IKEA Askvader stopcontact

Dit modulaire stopcontact ligt nu bij IKEA – maar er ontbreekt nog één ding

IKEA heeft de ÅSKVÄDER-stekkerdozen uitgebracht. Ze waren in sommige filialen al verkrijgbaar en zijn nu ook online te vinden. In de Nederlandse en Belgische IKEA-catalogus ontbreken ze nog.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 24 maart 2022: De IKEA ÅSKVÄDER-stekkerdozen zijn nu verkrijgbaar bij IKEA Nederland. Mogelijk hebben sommige mensen ze al eerder in een filiaal zien liggen, aangezien de distributie soms wat onvoorspelbaar verloopt. Online vind je ze in ieder geval hier. Er zit nog wel één kink in de (stroom)kabel: om bediening via het Tradfri Home Smart-systeem van IKEA mogelijk te maken heb je deze schakelaar nodig met artikelnummer 504.638.80 en die vonden we nog niet in de Nederlandse shops. Dat wordt dus een ritje naar Duitsland voor mensen die in de grensstreek wonen.

Hieronder vind je ons eerdere artikel van 31 december 2021.

IKEA ÅSKVÄDER-stekkerdoos op komst

IKEA heeft de gewoonte om productreleases per land anders aan te pakken. Het kan dus nog best een paar weken duren voordat we de ÅSKVÄDER-stekkerdozen in de Nederlandse en Belgische IKEA gaan zien. Wie haast heeft kan vlak over de grens terecht. Hier vind je het huidige aanbod, bestaande uit stekkerdoos, muurhouder, schakelaar en verlengkabel. De stekkerdoos kan met de muurhouder ook worden getransformeerd tot een opbouwstopcontact. Een cruciaal onderdeel ontbreekt echter nog: het 1,2 meter lange aansluitsnoer van €10 om het geheel van stroom te voorzien, maar we verwachten dat dit ook snel in de winkel ligt.

Werkt ook met TRÅDFRI
Er ontstaat vaak een run op dergelijke IKEA-noviteiten, dus mocht je tijdens de komende vrije dagen bezig willen gaan met het vervangen van je stopcontacten, dan kun je het beste niet te lang wachten. Het ÅSKVÄDER-stekkerblok is aan het TRÅDFRI-systeem van IKEA toe te voegen, zodat je het per app of afstandsbediening kunt aansturen. Daarnaast kun je ook de draadloze TRÅDFRI-dimmer van IKEA gebruiken voor het bedienen van de schakelaar.

Twee toepassingsmogelijkheden van IKEA Askvader
Twee toepassingsmogelijkheden van IKEA ÅSKVÄDER: muurhouder en koffiezetapparaat in- en uitschakelen op afstand.

Het gaat hier om een modulair systeem, dat je aan elkaar kunt klikken en naar eigen wens kunt configureren. Zo kun je tot 10 enkele of 5 dubbele stopcontacten met elkaar verbinden. Ook is er een module met usb-a-aansluitingen. De maximale output is 3.680 Watt. Met een verlengkabel kun je eventueel langere afstanden overbruggen en met de wandhouder maak je van het stekkerblok een stevig vastzittend stopcontact.

IKEA Askvader stekkerblok modulair
Het systeem is modulair.

IKEA Askvader stekkerblok modulair
In plaats van een verlengsnoer kun je ook een usb-module aansluiten.

Bekijk ook

Alles over IKEA Tradfri-lampen en accessoires voor je smart home

Als je op zoek bent naar slimme lampen met HomeKit, dan zou je ook kunnen kiezen voor IKEA Tradfri. In dit overzicht lees je alles over de Tradfri-lampen en -producten en hoe het samenwerkt met HomeKit en Philips Hue.

Om met HomeKit te bedienen heb je altijd de ÅSKVÄDER-schakelaar nodig. Daarvoor heb je wel een verbindingshub (gateway) nodig, maar ook die is in Duitsland goedkoper: €20 in plaats van €24,95 in Nederland.

IKEA Askvaeder stekkerblok
Ook als los stekkerblok te gebruiken, of met de muurhouder als opbouwstopcontact.

Zodra de ÅSKVÄDER-stekkerdozen ook in ons land zijn gesignaleerd laten we dat weten. Ondertussen kun je goed uit de voeten met de HomeKit-stekkerdozen van andere merken.

Bekijk ook

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.