iculture-peilt
iCulture Peilt
iPhone 7 verkoopstart in Amsterdam

Nederlandse iPhone 7-kopers zijn gek op zwart [uitslag poll]

iCulture vroeg Nederlanders en Belgen die de iPhone 7 hebben besteld voor welk model ze hebben gekozen. Daaruit blijkt dat 128GB en zwart zo populair zijn, dat de andere opties bijna in de verdrukking komen.

Een paar dagen geleden vroegen we welke iPhone 7 jullie hadden uitgekozen. Maar liefst 3614 antwoorden later weten we in ieder geval één ding zeker: 128GB is de meest favoriete opslagcapaciteit en matzwart gaat aan kop als meest populaire kleuroptie. Hieronder vind je de volledige uitslag.

Ruim 80% kiest voor zwart

We hadden al het vermoeden dat zwart populair zou zijn, maar we kunnen het nu ook bewijzen met cijfers. Het is bijna een lachertje als je kijkt naar de andere kleuren. Bij de iPhone 7 heeft 89% van de kopers gekozen voor een zwarttint en bij de iPhone 7 Plus is dat 86%. Hieronder vind je de gedetailleerde cijfers per toestel.

Maar liefst 3.614 mensen vulden de poll in. Het merendeel daarvan (68%) had de iPhone 7 of iPhone 7 Plus besteld en nog eens 13% is van plan om de iPhone 7 de komende maanden te kopen. Verder is 18% van plan om de iPhone 7 over te slaan.

iPhone 7 en 7 Plus verdeling

56% kiest voor 4,7-inch
Kijken we naar de verhouding tussen iPhone 7 en iPhone 7 Plus, dan valt op dat de Nederlandse gebruikers nog vooral kiezen voor de 4,7-inch iPhone. In de Verenigde Staten werd het Plus-model voor het eerst meer verkocht dan het normale model (in een verhouding 55% vs 45%) maar dat is in Nederland nog niet het geval. Het zou te maken kunnen hebben met de grotere broekzakken van de Amerikanen. Wat bij deze cijfers overigens ook meespeelt is dat het Plus-model een langere levertijd heeft, waardoor veel mensen misschien toch maar voor de 4,7-inch iPhone hebben gekozen.

Verhouding iPhone 7 en 7 Plus

Favoriete kleuren
We hebben ook gekeken welke modellen het meest favoriet zijn onder de 4,7-inch iPhone 7-kopers. Het totale aantal bruikbare antwoorden was 1.383 (3 respondenten vielen af vanwege niet bruikbare invoer). Zwart blijkt bij de 4,7-inch iPhone 7 veruit de meest favoriete kleur:

iPhone 7 verdeling kleuren

Omdat goud en roségoud zo dicht bij elkaar liggen, laten we daarbij een extra cijfer achter de komma zien. Natuurlijk waren we benieuwd of dezelfde verdeling ook zou gelden voor de iPhone 7 Plus. In totaal hebben we 1.073 bruikbare antwoorden gekregen van mensen die zeiden een iPhone 7 Plus te hebben besteld (9 respondenten vielen af wegens onbruikbare invoer). Zij kozen eveneens massaal voor zwart:

iPhone 7 Plus kleuren gekozen

Wat meteen opvalt is dat gitzwart het bij de iPhone 7 Plus ook wel goed doet. Maar liefst 86% van alle bestelde Plus-modellen is in een zwarttint. De rest maakt eigenlijk geen kans.

Meest populaire modellen
De top 5 van de meest populaire modellen bestaat bij de 4,7-inch iPhone uit (absolute aantallen en percentages):

  1. iPhone 7 128GB zwart: 507x (37%)
  2. iPhone 7 128GB gitzwart: 324x (23%)
  3. iPhone 7 32GB zwart: 319x (23%)
  4. iPhone 7 128GB zilver: 52x (4%)
  5. iPhone 7 256GB gitzwart: 30x (2%)

Het enorme gat tussen de top 3 en de rest van de opties laat wel zien dat zwart veruit het meest populair is en dat 37% voor de nummer 1 kiest.

De top 5 van populairste toestellen ziet er bij de 5,5-inch iPhone 7 Plus wel iets anders uit (absolute aantallen en percentages):

  1. iPhone 7 Plus 128GB zwart: 367x (34%)
  2. iPhone 7 Plus 128GB gitzwart: 268x (25%)
  3. iPhone 7 Plus 32GB zwart: 125x (12%)
  4. iPhone 7 Plus 256GB gitzwart: 82x (8%)
  5. iPhone 7 Plus 256GB zwart: 77x (7%)

Bij de iPhone 7 Plus-bezitters is 128GB veruit het meest populair, maar doet 256GB het ook relatief goed, zeker als je het vergelijkt met de kleinere iPhone 7. Als je een groot (=duurder) model kiest, maakt het blijkbaar niet zoveel uit om dan ook nog maar wat extra opslag erbij te nemen. Ook zal meespelen dat de Plus-gebruikers hun toestel vaker voor foto en video zullen gebruiken vanwege de dubbele camera.

Opslagcapaciteit
We keken ook naar de opslagcapaciteit. Er blijkt bij de 4,7-inch iPhone 7 weinig belangstelling voor de nieuwe optie van 256GB opslag. Als mensen toch voor 256GB kiezen, dan is het meestal een gitzwart toestel.

iPhone 7 opslagcapaciteit

Bij de 5,5-inch iPhone 7 Plus ziet de verhouding er zo uit:

iPhone 7 Plus opslag

In een volgend artikel bespreken we de rest van de uitslag, namelijk de grootste vernieuwingen en de reden waarom mensen willen upgraden.

We hebben een apart artikel over de kleurkeuze voor de iPhone 7 (waarbij we trouwens ook zwart aanbevelen) en we hebben een uitgebreider artikel over de iPhone 7 bestellen en alle opties die je daarbij hebt.

Testverantwoording: We hebben iCulture-bezoekers de mogelijkheid gegeven om de poll ook in te vullen als ze niet van plan waren om de iPhone 7 te bestellen. De mening van de niet-kopers over kleur en opslagcapaciteit hebben we echter genegeerd in de resultaten. We hebben alleen gekeken naar de respondenten die de iPhone daadwerkelijk zeggen te hebben besteld.
De uitslag van de poll heeft betrekking op de Nederlandstalige lezers van iCulture. Onze website heeft ca. 5% Belgische bezoekers. Hun antwoorden zijn ook meegenomen in deze poll. Om de poll beknopt te houden hebben we respondenten niet gevraagd naar hun nationaliteit en andere persoonskenmerken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 september 2016, 19:25
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen iculture peilt, iPhone 7, nederland

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.