Nokia BPM bloeddrukmeter

Bloeddrukmeters voor je iPhone: zo kun je bloeddruk meten met HealthKit

Wil je je bloeddruk meten met de iPhone? Wij geven meerdere tips voor bloeddrukmeters die je metingen doorsturen naar de iPhone en HealthKit.

Heb je van de huisarts te horen gekregen dat je bloeddruk te hoog is, of wil je gewoon zelf in de gaten houden wat je bloeddruk is? Dan kun je met Apple’s HealthKit en met bloeddrukmeters voor de iPhone bijhouden hoe het verloop is. Wij hebben de beste bloeddrukmeters voor jou in een overzicht gezet.


Medische disclaimer: De bloeddrukmeters die we hier bespreken zijn voor thuisgebruik. Ga bij medische problemen en afwijkende metingen naar de huisarts. iCulture is niet aansprakelijk voor eventuele medische problemen door gebruik van deze bloeddrukmeters.

Bloeddrukmeters voor de iPhone

Er is een duizelingwekkend aantal bloeddrukmeters verkrijgbaar van merken als Medisana, Omron, Beuer en andere merken waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Heb je altijd een model met app nodig? Nou, nee. Je kunt de metingen natuurlijk ook in een papieren schriftje, in een digitale notitie of in handmatig in Apple’s Gezondheid-app noteren.

Wel zul je een bloeddrukmeter met pols- of bovenarmband moeten aanschaffen, want het kan niet met de Apple Watch of met een weegschaal. Wellicht gaat dat veranderen als Apple ooit een Apple Watch met modulaire bandjes uitbrengt, waarin een bloeddrukmeter is verwerkt. Er zijn namelijk al bloeddrukmeters die niet via de bovenarm, maar op de pols meten. Die polsmetingen zijn overigens wel wat minder betrouwbaar, omdat het lastiger is om je (beweeglijke) pols stil te houden en omdat je bovenarm dichter bij je hart zit.

Withings BPM Connect bloeddrukmeter.

De beste connected bloeddrukmeter: Withings BPM

Withings is een bekend merk voor gezondheidsaccessoires. Korte tijd werden de producten uitgebracht onder de naam Nokia, maar nu liggen ze gewoon weer als Withings in de winkels. Withings heeft meerdere bloeddrukmeters. De standaard BPM-bloeddrukmeter geeft je hartslag en bloeddruk en bevestig je om je arm. De opvolger de BPM Connect werkt ook zonder dat je je iPhone in de buurt hebt, omdat je de metingen af kan lezen van het apparaat zelf. Wil je naast je bloeddruk ook een ECG maken, dan kan dat met de BPM Core die met een prijs rond de €250 een stuk duurder is en meer bedoeld is voor medisch gebruik. Deze bevat een cilinderachtige sensor waar je je vrije hand op moet leggen, zodat je niet alleen een bloeddrukmeting maar ook een ECG kan maken.

De sensoren werken samen met de Health Mate-app, die de gegevens weer doorstuurt naar Apple’s Gezondheid-app. De app werkt ook samen met connected weegschalen en andere gezondheidsproducten van Nokia en het voormalige Withings, zoals de activity trackers.

De app geeft met kleurcodes aan of je bloeddruk OK is. Hierbij volgen ze de aanbevelingen van de ESH (European Society of Hypertension) en de AHA (American Heart Association).

HealthKit-koppeling: ja

Bekijken: Withings BPM-bloeddrukmeter voor €99,95 in Apple Store en bij onderstaande winkels.

Withings BPM
€99,95

Withings BPM

Withings

Eén van de eerste connected bloeddrukmeters, die gaandeweg steeds verder geperfectioneerd is. Werkt goed samen met je iPhone en HealthKit.


#2 QardioArm bloeddrukmeter

Deze bloeddrukmeter werkt met Bluetooth en heeft een groot aantal functies. Hij maakt een drievoudige meting en kan onregelmatige hartslag detecteren. De app interpreteert de data, zodat je begrijpt wat er gemeten wordt. De bijbehorende app maakt ook verbinding met de Gezondheid-app van Apple en er is een Apple Watch-versie beschikbaar waarmee je allerlei metingen kan vastleggen. De app houdt ook een speciaal hartgezondheidsdagboek bij, waarin alle resultaten van verschillende Qardio-apparaten vastgelegd worden.

QardioArm bloeddrukmeter

HealthKit: ja
Bekijken: QardioArm (ca. 100 euro)

#3 Medisana bloeddrukmeters met VitaDock

Medisana was er al heel vroeg bij met bloeddrukmeters die met een app werkten. We schreven in 2014 al eens een Medisana VitaDock-review over de VitaDock-producten, waaronder de glucosemeter, thermometer en bloeddrukmeter. De CardioDock werkte nog heel primitief met een dock met 30-pins connector en kostte destijds €130. Tegenwoordig koop je voor veel minder geld een goede bloeddrukmeter met app-koppeling. Sinds 2015 werkt VitaDock ook met HealthKit, dus je kunt rechtstreeks je data doorsturen naar Apple’s Gezondheid-app.

Medisana Bloeddrukmeter

Niet alle Medisana-bloeddrukmeters zijn geschikt voor de app. Let bij het kiezen op de toevoeging ‘Connect’ in de naam. Kies bijvoorbeeld de Medisana BU 542 Connect (polsmeting).

HealthKit-koppeling: ja
Bekijken: Medisana Connect (€50 bij Coolblue)


#4 Beurer bloeddrukmeters met HealthManager

Beurer is een bekend merk voor bloeddrukmeters. De app ziet er misschien wat gedateerd uit, maar is nog wel recent bijgewerkt en werkt samen met een aantal apps uit het Beurer-assortiment. Met de HealthManager kun je data uitlezen van de Beurer connected weegschalen, fitnesstrackers en bloeddrukmeters. Ook kun je via pc-software en een online portaal je data uitlezen.

Beurer BC58 bloeddrukmeter

Let wel even op, want niet alle bloeddrukmeters van dit merk zijn geschikt. Wel geschikt zijn de Beurer BC 57/58/80 en de Beurer BM 55/57/58/75/85. Hier vind je het volledige assortiment van Beurer, waarbij je dus even goed op de geschikte typenummers moet letten. Een populair model is de BC58 met touchscreen.

HealthKit-koppeling: nee
Bekijken: Beurer BC58 (€45 bij Coolblue)


Optie 5: Handmatig invoeren in Gezondheid-app

Wil je je bloeddruk bijhouden en vind je het koppelen van je iPhone via Bluetooth toch teveel gedoe? Of misschien zoek je gewoon een goedkope low-tech oplossing, waarbij je de meetwaarden handmatig invoert. Ook dat is geen probleem, want er zijn goedkope bloeddrukmeters verkrijgbaar vanaf zo’n 25 euro. Je kunt kiezen voor bloeddrukmeters die zijn goedgekeurd door de Hartstichting (vanaf ca. 30 euro), maar dat hoeft niet. Alle bloeddrukmeters die je in gangbare winkels koopt, zijn namelijk klinisch gevalideerd en laten zien of de waarden binnen de normen liggen van autoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de ESH (European Society of Hypertension) en de AHA (American Heart Association).

Bloeddruk meten met HealthKit

Het invoeren in de HealthKit-app is supersimpel: zet de meting van Bloeddruk in je favorieten en druk op het plusje om achtereenvolgens je bovendruk (systolisch) en onderdruk (diastolisch) in te voeren.

HealthKit-koppeling: ja (handmatig)
Bekijken: bloeddrukmeters met Hartstichting-aanbeveling, zoals de Omron M7 Intelli IT (€120 bij Coolblue)


Optie 6: Pacer-app met handmatig invoeren

Wil je je gezondheid op bredere schaal in de gaten houden en heb je gekozen voor handmatig invoeren, dan adviseren we de Pacer-app. Die maakt het supergemakkelijk om je dagelijkse beweging, gewicht, BMI, calorieën en afgelegde routes tijdens hardlopen en fietsen bij te houden. En… je kunt er natuurlijk ook je bloeddruk makkelijk mee vastleggen. De app synchroniseert ook met Apple HealthKit en heeft een Apple Watch-app voor het bekijken van je belangrijkste data. Je kunt in de app zien hoe je bloeddruk verandert naarmate je actiever bent en gewicht verliest, zodat je conclusies kunt trekken over je gedrag. Deze app biedt het allemaal, maar om het maximale eruit te halen moet je wel een premium-abonnement afsluiten. Je krijgt dan toegang tot meer inzichten, workouts en coaching bij je gewichtsverlies.

HealthKit-koppeling: ja
Bekijken: diverse bloeddrukmeters zijn geschikt, bijvoorbeeld de Medisana BU510 (€25 bij Coolblue)


Nokia BPM+ bloeddrukmeter.

Bloeddrukmeter kopen: waarop letten?

Bij het kopen van een bloeddrukmeter kun je op een aantal zaken letten. Dit vinden wij de meest belangrijke:

  • Pols of bovenarm? Meet de bloeddrukmeter op de pols of op de bovenarm? Over het algemeen zijn de polsmeters iets goedkoper, maar ze zijn ook iets minder betrouwbaar omdat je pols een beweeglijk gewricht is.
  • Onregelmatige hartslag? De meeste bloeddrukmeters waarschuwen als er een onregelmatige hartslag wordt geconstateerd. Zo kun je op tijd naar de huisarts gaan, als blijkt dat je last hebt van hartritmestoornissen.
  • Hoeveel personen? Sommige bloeddrukmeters bieden een geheugenfunctie voor 2 personen, gedurende 30 of 90 dagen. Heb je een huishouden met meer personen, dan kun je ook kiezen voor bloeddrukmeters die voor 4 of meer personen waarden kunnen opslaan.
  • Gemiddelde berekening? Je metingen kunnen nogal verschillen door omstandigheden. Als je gestresst bent kan je bloeddruk een stuk hoger liggen. Bloeddrukmeters die een gemiddelde berekenen halen die pieken eruit en laten zien of je gemiddeld goed zit.

Er zijn nog meer eigenschappen waarop je zou kunnen letten, zoals een spraakfunctie en een display met grote letters, maar dit is wat ons betreft alleen relevant als je bijvoorbeeld slechtziend bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorieën Accessoires, Apps
Onderwerpen bloed, gezondheid, medisch
Software iOS