Een Chrome OS-ervaring op je Mac? Dat kan met Chrome OS Flex

Blaas leven in je oude Mac
Heb je nog een oude computer ergens rondslingeren? Dan kun je er nu Google's Chrome OS Flex besturingssysteem op installeren. Dit kan zowel op een Mac als op een Windows-pc. Nadat er eerder een vroege testversie beschikbaar kwam, is er nu de officiële release.

Al jaren kun je bij winkels als MediaMarkt en Coolblue binnenlopen om een Chromebook te kopen. Deze laptops draaien op een compact besturingssysteem dat hoofdzakelijk gericht is op cloudopslag. Chrome OS is ontwikkeld door Google en heeft als voordeel dat de laptop weinig rekenkracht nodig heeft en daarom met goedkopere onderdelen kan worden gebouwd. Wil je dat ook wel eens proberen, maar wil je geen nieuwe computer kopen? Je kunt nu een vergelijkbare versie van Chrome OS installeren op een computer met macOS, Windows of Linux. In een blogposting geeft Google meer info.

Chrome OS Flex is bijna hetzelfde als Chrome OS

In de kern draait alles in Chrome OS om de cloud. Je vindt er allerlei web-apps zoals Google Documenten, Google Agenda, Google Chrome en meer. Alles wat je hier doet, wordt in je Google-account opgeslagen en het rekenwerk gebeurt ook vooral in de cloud. Hetzelfde geldt voor Chome OS Flex, maar helemaal hetzelfde is het niet.

Chrome OS Flex screenshot
Een screenshot van Chrome OS Flex. Zie jij de verschillen met Chrome OS?

Zo kun je op Chrome OS Flex geen Android-apps installeren en worden bepaalde technische functies zoals Verified Boot niet ondersteund. Met deze functie wordt je computer beter beveiligd tegen hackers. Chrome OS Flex zal net zo vaak updates krijgen als Chrome OS, alleen dan met wat minder functies.

Dat Google haar cloud-first-systeem openstelt voor oude computers is overigens niet helemaal nieuw. Het bedrijf kocht in 2020 Neverware op. Dit is de ontwikkelaar van CloudReady. Hiermee kon je al langer een soort Chrome OS draaien op oudere computers. Gebruikers van CloudReady krijgen vanzelf een update naar Chrome OS Flex.

Chrome OS Flex installeren op een Mac

Je kunt vanaf vandaag Chrome OS Flex installeren op een Mac die aan deze eisen voldoet. Volgens Google gaat het om “meer dan 400 gecertificeerde devices”, inclusief computers van Apple, Dell en HP. Zelfs als jouw device niet in de lijst van gecertificeerde apparaten staat kun je het proberen, maar dan mis je bepaalde cruciale functies zoals wifi en ondersteuning van touchpad. Volgens Google mag je op een gecertificeerd apparaat dezelfde performance verwachten als een Chromebook als het om opstartsnelheid, batterijduur en dergelijke gaat.

Het is niet mogelijk om Chrome OS Flex te installeren op een Mac met Apple Silicon vanwege de radicaal andere structuur. Heb je een Intel-Mac, dan zul je geen problemen moeten ervaren. Een voordeel van de installatie op een oudere Mac, is dat hij wellicht weer een paar jaar vooruit kan. Je kunt ook Cloud OS Flex op een usb-stick downloaden zodat je het op een Mac of Windows PC kunt gebruiken. Verder is installatie via een netwerk mogelijk, waardoor het ook voor zakelijk gebruik interessant wordt.

Het meest voor de hand liggende scenario is dat je ChromeOS Flex op een verouderde machine installeert die geen updates meer krijgt, bijvoorbeeld eentje van 8 tot 10 jaar oud.

ChromeOS Flex is gratis te installeren via de Chromebook Recovery Utility. Dit is een extensie voor de Chrome-browser. Zakelijke gebruikers kunnen op de website van Google versie 103 downloaden.

Wil je liever eerst even rondneuzen, dan kun je via een bootable usb-stick rondkijken zonder het systeem daadwerkelijk te installeren. Ga jij dit systeem installeren om je oude computer nieuw leven in te blazen?

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 14 juli: Nu de release officieel is uitgebracht hebben we dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.