Tim Cook op tv

Tim Cook belooft uitbreiding van Schermtijd

Tim Cook heeft in een tv-interview beloofd dat er nog meer functies komen om je schermtijd onder controle te houden. Daarnaast sprak hij over privacy, overmatig gebruik van smartphones en hoe we onze kinderen beter kunnen beschermen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook over privacy en Schermtijd

Het tv-interview met Tim Cook vond plaats op Apple Park. Daar vertelde hij Diane Sawyer van ABC News onder andere dat de Verenigde Staten dezelfde bescherming van privacy moet invoeren als momenteel in Europa geldt. Volgens de CEO van Apple is privacy van gebruikers een van de grootste kwesties van deze tijd. Vroeger vonden we het een probleem als iemand door het raam naar binnen gluurden en beschouwden we dat als een inbreuk op onze privacy, maar wat er tegenwoordig gebeurt op internet is nog veel erger, vindt Cook.


“De mensen die alles in de gaten houden op internet weten heel wat meer dan mensen die je door het raam begluren. Heel wat meer.” Bij andere bedrijven zoals Google en Facebook ben jijzelf het product, maar Cook benadrukte dat dit bij Apple niet het geval is. Hij noemde daarbij deze keer geen namen.

“Jij bent niet ons product”, herhaalde Cook nogmaals. “Onze producten zijn iPhones en iPads. We gaan goed met je data om. We willen je helpen om het privé en veilig te houden. Wij staan aan jouw kant”.

Bekijk het interview met Tim Cook bij ABC News.

‘Gebruik je iPhone niet te vaak’
Cook ging ook in op het onderwerp iPhone-verslaving. In iOS 12 heeft Apple Schermtijd ingevoerd, waarmee je kunt zien hoeveel tijd je doorbrengt op een toestel. Zelf bleek hij 200 keer per dag zijn iPhone op te pakken en dat was twee keer zoveel als hij had verwacht. “We verdienen geld als we je ervan kunnen overtuigen een iPhone te kopen, maar ik wil niet dat je het product heel veel gebruikt”, aldus de CEO. “We willen producten maken die je leven verrijken, zorgen dat je iets kunt doen wat normaal niet mogelijk is. Daar worden we blij van.”

Geen alles-in-een oplossing voor kinderen
Wat het smartphonegebruik van kinderen betreft, vond Cook dat het voor ouders ook een uitdaging is om te voorkomen dat kinderen niet de gehele tijd met hun iPhone bezig zijn. Hij beloofde dat Apple bezig is met uitbreidingen van Schermtijd. Het gaat dan specifiek om nauwkeuriger instellen van de leeftijdslimieten voor apps en betere aanduidingen voor muziek met expliciete teksten.

“We proberen de ouders de controle te geven. Er is geen standaard voor de opvoeding door ouders, zoals we allebei weten”, aldus Cook. “Mensen hebben verschillende standpunten over wat wel en niet is toegestaan. Wat voor mij redelijk is kan totaal onredelijke zijn voor mijn buurman.” Waarschijnlijk krijgen we die uitbreidingen voor Schermtijd al in iOS 13 te zien. Er zijn ook geruchten dat macOS 10.15 Schermtijd-functies krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.