shutterstock_220529857

Puzzelboekjes en puzzelapps voor iPhone en iPad

Puzzelboekjes met kruiswoordpuzzels en woordzoekers: ook op iPad en iPhone kun je van deze hobby genieten. iCulture zet meer dan tien puzzelapps op een rijtje.

Kruiswoordpuzzels, legpuzzels en meer

Zijn kruiswoordpuzzels en woordzoekers alleen voor oma’s? Welnee! Dankzij iPhone en iPad kun je je aan deze hobby wagen, zonder naar de kiosk te hoeven lopen. En het werkt ook op een wat oudere iPhone of iPad. Puzzelen is ontspannend, je steekt er nog wat van op en je houdt jezelf fris en alert. Wie geen zin heeft in boeken, films of tijdschriften kan de hersens laten kraken met onderstaande puzzelapps. We besteden ook aandacht aan ‘die andere puzzels’: legpuzzels! Dankzij de iPad ben je nooit meer stukjes kwijt, want alles is digitaal.


shutterstock_220529857

iCulture adviseert: Denksport

Denksport puzzel apps

Denksport is hét merk als het gaat om puzzelboekjes en dat geldt ook voor puzzelspelletjes op iOS. Op de iPad heeft Denksport een app gemaakt met allerlei puzzels waar je uit kunt kiezen, voor de iPhone zijn er een aantal verschillende apps waar je uit kunt kiezen waaronder Sudoku, woordzoeker en kruiswoordpuzzel. Bijna elk weekend worden er nieuwe puzzels toegevoegd aan de app waardoor je altijd een nieuwe puzzel kunt maken. Je betaalt alleen voor de puzzels die je leuk vindt. Je koopt een aantal credits waarmee je weer nieuwe puzzels kunt kopen die jou leuk lijken. Door een account aan te maken kun je je credits op meerdere apparaten uitgeven en hoef je dus niet elke keer alle puzzels aan te schaffen. De reden dat Denksport heeft gekozen voor een completere app voor de iPad zal te maken hebben met de schermgrootte. Dit soort spelletjes zijn vaak eenvoudiger om te spelen op de iPad. Je kunt de app zelfs nog gebruiken om een vreemde taal te leren, want de kruiswoordpuzzels zijn ook beschikbaar in Engels en Frans.

Meer artikelen over Denksport

Woord Kruis

Woord Kruis puzzel apps

Woord Kruis is een mix tussen een kruiswoordpuzzel en scrabble. Je krijgt namelijk een aantal steentjes met letters te zien en deze moet je bij elkaar zoeken om woorden te leggen die dan weer op de goede plek op het bord passen. Hoe verder je in het spel komt, hoe ingewikkelder het wordt. De woorden worden steeds iets langer en je krijgt steeds meer letters om uit te kiezen. Het bord ziet er ook iets anders uit dan dat van een standaard kruiswoordpuzzel en dit kun je ook nog eens aanpassen. Je kunt de lettertjes, het bord en de achtergrond naar smaak aanpassen. En door extra woorden te ontdekken die niet op het bord thuishoren, verdien je extra muntjes waarmee je hints kunt kopen wanneer je er echt niet meer uit komt.

Woordzoekers

Woordzoekers puzzel apps

Een echt klassiek puzzelspelletje is natuurlijk de woordzoeker en die mag ook niet ontbreken in dit lijstje. Met de app Woordzoekers heb je een heel aantal woordzoekers altijd bij de hand. Je kunt zelf een onderwerp kiezen waar de woorden overgaan, waaronder dieren, snoep, sporten en nog meer. Je speelt dus nooit twee keer hetzelfde spelletje. En ook de grootte van de letters kun je aanpassen hiermee zorg je ervoor dat het spelletje ingewikkelder wordt. Hoe kleiner de letters zijn, hoe meer woorden er zijn en hoe lastiger het spelletje dus wordt. Het ingewikkelde aan het spelletje is dat de woorden wel eens door elkaar kunnen staan waardoor je soms woorden over het hoofd ziet. De app is gratis te downloaden en je kunt hem ook prima gratis gebruiken. Als je de reclame irritant vindt, kun je ervoor kiezen om deze te verwijderen voor een eenmalig bedrag van €2,29.

Numberful

Numberful puzzel apps

Numberful is een spelletje dat in het teken staat van rekenen. Je krijg een bord te zien met een aantal getallen erop. Deze getallen moet je met elkaar verbinden om een bepaald aantal te krijgen. Dit is het nummer van het level, dus bij level een moet je ervoor zorgen dat de gecombineerde getallen 1 vormen. Er liggen getallen boven en onder nul op het bord waardoor je ook aan het begin van het spelletje al zal moeten rekenen. En je zult nog best snel moeten rekenen, want er telt een timer af en zodra deze af is gelopen kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Voor elk level dat je voltooid verdien je 2 seconden extra om de rest van de puzzels te voltooien. Elk level heeft meerdere opties dus je hoeft je niet helemaal suf te staren op een oplossing. En natuurlijk geldt voor dit spelletje ook: hoe verder je komt, hoe ingewikkelder het wordt. Deze app krijgt helaas niet meer zo vaak een update.

Sudoku ME

Sudoku ME puzzel apps

Als er één puzzel geschikt is voor het iPhone-scherm, dan is het wel de sudoku. Al sinds 2008 verschenen de eerste sudoku-apps voor de iPhone en sindsdien is er een gestage stroom apps uitgekomen. Hou je van dit soort puzzels, dan zit je goed. Er zijn tientallen goede apps met steeds weer andere puzzels. Sudoku ME hebben we gekozen vanwege het strakke design. De app ziet er eenvoudig uit en dat is altijd fijn met een puzzel, want dan wordt je niet zo afgeleid door allerlei tierelantijntjes. En een groot pluspunt aan deze app is dat er een donker thema in zit, waardoor het een stuk rustiger aan je ogen is wanneer je nog even snel een puzzeltje wilt maken voor je gaat laten. Je kunt zelf een keuze maken wat betreft de moeilijkheidsgraad en het dus zo uitdagend mogelijk voor jezelf maken.

Lees meer artikelen over Sudoku-apps

puzzels ravensburger

Ravensburger Puzzle

Die andere manier van puzzelen kan ook heel ontspannend zijn: legpuzzels maken! Ravensburger is de grootste aanbieder van legpuzzels en heeft nu ook de overstap gemaakt naar de iPad. In Ravensburger Puzzle leg je puzzels van 20 tot 500 stukjes. Je kiest een van de puzzelpakketten, kiest het aantal puzzelstukjes en de pret kan beginnen. Je kunt de stukjes handmatig op kleur of vorm sorteren, net zoals bij een echte legpuzzel. Het mooie van deze app is dat het er zo realistisch mogelijk uit ziet. Het is alsof je een echte puzzel aan het leggen bent. Dat deze app zo goed werkt, is te danken aan een uitgebreide test, waarbij honderden puzzelfanaten met de stukjes aan de slag gingen, voordat de app in de App Store verscheen.

Nog meer puzzelapps

  • 48 Pieces (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.3+) - Legpuzzels met prachtige foto’s. Een relatief nieuwe app, waarbij je 5 gratis puzzels kunt leggen. Voor meer puzzels moet je abonnee worden.
  • New York Times Crossword (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Ze zijn legendarisch, de kruiswoordpuzzels van de New York Times. Je moet een flinke Engelse woordenschat hebben om deze puzzels te kunnen oplossen. Bij het verschijnen van de app verbaasden we ons vooral over de prijs (destijds $9,99). Tegenwoordig zijn in-app aankopen mogelijk en kun je de prijs die je betaalt afstemmen op je behoefte: vanaf €1,09 en oplopend tot €39,99 voor het meest uitgebreide abonnement. Maar wees gewaarschuwd dat het niveau hoog ligt: “Tough, even for native speakers”, waarschuwt een gebruiker.
  • NL Woordvinder Nederlands PRO (€3,99, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Of het valsspelen is of een handig hulpmiddel, mag je zelf bepalen. Voer letters in die je hebt, geef het aantal letters in waaruit een woord moet bestaan en deze applicatie laat zien welke mogelijkheden er zijn. Zo vind je de woorden wel.
  • Zweeds Raadsel (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Simpele kruiswoordpuzzels waarbij je kunt variëren tussen de soorten. Je kunt kiezen uit Brits, compact en Zweeds en ook de moeilijkheidsgraad kun je aanpassen zodat het altijd uitdagend is.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in mei 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Stefano Cavoretto, via Shutterstock.com

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 03 juli: Krudoku verwijderd uit de lijst, deze app is gestopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen puzzel, puzzelgame, sudoku, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS