IKEA Shortcut Button voor scenes

IKEA werkt aan nieuwe Shortcut Button voor scenes

IKEA is bezig met een nieuwe knop, de Shortcut Button, waarmee je scenes kunt activeren. Dat blijkt uit informatie die via de Amerikaanse goedkeuringsinstantie FCC is gelekt. We wisten al dat deze eraan zat te komen, maar uit de afbeeldingen blijkt nu ook hoe 'ie eruit ziet.

IKEA Shortcut Button

Afgelopen juli schreven we, na het bezoek aan een demo-huis van IKEA: “Vanaf 2020 komt er een slimme knop van IKEA, waarmee je scenes kunt activeren zonder de app te openen”. Die knop heet de Tradfri Shortcut Button en het lijkt erop dat je afbeeldingen op de knop kunt plakken of af te beelden, om meteen duidelijk welke scene wordt bedoeld. De afbeelding toont een bed met maan, voor een scene die je kunt gebruiken als je gaat slapen.


De afbeelding werd ontdekt door Dave Zatz. Ook is er een beknopte handleiding online te vinden, die wat meer informatie bevat over de bediening. Er staat in dat de Tradfri Shortcut Button alleen werkt met de Tradfri-hub. Je kunt er dus niet rechtstreeks smart home-producten van IKEA mee koppelen. Heb je een iPhone, dan moet je de IKEA Home Smart-app installeren om ‘m te kunnen installeren.

De knop heeft een vrij eenvoudige functie. Je drukt eenmaal op de knop om een scene te activeren. Het is niet mogelijk om met twee of drie keer drukken een andere scene te kiezen. De batterijduur van de knop is ongeveer twee jaar. Daarna kun je er een nieuwe CR2032-knoopcelbatterij in stoppen.

IKEA Shortcut Button voor scenes

Een scene bestaat uit een reeks commando’s die je zou willen uitvoeren, bijvoorbeeld als je de deur uit gaat of toe bent aan een gezellig avondje filmkijken op de bank. De huidige versie van de IKEA Home Smart-app ondersteunt geen scenes, maar kan wel timers aan om verschillende apparaten aan of uit te zetten. Dit gebeurt altijd op een vast tijdstip, terwijl je een scene ook op een willekeurig tijdstip zou willen activeren.

Als IKEA je scenes wilt activeren, dan kan dat via Siri, Alexa en Google Assistent, de drie assistenten die IKEA ondersteunt. In de toekomst kan het dus ook via de Shortcut Button. Zo kun je meerdere knoppen door het huis heen plaatsen.

IKEA bracht onlangs een andere ‘slimme’ knop uit, maar die is bedoeld voor de Symfonisk-speaker en kost €15. Hij is bedoeld als afstandsbediening voor geluid en vereist ook een Tradfri-hub en de IKEA Home Smart-app. Hiermee kun je het geluid van je Symfonisk- en andere Sonos-speakers bedienen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.