Apple heeft dit jaar bij de Apple Watch Series 10 flink wat verbeteringen en veranderingen doorgevoerd. Alles bij elkaar maakt de Apple Watch Series 10 best wel een grote upgrade, zeker als je het vergelijkt met de Apple Watch Series 6 en ouder of Apple Watch SE-modellen. Er is een nieuw design, nieuwe gezondheidsfuncties en nog veel meer. Op deze pagina lees je over alle verschillende Apple Watch Series 10 functies en verbeteringen die de nieuwste Apple Watch biedt.
#1 Groter scherm voor Apple Watch Series 10
Om te beginnen heeft de Apple Watch Series 10 een groter scherm gekregen. De Apple Watch Series 10 heeft 30% meer beeldoppervlak ten opzichte van de Apple Watch Series 6. Daarmee heeft de nieuwe 46mm Apple Watch Series 10 zelfs een iets groter scherm dan de Apple Watch Ultra. Het verschil met de Apple Watch Series 9 is kleiner, maar desalniettemin zorgt het grotere scherm ervoor dat er meer tekst op het scherm past en knoppen makkelijker te bedienen zijn.
#2 Helderder scherm met betere kijkhoek en hoge verversingsgraad
Maar het scherm biedt nog meer verbeteringen. Het display is tot 40% helderder wanneer je er schuin op kijkt, waardoor het scherm ook beter af te lezen is zonder dat je je pols hoeft te draaien en om het scherm recht voor je te houden. Dat komt vooral van pas als je bijvoorbeeld een melding krijgt of de tijd wil aflezen terwijl je achter een bureau aan het typen bent. Zonder je pols te hoeven draaien kun je de informatie op het scherm beter aflezen. De Apple Watch Series 10 is het eerste model met een OLED groothoekdisplay.
Wat daarbij ook meespeelt, is dat de verversingsgraad in de always-on status verbeterd is. Normaal gesproken wordt het scherm ieder minuut ververst als deze in de always-on status is. Maar bij de Apple Watch Series 10 kan dat elke seconde. Daardoor blijven secondewijzers altijd zichtbaar, zelfs zonder je pols te draaien. Of denk aan een lopende timer op je wijzerplaat, waarbij de secondes altijd zichtbaar zijn zonder je pols te kantelen.
Hierdoor zijn er ook twee nieuwe wijzerplaten, genaamd Flux en Reflections. Flux vult elke seconde het scherm met kleur, zelfs als het scherm niet naar je toegedraaid is. De Reflections-wijzerplaat heeft een glimmende look, waarbij de bewegingen van je pols vertaald worden in de gesimuleerde lichtinval. Alsof je wijzerplaat van metaal is en het licht erop schijnt.
#3 Vernieuwd design met rondere en plattere kast
De Apple Watch Series 10 komt in twee formaten, namelijk 42mm en 46mm. Daardoor zijn de modellen iets groter geworden dan het model van vorig jaar, met een verschil van 1 millimeter in zowel breedte, als hoogte en dikte. De Apple Watch Series 10 is 1 millimeter breder en hoger, maar bij de dikte zien we juist een kast die 1 millimeter dunner is. Daarmee komt de dikte van de Apple Watch voor het eerst onder de 10mm, namelijk 9,7 millimeter.
Apple Watch Series 10 afmetingen | 42mm-model | 46mm-model |
---|---|---|
Hoogte | 42mm | 46mm |
Breedte | 36mm | 39mm |
Dikte | 9,7mm | 9,7mm |
De rondingen van de Apple Watch Series 10 zijn ook aangepast. Daardoor heeft de nieuwe Apple Watch een rondere en wat softere look en voelt hij minder rechthoekig. Het design oogt daardoor wat vriendelijker en softer, al is het nog geen ronde Apple Watch.
#4 Nieuwe kleuren, afwerking en materiaal
De Apple Watch Series 10 komt deze keer in twee materialen: aluminium en titanium. Titanium vervangt daarbij roestvrij staal, maar heeft wel dezelfde glimmende look. En wie van glimmend houdt: er is een nieuwe gitzwarte aluminium variant die ook zo’n glimmende look heeft. Dat is nog het best te vergelijken met de gitzwarte iPhone 7 die Apple destijds uitgebracht heeft. Verder is er roségoud en zilver voor aluminium. Titanium komt in leisteen, goud en naturel. Er is dus geen sterrenlicht, middernacht of rood meer.
Aluminium | Titanium |
---|---|
Gitzwart | Leisteen |
Roségoud | Goud |
Zilver | Naturel |
#5 Lichter gewicht
De nieuwe Apple Watch Series 10 is door het plattere ontwerp ook wat lichter geworden. Het verschil is vooral te merken bij het nieuwe titanium model. De Apple Watch Series 10 in aluminium (GPS-versie) weegt 30 gram (42mm-model) en 36,4 gram (46mm-model); bij de aluminium (GPS + Cellular-versie) is dat 29,3 gram (42mm-model) en 35,3 gram (46mm-model).
De titanium varianten zijn in vergelijking met de vroegere roestvrij stalen Apple Watch-modellen veel lichter. De titanium 42mm Series 10 weegt 34,4 gram (was 42,3 gram bij de Series 9), terwijl de titanium 46mm Series 10 41,7 gram weegt (was 51,5 gram bij de Series 9).
#6 Slaapapneu detecteren (ook in vorige modellen)
Een van de nieuwe gezondheidsfuncties is het detecteren van slaapapneu. Als je de Apple Watch ‘s nachts draagt, kan het horloge checken of je last hebt van plotseling stoppen met ademhalen. Daarvoor gebruikt de Apple Watch de bewegingssensoren die een stop in je ademhaling kunnen detecteren. De Apple Watch stuurt je vervolgens een melding als er meerdere keren een verstoring van je ademhaling gedetecteerd wordt, wat mogelijk slaapapneu tot gevolg heeft.
Deze functie komt deze maand beschikbaar op de Apple Watch Series 10, maar ook op de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2.
#7 Muziek en podcasts via speakers afspelen (ook in Apple Watch Ultra 2)
Apple heeft de speakers vernieuwd en stelt je voor het eerst in staat om via de ingebouwde speaker naar muziek en podcasts te luisteren. Voorheen had je altijd een set draadloze oordopjes of een hoofdtelefoon nodig, maar nu kan je ook zonder bijvoorbeeld je AirPods muziek luisteren. Dat is wellicht handig voor korte luistersessies waarbij je liever geen AirPods in wil doen, bijvoorbeeld als je in tuin bezig bent of aan het sporten bent op een loopband.
Het luisteren naar media via de ingebouwde speakers komt met watchOS 11 ook beschikbaar op Apple Watch Ultra 2.
#8 Sneller opladen
De achterkant van de Apple Watch Series 10 is opnieuw ontworpen en dat maakt ook efficiënter opladen mogelijk. Daardoor kan de Apple Watch Series 10 nog sneller opladen dan vorige modellen. De Apple Watch Series 10 kan van 0% tot 80% in slechts dertig minuten opgeladen worden. Je hebt daar geen speciale nieuwe oplader voor nodig: elke Apple Watch-lader die geschikt is voor snelladen zal de Series 10 sneller van stroom voorzien. Dat is vooral handig als je er vlak voor het slapen achter komt dat je Apple Watch net te weinig stroom heeft.
Ter vergelijking: bij de Apple Watch Series 9 duurt het opladen tot 80% drie kwartier. Bij de Apple Watch Ultra-modellen duurt dat een uur.
#9 Nieuwe chip
De Apple Watch Series 10 heeft een nieuwe chip, de S10-chip. Helaas heeft Apple geen specifieke functies of verbeteringen genoemd die door de S10-chip mogelijk worden, waardoor de kracht en snelheid vermoedelijk hetzelfde is als bij de S9-chip van de Apple Watch Series 9. Maar de S10-chip kan wel zorgen voor langere ondersteuning van software-updates, maar dat moet de toekomst uitwijzen.
#10 Betere kwaliteit tijdens het bellen
Apple zegt dat de Apple Watch Series 10 een nieuw neuraal netwerk gebruikt om achtergrondruis te onderdrukken, waardoor telefoongesprekken beter klinken. De ander kan jou daardoor beter verstaan als je met de Apple Watch belt, zelfs als je in een winderige omgeving bent.
#11 Geschikt voor duiken en nieuwe watersensor (en twee nieuwe apps)
Tot slot is de Apple Watch Series 10 ook beter geschikt voor in het water. Hoewel de waterbestendigheid nog steeds 50 meter is (en niet 100 meter zoals bij de Apple Watch Ultra-modellen), ondersteunt de Apple Watch Series 10 wel duiken tot 6 meter. Dat is dus vooral handig voor snorkelen. De Series 10 gaat dus niet zo diep als de Ultra-modellen, die tot 40 meter gaan. Apple voegt wel de Diepte-app toe aan de Apple Watch Series 10, zodat je kan zien hoe diep je precies bent.
Daarnaast meet de Apple Watch de temperatuur van het water, ook bij het doen van zwemworkouts. Daarmee kun je dus altijd zien hoe warm (of koud) het water is. Handig voor op vakantie, zodat je niet het zwembad in hoeft te springen om aan den lijve te ondervinden hoe koud het water wel niet is.
De Apple Watch Series 10 is vanaf nu te bestellen en komt beschikbaar vanaf 20 september 2024. Check ook ons artikel met Apple Watch Series 10 prijzen voor een overzicht van alle prijzen van de beschikbare modellen.
- 2024 - 10 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Apple Watch Series 10.
- 2024 - 10 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Apple Watch Series 10.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Het is nu echt afgelopen met de iPod nano en shuffle: te oud om nog te repareren (08-10)
- Apple legt uit hoe je de iPhone 16 zelf kunt repareren (en je hebt deze VoltClip ervoor nodig) (08-10)
- watchOS 11.1 beta 4 nu te downloaden voor ontwikkelaars (07-10)
- Apple brengt vierde beta van tvOS 18.1 uit (07-10)
- 'AirTag 2 komt in 2025 met verbeterde locatietracking' (06-10)
Apple Watch Series 10
De Apple Watch Series 10 is de tiende generatie van de Apple-smartwatch. Deze tiende generatie Apple Watch heeft een bijgewerkt design, met wat rondere hoeken, een nieuwe glimmende aluminium variant in gitzwart en een versie van glimmend titanium. Ook is het scherm groter geworden en is hij verkrijgbaar in de nieuwe formaten 42mm en 46mm. Het scherm heeft een betere kijkhoek doordat hij tot 40% helderder is als je schuin op het scherm kijkt. De verversingsgraad is tot slot verbeterd voor de always-on status, waardoor de secondewijzer altijd zichtbaar is. Past deze Apple Watch bij jou of ga je liever een andere nieuwe Apple Watch kopen?
Reacties: 11 reacties