iPhone 8 launch Sidney

64-bit iPhones en iPads: wat heb je eraan?

Hedendaagse iPhones en iPads draaien op een 64-bit processor. Wat heb je eraan, hoe zit het met apps, wat is het verschil met 32-bit en waarom zijn Apple's 64-bit chips zo razendsnel?

Alle huidige iPhones en iPads draaien op een 64-bit processor. Apple was zelfs de eerste fabrikant die een 64-bit smartphone op de markt bracht. Maar wat heb je eraan? En merk je het verschil als gewone gebruiker? iCulture zocht het uit!


A11 Bionic chip

64 bit iPhones en iPads

iphone-5s-64-bitApple bracht in 2013 de eerste 64-bit processor voor smartphones uit: de A7 in de iPhone 5s. Daarmee verraste Apple vriend en vijand. Vooral Qualcomm, het bedrijf dat de Snapdragon-processoren voor de meeste Android-toestellen ontwerpt, was compleet overrompeld. Het leidde ertoe dat Apple sinds 2013 een voorsprong heeft op het gebied van mobiele processors. Dat is nog steeds zo: ook bij de A11 Bionic-processor die in de iPhone 8 en iPhone X wordt gebruikt scoort Apple bovenaan in alle benchmark-tests.

Waarom Apple’s 64-bit processors zo snel zijn

Na de A7-processor volgden de A8, A9, A10 Fusion en A11 Bionic. Ze worden ontworpen door een speciaal team van chip-experts, dat Apple de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Het team maakt gebruik van de ARM-architectuur, maar heeft een licentie om zelf aanpassingen in het ontwerp te doen. Daardoor kan Apple de chips helemaal afstemmen op de toestellen waarvoor ze bedoeld zijn. Dat Apple’s processors zo goed presteren heeft een aantal redenen:

  • Apple heeft een deskundig team van chip-experts.
  • Apple ontwerpt de chips zelf en is dus niet afhankelijk van Qualcomm.
  • Apple hoeft de processors maar te optimaliseren voor één of twee toestellen, terwijl concurrerende Snapdragon-processors voor tientallen Android-toestellen geschikt moeten zijn.
  • Apple hoeft geen winst te maken met de chips en hoeft minder te beknibbelen op prijs. Ze verdienen de investeringen toch wel weer terug met de toestellen. Daardoor kan Apple bijvoorbeeld meer cachegeheugen gebruiken.

Wat is het verschil tussen 32-bits en 64-bits?

Aanvankelijk waren alle iPhones en iPads 32-bits. Met de overstap naar 64-bits processoren is het mogelijk om meer geheugen aan te sturen. Dat kan gunstig zijn voor foto- en videobewerking, het afspelen van video’s in hogere resoluties en grafisch zware games.

De huidige iPhones zijn krachtiger dan de desktopcomputers van een paar jaar geleden en dus is het logisch dat ze ook steeds snellere processors krijgen. Toch is het praktische nut op dit moment nog niet zo groot, omdat de theoretische prestatiewinst afhankelijk is van het ingebouwde werkgeheugen. De huidige iPhones en iPads beschikken over 2GB of 3GB RAM en nog niet over 4GB RAM om er maximaal van te profiteren. Wel ben je met een 64-bit processor voorbereid op de toekomst.

iPad-graphics

Het besturingssysteem en de apps moeten ook aangepast zijn om volledig van 64-bit processoren te kunnen profiteren. Vandaar dat 32-bit apps sinds iOS 11 niet meer worden ondersteund. Ontwikkelaars zijn gedwongen hun apps aan te passen.

Melding 64-bit in iOS 10

Wat is 64-bit?

Elke smartphone of tablet bevat een System on a Chip (SoC), een geïntegreerd circuit waarbij alle componenten van het elektronische systeem zijn samengebracht op één chip. Elke chipfamilie heeft een eigen design, die ook wel architectuur wordt genoemd. Apple maakt gebruik van de architectuur van chipdesigner ARM, waar ook Samsung, Qualcomm en Nvidia gebruik van maken. Een andere veelgebruikte architectuur is X86 van Intel.

Voorheen werkten veel smartphones nog met een 32-bits architectuur en vond je 64-bits architecturen vooral bij desktops en laptops, waar je zwaardere apps zoals Final Cut Pro op moet kunnen gebruiken. Een 64-bit processor kan op de desktop meer dan 4GB werkgeheugen aanspreken. Omdat smartphones en tablets krachtiger zijn geworden zijn de meeste fabrikanten inmiddels ook overgestapt naar 64-bit.

64-bit en grafische verbeteringen

Een van de voordelen van de A7-chip was de grafische rekenkracht. De A7-chip zorgde ervoor dat de iPhone en iPad in staat waren om met 60 frames per seconde games en andere grafische toepassingen af te spelen. Tegenwoordig bouwt Apple niet alleen de 64-bit CPU’s zelf, maar ontwerpt ook de GPU.

iPhone 8 graphics

In 2017 heeft Apple partner Imagination aan de kant gezet, het bedrijf dat voorheen de GPU’s voor de iPhones en iPads ontwierp. Dit heeft ermee te maken dat grafische prestaties nog belangrijker worden voor Apple, vanwege de nadruk die ze leggen op gezichtsherkenning, augmented reality en het afspelen van HDR- en high-res video’s.

Daarnaast ontwerpt Apple steeds meer chips zelf, zoals de S-serie in de Apple Watch, de T-serie die de Touch Bar van de MacBook Pro’s aanstuurt en de W-serie in de AirPods, enkele Beats-audioproducten en de Apple Watch Series 3. Op Wikipedia vind je een overzicht.

64-bit MacBooks en iMacs

Op de Mac heeft Apple al eerder de overstap gemaakt naar 64-bit processors, maar dat geldt niet voor software en apps die je erop kunt gebruiken. In macOS High Sierra is het nog steeds mogelijk om 32-bit apps te gebruiken, maar dat gaat snel veranderen. De opvolger van macOS High Sierra (10.14) zal niet meer geschikt zijn voor 32-bits software en dus zul je voor veel verouderde toepassingen op zoek moeten naar een 64-bit alternatief.

Op de Mac is het al gebruikelijk dat er een 64-bit CPU met meer dan 4GB RAM in zit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!