Dit kunnen ontwikkelaars doen met de nieuwe Taptic Engine in de iPhone 7

Ontwikkelaars kunnen de Taptic Engine van de iPhone 7 nu ook gebruiken in hun apps. De Taptic Engine kan in drie gevallen bepaalde feedback geven, zodat je als gebruiker weet en voelt dat je een bepaalde actie uitgevoerd hebt.

Taptic Engine in de iPhone 7.
De Taptic Engine is in de iPhone 7 flink verbeterd, onder andere door het verwijderen van de koptelefoonaansluiting. Er is nu meer ruimte voor onder andere een grotere Taptic Engine die ook allerlei systeemtrillingen mogelijk maakt. Voor ontwikkelaars is er ook een Taptic Engine API, een tool waarmee ze de trilmotor kunnen gebruiken in hun eigen apps. Uit een ontwikkelaarsdocument blijkt dat zij drie mogelijkheden kunnen gebruiken voor de Taptic Engine in combinatie met apps.

Drie standen voor Taptic Engine

De Taptic Engine kan in drie gevallen een signaal afgeven. Meestal geeft dit aan dat je als gebruiker een bepaalde handeling verricht hebt, wat resulteert in een actie op het scherm. Apple onderscheidt drie soorten feedback:

  • Impact Feedback: Met Impact Feedback wordt aangegeven dat een object in de user interface interactie heeft met andere onderdelen in een app. Een voorbeeld hiervan is de trilling die gegeven wordt in de Foto’s-app. Zodra je heel ver in of uitzoomt, krijg je een korte feedback van de trilmotor die aangeeft dat je niet verder in of uit kunt zoomen.

iPhone schakelaars en Picker met trilsignalen.

  • Selection Feedback: Dankzij Selection Feedback geeft de Taptic Engine een signaal als je iets op het scherm selecteert. Denk bijvoorbeeld aan het omzetten van de schakelaars of het wijzigen van de tijd in de Klok-app. Bij elke wijziging die je in deze Pickers maakt, krijg je een korte trilling.
  • Notification Feedback: De Notification Feedback geeft succes, mislukking of een waarschuwing weer. Wil je bijvoorbeeld terugbladeren in een app, terwijl dat niet meer kan, dan kan deze zo’n Notification Feedback geven. Ook een Pull to refresh-actie wordt Notification Feedback genoemd.

Taptic Engine-animatie in de iPhone 7.

Trillingen in apps voor feedback

Apple waarschuwt ontwikkelaars wel dat de feedback die de Taptic Engine in een app geeft, altijd duidelijk moet zijn voor de gebruiker. Dat wil zeggen dat een trilling overeen moet komen met een visuele verandering op het scherm. De Taptic Engine mag dus niet zomaar een signaal geven, zonder dat de gebruiker een actie uitvoert of er op het scherm iets verandert. Dankzij deze drie soorten feedback, krijgt je als gebruiker meer het gevoel dat je interactie uitoefent met een app. De Taptic Engine kan subtiele en korte trillingen geven zoals bij het inzoomen in een foto, maar ook een wat meer aanwezige trilling zoals bij het selecteren van een tijd of datum in de zogenaamde Picker.

Via: iPhone-Ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 september 2016, 10:54
Categorie iDevices
Onderwerp taptic engine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.