iPhone 7 retina-scherm

DisplayMate over de iPhone 7: ‘Nog nooit zo’n goed scherm gezien’

Het scherm van de iPhone 7 krijgt juichende beoordelingen van de experts van DisplayMate. Nog nooit scoorde een smartphone-scherm zo goed.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De experts van DisplayMate hebben het scherm van de iPhone 7 onder de loep genomen en zijn erg tevreden met wat ze hebben gezien. De iPhone 7 heeft het beste LCD-scherm dat ze ooit hebben getest. Ze noemen het “werkelijk indrukwekkend” en een belangrijke upgrade ten opzichte van de iPhone 6. DisplayMate gebruikte enkele geavanceerde schermtests om tot dit oordeel te komen.

iPhone 7 retina-scherm

Correcte kleurweergave, weinig reflectie

Zo blijkt de iPhone 7 de meest correcte kleurweergave te hebben, is de helderheid beter dan op andere schermen en is er geen enkel IPS LCD-scherm dat zo’n hoge contrastratio heeft. De schermreflectie is laag, zodat je de informatie op het scherm goed kunt aflezen.

iPhone heeft geen 4K nodig

Vanwege alle verbeteringen vindt DisplayMate niet dat de iPhone een 4K-resolutie nodig heeft. Video’s worden al perfect scherp weergegeven. Kortom: als we deze experts mogen geloven valt er op schermgebied eigenlijk niets meer te wensen.

DisplayMate heeft niets dan lof voor het scherm in de iPhone 7. Het contrast en de intensiteit zijn “visueel niet te onderscheiden van perfect”. Ook is er maar een minimale kleurverandering als je het scherm onder een hoek bekijkt.

De iPhone 7 werkt met twee kleurengamma’s: DCI-P3 (dat Apple Wide Color noemt) en het traditionelere sRGB-gamma. Volgens DisplayMate worden beide kleurengamma’s zeer accuraat weergegeven en noemt het indrukwekkend. Vergeleken met smartphones van andere merken presteert de iPhone veel beter. Sterker nog, het scherm van de iPhone is qua kleurweergave beter dan welke mobiele monitor, tv of UHD-tv die mensen thuis hebben staan. De zogenaamde Just Noticeable Color Difference (JNCD) kreeg een waardering van 1,1, de beste score ooit voor een smartphone.

iPhone 7 camera zoomfunctie

Ondanks het bredere kleurengamma is het scherm van de iPhone 7 energiezuiniger dan in de iPhone 6 (namelijk 7% zuiniger). De hoogste helderheid die de experts uit het iPhone 7-scherm konden krijgen is 602 cd/m2 (nits) en ook dat is het hoogste wat ooit bij een smartphone is gemeten. De maximale schermhelderheid kan nog iets verder omhoog als de automatische helderheidsinstelling is ingeschakeld. Maar deze instelling is alleen nodig onder bepaalde omstandigheden.

Wie het maximale uit z’n batterij wil halen laat de automatische helderheidsinstelling het beste gewoon aan staan, want dan regelt de iPhone 7 zelf de afweging tussen leesbaarheid van het scherm en batterijduur. De contrastratio van 1.762 is ook al verbluffend hoog, meer dan ze hebben gemeten bij mobiele schermen met IPS LCD-technologie. Tenslotte heeft de iPhone 7 ook nog de hoogste contrast-ratio (137 : 160) bij kunstlicht. En met slechts 4,4% reflectie (alweer een record voor smartphones) is het scherm ook nog eens goed afleesbaar.

Alleen de 9,7-inch iPad Pro presteert beter, maar die is dan ook voorzien van een speciale anti-reflectieve coating. Helaas kan Apple die coating niet gebruiken op de iPhone, vanwege de hogere slijtage door het opbergen in broekzakken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2016, 10:25
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 7, scherm

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.