12 Watt iPad adapter

iPhone opladen met een iPad-adapter: kan dat?

Kun je de 12 Watt adapter van de iPad gebruiken om een iPhone op te laden, of gaat dan de batterij kapot? iCulture legt uit hoe het werkt en of je je iPhone sneller kunt opladen met een iPad-lader.

Kun je je iPhone opladen met de USB-stroomlader die bij de iPad zit? De iPad-lader is 10 tot 12 Watt, terwijl die van de iPhone slechts 5 Watt is. Gaat de batterij kapot als je de zwaardere iPad-lader gebruikt, of is kan het geen kwaad en is de batterij van de iPhone ook nog eens sneller opgeladen? iCulture legt het uit.

12 Watt iPad adapter

Spanning, stroomsterkte en vermogen

Eerst een klein lesje natuurkunde. Op elke adapter staat hoeveel spanning (in Volt) hij levert (in Volt) en van elk apparaat is bekend welke stroomsterkte (in Ampère) er nodig is om de batterij op te laden. Het aantal vermogen (in Watt) kun je uitrekenen door de spanning met de stroom te vermenigvuldigen. Als je een adapter met een te hoge spanning aansluit op een apparaat, kun je schade aanrichten. Een te lage spanning is ook niet goed, want dan kan de oplader heel warm worden. Zorg dus altijd dat de spanning die een adapter levert in orde is. Gelukkig is de spanning die zowel de iPad- als iPhone-lader leveren gelijk (5 Volt), dus dat levert geen problemen op.

De hoeveelheid stroom die nodig is, hangt af van de accu en de interne elektronica van een apparaat. De iPhone of iPad bepaalt hoeveelheid stroom hij nodig heeft van de lader, om de batterij te kunnen opladen. Heeft het iDevice minder nodig dan de lader kan bieden, dan vraagt hij minder en krijgt hij minder. Zo vraagt een iPhone 1 Ampère stroom bij een spanning van 5 Volt, wanneer je een lader van 5 Watt gebruikt.

iPhone aansluiten op iPad-adapter: kan dat?

Als je een iPhone probeert op te laden met een iPad-adapter, dan kun je geen schade aanrichten. Wel is er verschil in snelheid waarmee de batterij wordt opgeladen:

  • Je hebt een al wat oudere iPhone: deze iPhones hebben minder stroom nodig dan de lader kan leveren. Sluit je een oudere iPhone op een 12 Watt-lader aan, dan zal de iPhone ook bij een spanning van 5 Volt nog steeds 1 Ampère stroom vragen. De iPhone wordt gewoon opgeladen, maar het gaat niet sneller dan wanneer je de standaard iPhone-lader had gebruikt.
  • Je hebt een nieuwere iPhone: deze iPhones kunnen hogere stroomsterktes aan. Sluit je een iPhone aan op een 12 Watt-lader, dan zal de iPhone sneller opladen. De iPhone 6 kan een stroomsterkte van 2,1A aan.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer Apple de ondersteuning voor zwaardere adapters heeft toegevoegd aan de iPhones. In ieder geval kan de iPhone 6 sneller opladen, maar ook bij de iPhone 4 merken we dat de batterij sneller oplaadt als je de iPad-adapter gebruikt.

Voorbeelden van oplaadproces

Om het nog iets duidelijker te maken, geven we hier nog een aantal voorbeelden:

  • Je hebt een 1A lader en een iPhone die 1A vraagt. De lader zal met de normale snelheid opladen, bijv. 100 minuten.
  • Je hebt een 2,1A lader en een iPhone die 1A vraagt. De lader zal 1A leveren en het laden duurt eveneens 100 minuten.
  • Je hebt een 2,1A lader en een iPhone die 2,1A aankan. De lader zal 2,1A leveren en het laden duurt nog maar 50 minuten.
  • Je hebt een 1A lader en een iPad die 2,1A vereist. De lader zal helemaal niet werken of het laden duurt erg lang, bijv. 200 minuten.

iPhone extra snel opladen

Bij autoladers en reservebatterijen zie je ook vaak een speciale (high-power) usb-poort voor iPads. Als je goed kijkt, wordt daarbij ook de hogere stroomsterkte van 2,1A of 2,4A aangegeven. Op deze usb-laders kun je zonder zorgen een iPhone aansluiten, om extra snel te kunnen opladen. Als de iPhone de hogere stroomsterkte niet aankan, zal hij minder stroom trekken uit de lader. Het is dus de iPhone die bepaalt hoeveel de stroomsterkte hij uit de lader trekt, het is niet de lader die de hogere stroomsterkte opdringt aan het apparaat.

Sinds de iPhone 6 blijkt dat het toestel een stuk sneller oplaadt met de iPad-oplader, waardoor je in een handomdraai een geladen iPhone op zak hebt. Ook bij andere Apple-apparaten werken adapters met een hoger vermogen (Watt) met een apparaat dat een lagere hoeveelheid Watt nodig heeft, zoals een kleinere MacBook met een adapter van een grotere MacBook. Als je maar wel zorgt, dat de spanning identiek is aan de originele lader.

Officieel door Apple ondersteund

Handig om te weten: de 5 Watt lichtnetadapter die je bij je iPhone krijgt, wordt door Apple officieel ondersteund op alle iPhone-, iPod- en Apple Watch-modellen. De 10 of 12 Watt lichtnetadapter die bij de iPad geleverd wordt, wordt eveneens door Apple ondersteund op alle iPad-, iPhone-, Apple Watch- en iPod-modellen. Ben je dus op zoek naar een nieuwe lichtnetadapter, dan kun je beter voor de grotere 12 Watt-versie gaan, aangezien je daar elk mobiel Apple-apparaat mee kunt opladen.

Een vervangende 12 Watt-adapter koop je voor €25 in de Apple Store.

12 Watt iPad adapter

Hoeveel sluipstroom verbruikt een iPhone- of iPad-adapter?

Nog een andere interessante vraag is, hoeveel het kost om je adapter steeds in het stopcontact te laten zitten. Voor het milieu is het natuurlijk beter om de adapter eruit te halen, maar voor je portemonnee maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Officiële Apple-laders verbruiken minder dan 0,2 Watt als er geen iPhone of iPad is aangesloten. Op jaarbasis betekent dit nog geen 1,8 kWh. Als jouw energiebedrijf €0,23 per kWh rekent, ben je dus nog geen 50 cent per jaar kwijt. Maar als je de sluipstroom van alle apparaten in huis bij elkaar optelt, kan het toch nog behoorlijk aantikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen adapter, batterij, ipad