iOS 14 overview

Apple laat je zelf standaard browser en mailapp kiezen in iOS 14

In iOS 14 krijg je eindelijk de mogelijkheid om zelf standaardapps aan te wijzen. Het gaat voorlopig om maar twee typen apps: Mail en Safari. Deze mogelijkheid wordt binnenkort toegevoegd aan de iOS 14 beta.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Zelf mailapp en browser kiezen in iOS 14

Apple heeft in het verleden wel eens kritiek gekregen dat je altijd vastzit aan de Safari-browser en andere standaardapps. Klik je bijvoorbeeld in op een weblinkje, dan wordt altijd de Safari-browser geopend terwijl jij misschien liever Chrome gebruikt. Er waren de afgelopen weken al geruchten dat je zelf zou kunnen kiezen, maar Apple neemt daarbij kleine stapjes. Alleen Mail en Safari zijn te vervangen door je favoriete third party-app. Maar het is een begin. Daarmee zet Apple de deur open om iOS meer naar eigen hand te zetten.

Update: het zelf kiezen van je browser is nu mogelijk in iOS 14.

Bekijk ook

Zelf de standaardbrowser kiezen op iPhone en iPad: zo werkt het

Zit je altijd vast aan Safari? Welnee! Je kunt op de iPhone en iPad zelf een standaardbrowser kiezen. Ga voortaan internetten met Chrome, Edge of een andere browser. Ze openen automatisch als je op een linkje klikt.

Let op: Deze functie komt binnenkort naar iOS 14, maar zit nog niet in de iOS 14 beta. Ook moeten ontwikkelaars hun apps ervoor aanpassen. Het werkt dus alleen bij apps die actief meedoen.


In iOS 14 kun je via de instellingen aangeven wat je standaard mailapp is, bijvoorbeeld Gmail, Outlook, Spark of misschien zelfs de nieuwe Hey-app? Zeker bij mail heb je heel veel keuze. Bij browsers is het gemak nog groter, want klik je op een linkje, dan zal niet langer Safari maar je favoriete browser openen. Naast Chrome heb je dan de keuze uit bijvoorbeeld Opera Touch, Microsoft Edge, Dolphin, Firefox Focus en Ghostery. Gebruikers vroegen er al langer om en Apple geeft nu schoorvoetend toe.

Lees hier hoe je Chrome als standaardbrowser kunt instellen in iOS 14.

Bekijk ook

Zelf de standaardbrowser kiezen op iPhone en iPad: zo werkt het

Zit je altijd vast aan Safari? Welnee! Je kunt op de iPhone en iPad zelf een standaardbrowser kiezen. Ga voortaan internetten met Chrome, Edge of een andere browser. Ze openen automatisch als je op een linkje klikt.

Standaardapps verwijderen al langer mogelijk
Eerder gaf Apple al de mogelijkheid om bepaalde standaardapps te wissen die je niet nodig hebt, zoals Aandelen en Woning. Het geldt echter niet voor alle apps: Klok, Telefoon, Camera en App Store zijn enkele apps die je niet kunt verwijderen. Dat geldt ook voor Safari: je kunt straks wel een andere standaardbrowser kiezen, maar de app zelf blijft op je toestel staan. De Mail-app kun je naar wens wel wissen. Of beter gezegd: onzichtbaar maken, want de verwijderde standaardapps worden alleen aan het zicht onttrokken. Ze staan ongemerkt nog wel op je toestel.

Mail-app postbussen.
Geen standaard Mail-app meer op je iPhone? Het kan straks in iOS 14.

Een andere aanpassingsmogelijkheid is al sinds het begin mogelijk: het kiezen van een andere zoekmachine. Google betaalt miljarden per jaar om de standaard zoekmachine op de iPhone te zijn, maar je kunt gemakkelijk via de instellingen een andere zoekmachine kiezen. Het is daarbij wel Apple die de opties bepaalt: Yahoo, Bing of DuckDuckGo, terwijl er veel meer (privacyvriendelijke) zoekmachines zijn.

De volgende stap voor Apple zou het zelf kiezen van de standaard camera-, foto- en agenda-app kunnen zijn, maar daarop moeten we nog even wachten.

Alle aankondigingen van Apple lees je in onze WWDC 2020 samenvatting en de nieuwe functies van iOS 14 vind je ook opgesomd in een apart artikel.

Bekijk ook

Round-up: samenvatting van alle WWDC 2020-aankondigingen!

Lees hier alle WWDC 2020 aankondigingen! Bekijk de keynote opnieuw, lees de complete WWDC 2020 samenvatting en stem op onze poll. Wat was jouw favoriete aankondiging?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.