Het andere aspect is dat je het toetsenbord tegelijk meerdere talen kan leren. Zo kan je het Nederlandse en Engelse woordenboek tegelijk activeren om er razendsnel tussen te schakelen. Het gaat niet altijd vlekkeloos: een Nederland woord wordt wel eens onbedoeld Engels. Maar indrukwekkend is het. De kwaliteit van SwiftKey’s woordenboek blijkt ook aan de woordsuggesties: daarmee kan je nog aardige, lopende zinnen maken zonder dat je zelf ook maar één woord hebt getikt.

Swype

iOS 8 toetsenborden Swype woordenboekTypen met het woordenboek van Swype bevalt eigenlijk meteen. De app is niet op zijn mondje gevallen, herkent veel woorden en corrigeert ook vaak overtuigend. Net als bij SwiftKey en Path Input zijn samenstellingen wel een probleem. De Nederlandse taal barst nou eenmaal van woorden die in andere talen uit elkaar geschreven zouden worden, en dat merk je in Swype regelmatig. Helaas heb je hier geen plan om in één keer je eigen woordenschat te introduceren, zoals bij SwiftKey. Je moet het toetsenbord dus woord voor woord bijleren. Met die tekortkoming zal je het moeten doen. De woordsuggesties die Swype boven het toetsenbord doet, zijn wel vaak spot-on. Je kan al behoorlijk foutloos schrijven door de kennis van Swype.

Path Input

iOS 8 toetsenborden woordenboek Path InputPath Input vereist geen volledige toegang van je iPhone en iPad. Dat is goed voor je privacy omdat je je toetsaanslagen niet terugstuurt naar Path Input. Maar dat betekent ook dat het toetsenbord minder snel leert dan de concurrenten. Je zal Path Input zelf moeten bijspijkeren dus. Het woordenboek dat Path Input van zichzelf heeft is gelukkig wel uitgebreid. Het toetsenbord geeft opvallend veel woordsuggesties terwijl je typt of veegt. Het probleem is wel dat je de suggesties meer nodig zal hebben dan bij andere toetsenborden. En dat komt dus weer omdat Path Input niet zoveel van haar gebruikers leert als de concurrentie.

Schrijven met veegbewegingen

SwiftKey

SwiftKey zin typen iOSVegen over letters om woorden te schrijven in SwiftKey gaat ronduit overtuigend. Het kan pijlsnel en zelfs tamelijk slordig zonder rare zinnen te krijgen. Zelfs als je een letter tweemaal achter elkaar nodig hebt, hoef je daar geen extra moeite voor te doen. Laat je vinger net even iets langer rusten op een letter en de app snapt de boodschap. SwiftKey leert graag. Elk woord dat je handmatig typt (meer onder het volgende kopje), wordt toegevoegd aan het woordenboek en kan je daarna meteen gebruiken bij veegbewegingen. Als je zo snel mogelijk een lange zin schrijft door alleen maar te vegen, zul je merken dat je achteraf hooguit nog een woord of twee hoeft aan te passen. Als je meerdere talen tegelijk hebt geactiveerd, gaat SwiftKey wel vaker de fout in bij korte woorden. De app heeft net iets meer taalgevoel met één geactiveerde taal. De omgang met leestekens kan wel beter. De belangrijke leestekens zitten handig onder een knop naast de spatie, maar de app gaat er inconsistent mee om. De app zet standaard een spatie na een punt, maar vergeet dat te doen na komma’s, uitroeptekens en vraagtekens. Dat is raar en blijft wennen. Voor emoji tik je op de wereldbol.

Swype

iOS 8 toetsenbord swipen met SwypeOok met Swype kan je meerdere talen naast elkaar gebruiken, maar dan moet je er wel tussen schakelen met een lange druk op de spatiebalk. Zowel in het Nederlands als Engels merken we dat Swype eigenlijk keer op keer de meest foutloze zinnen neerzet, ook als we razendsnel over letters schrijven en soms zelfs het gevoel hebben dat we de randjes ervan af lopen. Hierop schittert Swype en voelt de app als het meest efficiënte toetsenbord van de drie apps die we testen. De app zet standaard een spatie achter punten, komma’s, uitroeptekens en vraagtekens. Je kan die op twee manieren in beeld toveren. Achter de ?123-knop die op een net iets andere plek zit dan normaal, of met een veeg vanaf de X naar de spatie (uitroepteken) of de N naar de spatie (vraagteken). Even wennen, maar wel slim. De uitgebreide emoji’s zijn wel wat verder verstopt. Daarvoor ga je naar de Swype-knop, druk je op de wereldbol en zie je dan het emoji-toetsenbord. Op dezelfde manier ga je ook terug naar Swype.

Maar of het nou door de vorm van de knoppen op het toetsenbord komt of de daadwerkelijke input is moeilijk te achterhalen, maar vegen voelt in Swype nog nét iets sneller dan de concurrerende apps.

Path Input

Path Input review iPhone P schrijvenPath Input heeft de leestekens op goede plekken weggestopt. Met lange drukken op de komma, punt, vraagteken en de Q heb je alle leestekens bij elkaar. De app zet automatisch een spatie na een leesteken. Emoji vind je onder de wereldbol. Het vegen van letters naar woorden in Path Input voelt solide en soepel. Net als in Swype en SwiftKey kan je er gemakkelijk lange zinnen en teksten mee maken, alleen is het resultaat niet zo overtuigend. Dat heeft weer te maken met Path Input’s gebrek aan intelligentie van het woordenboek. Heb je een keer inderdaad afgekort als ‘idd’ en wil je daarna een keer ‘is’ schrijven, dan zie je tijdens het verder schrijven opeens dat ‘is’ ‘idd’ is geworden.

Dat gebeurt helaas herhaaldelijk bij het schrijven met Path Input. De ene keer gebruik je het toetsenbord probleemloos. De volgende keer leg je het schrijven tussentijds regelmatig stil om correcties door te voeren. Daardoor gaat vegen in deze app minder fijn dan de concurrentie.

Schrijven met typen

SwiftKey

iOS 8 toetsenborden typen met SwiftKeySwiftKey is niet alleen goed in vegen: je kan ook uitstekend ‘ouderwets’ typen met het toetsenbord. Dankzij de woordsuggesties boven het toetsenbord kan je woorden nog sneller selecteren dan je zelf kan schrijven. De autocorrectie van SwiftKey werkt twee kanten op. Soms trekt SwiftKey een logische Nederlandse samenstelling uit elkaar om er twee woorden van te maken – een Engels taaltrekje, maar andere keren weet SwiftKey een lang, foutief getypt stuk te herleiden naar precies de twee Nederlandse woorden die we bedoelden. Omdat SwiftKey meteen leert van elk woord dat je schrijft, komt dezelfde fout de volgende keer al niet meer voor. Dat maakt typen in SwiftKey niet alleen snel, maar ook een investering om daarna nóg veel sneller te typen en vegen.

Swype

iOS 8 keyboard typen SwypeVegen in Swype gaat goed, maar normaal typen in Swype is net zo makkelijk. Het gaat net zo vlot als in het standaardtoetsenbord dat je in iOS gebruikt. Natuurlijk heeft Swype nog niet dezelfde kennis van je eigen schrijfstijl als het standaardtoetsenbord, maar de autocorrectie van het toetsenbord is goed en ook de woordsuggesties voordat je een woord hebt uitgeschreven, slaan vaak een spijker op z’n kop. Jammer is wel dat Swype nieuwe woorden niet automatisch opslaat. Typ je snel verder en vergeet je de plus te drukken om Swype een nieuw woord te leren, dan verwerkt Swype die kennis niet. Zo kan het zijn dat je toch iets meer woorden dan wenselijk moet corrigeren. Geldt zowel voor het typen als het vegen trouwens.

Path Input

Over typen in Path Input kunnen we kort zijn: daar kun je dit toetsenbord niet serieus voor gebruiken. Als je volledige woorden en zinnen wilt typen, moet je dat beheerst en rustig doen. Elke snelle poging herkent Path Input als het begin van een veegbeweging en mislukt daardoor als getypt woord. Je kan Path Input dus eigenlijk alleen als veegtoetsenbord adequaat gebruiken.

Hoe zijn de toetsenborden op de iPad?

SwiftKey

SwiftKey op de iPad biedt niet de volledige ervaring van de iPhone-versie. Het is namelijk niet mogelijk om te schrijven met veegbewegingen, waardoor de voornaamste reden om SwiftKey te gebruiken wegvalt. Typen is wel mogelijk, en ook kan je je zelf opgebouwde woordenboek synchroniseren met de iPhone door het eerder genoemde account te gebruiken.

iOS 8 toetsenbord iPad Swype

Swype

Met Swype op de iPad (hierboven afgebeeld) kan je naast typen wel gewoon vegen om te schrijven, maar daarbij wordt ook meteen duidelijk waarom SwiftKey de ondersteuning niet biedt. Op een iPad mini zal het meevallen, maar op een grotere iPad moet je nogal rigoureuze veegbewegingen maken om te kunnen schrijven. Daardoor kan je je hand niet op de rand van de iPad laten rusten, en dat zorgt ervoor dat je arm snel vermoeid is van het typen. Gelukkig, zoals we eerder constateerden, gaat typen ook prima met Swype. Raar is wel dat Swype ervoor kiest maar drie woordsuggesties te laten zien. Er passen veel meer in beeld.

iOS 8 toetsenborden swipen Path Input iPad

Path Input

Path Input (zie hierboven) heeft als enige van de drie een losse iPad-app, die je apart moet kopen ten opzichte van de iPhone-versie. Maar daar krijg je wel iets bijzonders voor terug. In de liggende houding van de iPad kiest Path Input namelijk voor een opsplitsing van het toetsenbord. Aan de linkerkant kan je swipen over het teksttoetsenbord, rechts is ruimte gemaakt voor een numeriek pad. In principe aangenaam, omdat je nu geen lange veegbewegingen hoeft te maken voor woorden. Maar in tegenstelling tot een normaal toetsenbord met numeriek pad, voelt het op de iPad wel een beetje vreemd. Rechtshandigen dienen nu de nadruk te leggen op links, omdat daar het veelgebruikte toetsenbord deel zit. Omdat de suggesties rechts ook gewoon doorgaan, is Path Input op de iPad al met al origineel, maar niet optimaal ingericht.

Privacy van de toetsenborden

SwiftKey

SwiftKey privacybeleidDe grootste achilleshiel van SwiftKey Keyboard is je privacy. De gratis toetsenbord-app werkt namelijk alleen met volledige toegang, waarna de data van je toetsenbord doorgestuurd kan worden naar de servers. Dat betekent dat SwiftKey in principe elke toetsaanslag van je kan opslaan en kan uitlezen. SwiftKey zegt zelf echter dat je aanslagen alleen worden geüpload als je een optioneel account aanmaakt voor de app, waarmee je je eigen toegevoegde woorden aan het woordenboek tussen apparaten. Bovendien probeert SwiftKey gevoelige informatie te herkennen en te verwijderen, maar dat betekent wel dat SwiftKey die gevoelige informatie kan opsporen. SwiftKey is gratis en heeft geen duidelijk verdienmodel. Dat is eigenaardig.

Swype

Om de Nederlandse taal te gebruiken, dien je Swype volledige toegang te geven in de toetsenbordinstellingen op de iPhone of iPad. Zo kan Swype in principe al je toetsaanslagen doorsturen naar de server. Maar: Swype heeft die toegang maar even nodig. Als je het toetsenbord eenmalig op Nederlands hebt gezet, kan je de volledige toegang weer intrekken en toch Nederlands typen. Ook heeft de app een helder verdienmodel: je moet immers gewoon betalen voor de app – behalve deze week, want de app is tijdelijk gratis. Met je privacy lijkt het dus wel goed te zitten.

Path Input

Met de privacy van Path Input is het beter gesteld dan met concurrenten SwiftKey en Swype. Bij die apps ben je namelijk verplicht de optie ‘geef volledige toegang’ te activeren. Dat hoeft bij Path Input niet. En dat betekent weer dat je toetsaanslagen je toestel niet verlaten. Ontwikkelaar TopApp krijgt zo geen inzicht in je toetsaanslagen, en dus per definitie niet in wachtwoorden, gebruikersnamen en andere persoonlijke informatie. Als je ‘geef volledige toegang’ wel aanzet, kan je zelf woorden toevoegen aan het woordenboek en kan je die woorden de volgende keer ook weer gebruiken.

Vastlopers in de toetsenbord-apps

Op dit vlak zetten we de drie toetsenborden niet lijnrecht tegenover elkaar. In onze testsessies met SwiftKey, Swype en Path Input merken we helaas dat alledrie de alternatieve toetsenborden af en toe vastlopen in iOS. Zo verschijnt een toetsenbord bijvoorbeeld niet meer in beeld als je met Spotlight op de iPhone of iPad wilt zoeken, of wordt ie niet meer geladen in een app. Het toetsenbord uitschakelen in de instellingen van de iPhone of iPad, lijkt voorlopig de enige remedie. Omdat ALLE toetsenborden die we testen in iOS 8 en nieuwer last hebben van dit euvel, rekenen we het de verschillende apps niet aan. Maar het kan er wel voor zorgen dat je weer naar het standaardtoetsenbord teruggrijpt.

iOS 8 toetsenborden vergelijking test

Veegtoetsenborden vergelijking: de top 3

1. SwiftKey

SwiftKey is geen privacywonder, om het zacht uit te drukken. Het toetsenbord wil van al je toetsaanslagen leren en stuurt dus al je input door naar de eigen servers. Maar tegelijkertijd zorgt dat wel voor een geweldig toetsenbord. Helemaal als je SwiftKey verbindt aan je sociale accounts en het toetsenbord zo je schrijfstijl leert, kan je meteen geweldig vegen en typen met SwiftKey. Staat een woord er onverhoopt niet in, dan verandert dat zodra je het een keer typt. SwiftKey is het fraaist ogende toetsenbord van de drie, combineert meerdere talen zonder te schakelen en heeft leestekens op een logische plek. SwiftKey is intelligent en laat je sneller schrijven en vegen dan je ooit hebt gedaan. Wel jammer dat de app op de iPad alleen beperkt is tot typen.

2. Swype

Met Swype veeg je zo mogelijk nóg sneller woorden bij elkaar door over letters te vegen. Het hoeft niet eens nauwkeurig: Swype heeft adequate Nederlandse kennis en je schrijft moeiteloos foutloze zinnen met het toetsenbord. De woordsuggesties zijn raak en dat maakt typen ook hier potentieel sneller dan met het standaard toetsenbord. Helaas mist Swype het vernuft van SwiftKey. Het toetsenbord zet je minder snel naar je hand. Dat geeft Swype de tweede plek, ook al is je privacy een stuk beter voor elkaar.

3. Path Input

Er valt wat te zeggen voor Path Input. De applicatie honoreert je privacy en het toetsenbord hoeft dus geen verbinding te maken met het internet. Alle woorden die je schrijft, blijven bij jou. Op de iPad is Path Input vernuftig met een lekker compact toetsenbord en een apart numeriek pad, maar omdat de suggesties over de hele breedte staan, is dat idee toch niet helemaal lekker uitgewerkt. Path Input is niet echt een aanrader. Je maakt er al snel meer fouten mee dan met de concurrenten, je dient de app apart te kopen voor iPhone en iPad en traditioneel typen gaat erg langzaam.

Keyboardfoto: Thibault: “Cut!”/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen keyboard, path input, swiftkey, swype, toetsenbord
Devices iPad, iPhone
Software iOS