Apple Watch hartslag meten

Wanneer komt er een bloeddrukmeter in de Apple Watch? Dit is wat we weten

Apple is van plan om de komende jaren nog meer nieuwe gezondheidsfuncties aan de Apple Watch toe te voegen. Er zou gewerkt worden aan een bloeddrukmeter in de Apple Watch. Wanneer komt het ervan?
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft de afgelopen jaren al meerdere hartslagfuncties aan de Apple Watch toegevoegd. Bloeddruk meten is een stuk ingewikkelder: daar heb je normaal gesproken een armband voor nodig, die met lucht wordt opgepompt. Gaat het Apple lukken om een bloeddrukmeter in de Apple Watch in te bouwen? Er zijn al jaren geruchten en in dit artikel houden we je op de hoogte van de stand van zaken.

De Apple Watch Series 10 zal volgens geruchten beperkte bloeddrukmeting bieden. Dat zegt Mark Gurman van Bloomberg. “Alles wijst erop dat de nieuwe Apple Watch dit najaar een bloeddrukmeter krijgt”, meldt Gurman in zijn nieuwsbrief. De eerste versie zal echter geen exacte waarden geven. Wel kan de smartwatch trends in de bloeddruk detecteren. Je krijgt dan een waarschuwing als je bloeddruk te sterk toe- of afneemt. Omdat hiervoor een nieuwe sensor nodig is, zal het meten van de bloeddruk niet mogelijk zijn op eerdere modellen van de Apple Watch. Bloomberg spreekt al minstens sinds 2023 over bloeddrukmeting in de Apple Watch. In combinatie met niet-invasieve bloedglucosemetingen zou de Apple Watch kunnen helpen om twee veelvoorkomende medische aandoeningen onder controle te krijgen: hoge bloeddruk en diabetes.

Verder zou Apple plannen hebben om functies voor slaapapneu in te bouwen. Het aanstaande Apple Watch-model zou een nieuw systeem kunnen bevatten voor de bevestiging van bandjes. Maar daarover is nog niets zeker.

Bekijk ook

Apple Watch Series X: dit weten we over het jubileummodel van 2024

Alles wat we al weten over de Apple Watch Series X, ook wel de Apple Watch X of Apple Watch Series 10 genoemd. Volgens berichten krijgt dit jubileummodel van 2024 veel vernieuwingen.

Volgens Mark Gurman van Bloomberg wil Apple in 2024 een bloeddrukmeter en een functie voor slaapapneu toevoegen aan de Apple Watch. Gurman noemde eerder ook al het jaartal 2024. Het gaat om een nieuw type sensor, dat kan meten of de bloeddruk van een gebruiker omhoog gaat. Ook kan de gebruiker in een logboek noteren wat er gebeurde toen de bloeddruk steeg. De Apple Watch adviseert je vervolgens om een arts te raadplegen of de bloeddruk te meten met een normale bloeddrukmeter. In een toekomstige versie zou het zelfs mogelijk zijn om exacte metingen te doen.
Verder zou Apple in 2024 ook functies voor slaapapneu willen toevoegen. Daarbij worden patronen van slaap en ademhaling in de gaten te houden om te achterhalen of iemand hier last van heeft. Ook dan krijg je het advies om een arts te bezoeken.

Verder zou Apple nog werken aan het meten van bloedglucose, waarbij een laserlicht door de huid schijnt om de hoeveelheid glucose te meten. Dit zou nog wel een paar jaar kunnen duren.

Er is weer eens nieuws over een mogelijke bloeddrukmeter in de Apple Watch. Volgens Mark Gurman van Bloomberg heeft Apple wat tegenslagen bij de ontwikkeling van deze functie, waardoor we het op z’n vroegst pas in 2024 hoeven te verwachten. Apple werkt aan zowel nieuwe softwarefuncties als nieuwe sensoren, die samen de bloeddruk van een gebruiker kunnen meten. Maar Apple zou tijdens het testen voor meerdere uitdagingen gestaan hebben, waardoor de ontwikkeling niet loopt zoals gehoopt. Apple zou de functie al voor minstens vier jaar op de planning hebben staan, maar het zou nu nog tot minstens 2024 duren.

De bloeddrukmeter op de Apple Watch zou iets anders werken dan een gewone bloeddrukmeter. In plaats van de exacte cijfers te geven, zoud e Apple Watch gebruikers alleen waarschuwen voor hypertensie, oftewel een hoge bloeddruk. Gebruikers krijgen dan dus een waarschuwing en advies om contact op te nemen met een dokter of om een normale bloeddrukmeter te gebruiken.

Verder zou Apple ook nog werken aan een glucosemeter, maar ook dat zou nog jaren duren. Functies die mogelijk wel gepland staan voor dit jaar, zijn de lichaamstemperatuurmeter. In de tussentijd werkt Apple wel aan nieuwe functies in watchOS 9, ook op het gebied van sport en gezondheid.

Bekijk ook

Deze superhandige watchOS 9 functies kun je nu al proberen

watchOS 9 is er en dat betekent dat je alle watchOS 9 functies nu zelf kunt proberen! In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijkste verbeteringen én een paar handige ontdekkingen die we in watchOS 9 hebben kunnen vinden. Dit zijn de beste vernieuwingen voor de Apple Watch.

Volgens de doorgaans betrouwbare Mark Gurman van Bloomberg komt er nog geen bloeddrukmeter in de Series 7. “No chance” was zijn reactie. Wall Street Journal (zie hieronder) denkt ook dat het dit jaar nog niet komt.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 1 september 2021:

Met een ECG-app, saturatiemeter, hartslagsensor en meer, kan de Apple Watch al allerlei gezondheidsmetingen doen. Maar er is ook nog een aantal metingen die de Apple Watch níet kan doen. Eén daarvan is het meten van je bloeddruk en daar zou Apple wat aan willen doen. Volgens The Wall Street Journal wordt er bij Apple gewerkt aan een bloeddrukmeter in de Apple Watch.

‘Apple Watch krijgt bloeddrukmeter’

Je bloeddruk kan een goede indicatie zijn van allerlei vervelende klachten. Een hoge bloeddruk kan rusteloosheid en kortademigheid veroorzaken, terwijl een lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheid en flauwvallen. Volgens The Wall Street Journal werkt Apple aan een bloeddrukmeter in de Apple Watch, die aangeeft hoe je bloeddruk zich over een periode ontwikkelt. Het zou niet gaan om een directe meting, maar meer het weergeven van een patroon. Intern zou er wel discussie zijn over hoe zinvol zo’n meting is.

Bekijk ook

Bloeddrukmeters voor je iPhone - deze zijn met HealthKit

Wil je je bloeddruk meten met de iPhone? Wij geven meerdere tips voor bloeddrukmeters die je metingen doorsturen naar de iPhone en HealthKit.

Eerder deze week beweerde Nikkei dat de Apple Watch Series 7 een bloeddrukmeter zou krijgen. Die uitspraak was opmerkelijk, aangezien er nog niet eerder concrete geruchten over gingen. Andere betrouwbare bronnen waren dan ook duidelijk: de Apple Watch Series 7 krijgt geen bloeddrukmeter.

Andere verbeteringen voor het bijhouden van je gezondheid met de Apple Watch, zijn volgens The Wall Street Journal een upgrade voor de slaapfuncties en het in de gaten houden van een eventueel onregelmatige hartslag. De toekomstige Apple Watch zou daarmee een slaappatroon kunnen bijhouden en zelfs slaapapneu kunnen vaststellen. Momenteel zijn de slaapfuncties van de Apple Watch redelijk beperkt. Het horloge ziet wanneer je slaapt en wanneer je wakker bent en houdt je hartslag en saturatie in de gaten.

Bekijk ook

Slaapfuncties op de Apple Watch: is Apple's smartwatch de ideale bedpartner?

De Apple Watch heeft diverse slaapfuncties. Hoe het werkt zie je in deze gids, waarin we alles langslopen: van het instellen van je slaapschema tot het bekijken van je slaapfasen. Dit moet je weten over slapen met de Apple Watch!

Tot slot voorspelt The Wall Street Journal dat de Apple Watch op z’n vroegst volgend jaar je temperatuur kan meten. Dit zou gebruikt kunnen worden om vrouwen helpen zwanger te worden en te plannen. Al eerder gingen er geruchten dat de Apple Watch in 2022 je lichaamstemperatuur kan meten. Andere geruchten die eerder gingen was de komst van een glucosemeter in de Apple Watch, ook in 2022.

Bekijk ook

'Apple Watch krijgt in 2022 bloedglucosemeting'

De Apple Watch krijgt mogelijk in 2022 een sensor om je bloedsuikerspiegel te meten. Dit blijkt uit documenten van het Britse bedrijf Rockley Photonics, dat Apple tot de grootste klanten rekent. Nu zouden ook toeleveranciers met onderdelen bezig zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 12 april: Artikel bijgewerkt met nieuwe info over bloeddrukmeter.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 14 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.