iPhone usb-c met Mac en iPad

Kun je een iPhone opladen met een iPad? Ja!

Is je iPhone bijna leeg en heb je geen powerbank of iPhone-lader bij de hand? Dan kun je je iPhone ook aansluiten op een iPad en profiteren van de volle batterij. De iPad wordt dan een soort powerbank voor je iPhone!

Je gebruikt je iPhone onderweg vaak wat intensiever dan je iPad. Op een gegeven moment is de batterij van de iPhone bijna leeg en moet je op zoek naar een stroombron. Geen stopcontact bij de hand? Dan gebruik je gewoon je iPad! Die kan namelijk ook je iPhone opladen. Veel mensen weten wel dat je met een Mac je iPhone kunt opladen, maar het kan dus ook met de iPad. Hieronder leggen we uit hoe het werkt.

iPad als powerbank voor je iPhone

Dit is mogelijk bij alle iPads die voorzien zijn van een usb-c-poort, oftewel:

Je verbindt je iPad met je iPhone en het laden gaat van start. Welke kabel je nodig hebt, hangt af van welke iPhone je gebruikt. Je kunt de kabel gebruiken die bij je iPhone werd geleverd, mits dit aan minimaal één kant usb-c heeft. Heb je nog niet zo’n kabel, dan kun je er eentje aanschaffen voor €25 bij Apple (1 meter) of voor 35 euro voor een kabel van 2 meter. Je kunt ook bij diverse andere winkels terecht. Bekijk ook ons artikel over kabels.

Tip: heb je een iPhone met een usb-c-aansluiting? Dan kun je deze iPhone ook gebruiken om andere iPhones op te laden. Het werkt net als met een iPad.

Bekijk ook

Wegwijs in iPhone-kabels: deze heb je nodig

In deze gids lees je alles over de iPhone oplaadkabels en laders: welke Lightning-kabels zijn er en hoe kun je sneller opladen met usb-c? Jouw gids in de wereld van kabels en laders!

iPhone opladen met iPad-adapter

Heb je geen iPhone-lader bij de hand, dan kun je hiervoor ook de stroomadapter van de iPhone of Mac gebruiken. Dit is niet schadelijk, omdat er in de iPhone elektronica aanwezig is om overbelasting te voorkomen. Je kunt de 10 of 12 Watt-adapter gebruiken die vroeger bij iPads werd geleverd, maar ook de 30 Watt- of zelfs de 96 Watt-adapter van een MacBook. De afnemer, je iPhone in dit geval, bepaalt namelijk hoe snel er wordt geladen.

Apple leverde vroeger bij de iPhones een 5 Watt-stroomadapter mee, waarmee het opladen van de iPhone veilig en gestaag ging. Tegenwoordig moet je zelf voor je stroomadapter zorgen en het maakt daarbij niet echt uit welk type je kiest. Het opladen is niet schadelijk, maar je zult niet altijd merken dat het opladen sneller gaat.

Zo zit het:

  • Oudere toestellen tot de iPhone 6: deze iPhones zijn alleen op te laden met een stroomsterkte van 1 Ampère. Sluit je een zwaardere adapter aan, dan zal het toestel op de normale snelheid worden opgeladen, niet sneller dan gebruikelijk.
  • iPhone 6- en iPhone 7-serie: deze iPhones kunnen hogere stroomsterktes aan. Het opladen gaat met een iPad-lader veel sneller.
  • Vanaf de iPhone 8: deze bieden ondersteuning voor snelladen met USB-PD (USB Power Delivery).
USB-C Lightning kabel

Wil je een snellere oplader, dan zijn dit je opties:

  • USB‑C-lichtnetadapter van 20W (ca. 25 euro)
  • USB‑C-lichtnetadapter van 30W (ca. 45 euro, ook geschikt voor MacBooks)

Eventueel zou je ook nog kunnen kiezen voor de USB-A lichtnetadapter van 12W (ca. 25 euro), maar dit is een beetje zonde van het geld als je voor dezelfde prijs een snellere usb-c lader hebt.

USB-C iPad adapter van 18 Watt

iPhone opladen in de auto (12 Watt)

Bij autoladers en reservebatterijen zie je vaak een speciale (high-power) usb-poort voor iPads. Als je goed kijkt, wordt daarbij ook de hogere stroomsterkte van 2,1A of 2,4A aangegeven. Op deze usb-laders kun je zonder zorgen een iPhone aansluiten, om extra snel te kunnen opladen. Als de iPhone de hogere stroomsterkte niet aankan, is er niets aan de hand. Hij zal hij minder stroom trekken uit de lader, maar er treedt geen schade op. Het is de iPhone die bepaalt met welke stroomsterkte het opladen plaatsvindt, niet de lader.

Lees meer over iPhone snelladen in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Zo werkt iPhone snelladen: alles over de iPhone sneller opladen

De nieuwste iPhones werken met snelladen, maar hoe werkt dit precies? Met deze tip halveer je de oplaadtijd van je geschikte iPhone, dankzij snelladen met een zwaardere adapter en een techniek met de naam USB Power Delivery. Je leest er hier alles over!