watchOS 6-concept met dictafoon.

‘watchOS 6 brengt eigen App Store, Dictafoon en meer naar Apple Watch’

In watchOS 6 kun je rekenen op een flink aantal nieuwe apps. Volgens betrouwbare bronnen brengt Apple niet alleen de App Store naar het horloge, maar ook een reeks nieuwe standaardapps.

watchOS 6 is de eerstvolgende versie van het besturingssysteem op de Apple Watch die Apple tijdens de WWDC 2019 aan gaat kondigen. Dankzij een scoop van Bloomberg weten we nu al een stuk beter wat we van de update kunnen verwachten. De grootste vernieuwing is de komst van de App Store. Apple voegt de App Store namelijk direct toe aan de Apple Watch.

‘watchOS 6 krijgt eigen App Store’

Om apps te kunnen installeren op de Apple Watch heb je altijd de bijbehorende iPhone-app nodig. Met de komst van watchOS 6 lijkt dat te gaan veranderen. Volgens Bloomberg komt de App Store namelijk direct naar de Apple Watch. Daarmee wordt de Apple Watch een stuk zelfstandiger ten opzichte van de iPhone. De Apple Watch gebruikt dan waarschijnlijk een Wi-Fi-netwerk (of de 4G-verbinding op de Cellular-modellen) om de apps direct te installeren.

De eigen App Store lijkt goed nieuws voor ontwikkelaars én gebruikers. Appmakers die een app op de Apple Watch willen uitbrengen, moeten nu altijd verplicht een iPhone-versie maken. Nu er direct op de Apple Watch een eigen App Store komt, is dat waarschijnlijk niet meer nodig. Dat zorgt er ook voor dat je geen iPhone-apps meer op je toestel hoeft te hebben die je verder niet gebruikt.

watchOS 6-concept met rekenmachine.
Concept van de Rekenmachine-app

Meer nieuwe apps
Andere langverwachte toevoegingen zijn volgens Mark Gurman de komst van de Dictafoon-app, de Rekenmachine-app en een Apple Books-app voor het luisteren naar audioboeken. Voor CarPlay heeft Apple al een soortgelijke losse app voor audioboeken, dus het is geen verrassing dat dit nu ook naar de Watch komt. Vorig jaar introduceerde Apple al de Podcasts-app, waarmee je ook zonder tussenkomst van een iPhone naar podcasts kan luisteren op de Apple Watch.

Net als Fitbit en Garmin krijgt de Apple Watch ook een app om je menstruatie mee in de gaten te houden. Deze app heeft de naam Cyclus. Je kan nu al via de Gezondheid-app op je iPhone je menstruatie bijhouden, maar met de nieuwe Cyclus-app kan dat straks ook direct vanaf je Apple Watch. Een tweede nieuwe gezondheidsapp heeft de naam Dose. Deze app geeft herinneringen om op tijd je medicatie in te nemen.

Onlangs schreven we nog over een watchOS 6 concept waarin nieuwe apps centraal stonden. In dit concept kwamen ook plaatjes van een Rekenmachine-, Boeken- en Dictafoon-app voorbij.

Nieuwe complicaties, wijzerplaten en Animoji
Apple is volgens de bron ook van plan om nieuwe wijzerplaten uit te brengen. Het gaat om een Gradient-wijzerplaat, waarbij een kleurovergang getoond wordt aan de hand van de door jouw gekozen kleur. Er komen ook twee nieuwe versies van de XL-wijzerplaat met nieuwe kleuren en lettertypes en Apple voegt een California-wijzerplaat toe. Deze wijzerplaat lijkt op die van een klassiek horloge met een combinatie van Romeinse en Arabische cijfers. Tot slot wordt de zonnestand-wijzerplaat vernieuwd en komt er een nieuwe Infograph Subdial-wijzerplaat, mogelijk alleen voor de Series 4. Deze wijzerplaat heeft grotere complicaties. Dit zijn kleine infoblokken op de wijzerplaat.

Over complicaties gesproken: ook daarvan komen er in watchOS 6 een aantal nieuwe. Volgens Bloomberg gaat het om een complicatie voor de nieuwe audioboeken-app en een complicatie om de batterijstatus van gehoorapparaten te bekijken. Andere nieuwe complicaties kunnen omgevingsgeluid meten en regendata tonen.

watchOS 6 concept.
Concept van watchOS 6

Bloomberg meldt verder ook dat Animoji en Memoji naar de Apple Watch komen, maar dan in de vorm van stickers. Op de iPhone maken de Animoji en Memoji gebruik van de voorste camera. Omdat de Apple Watch geen camera heeft, is het nog onduidelijk hoe deze er precies uit gaan zien.

Check ook onze verwachtingen voor de WWDC 2019, waarin je kan lezen wat Apple allemaal aan gaat kondigen op haar aanstaande conferentie. De WWDC 2019 is van 3 tot en met 7 juni. Apple’s presentatie wordt gehouden op maandag 3 juni om 19:00 Nederlandse tijd. Op iCulture houden we je uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2019, 14:21
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp watchOS 6
Device Apple Watch
Software watchOS 6
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.