shutterstock_220529857

Puzzelboekjes en puzzelapps voor iPhone en iPad

Puzzelboekjes met kruiswoordpuzzels en woordzoekers: ook op iPad en iPhone kun je van deze hobby genieten. iCulture zet meer dan tien puzzelapps op een rijtje.

shutterstock_220529857
Zijn kruiswoordpuzzels en woordzoekers alleen voor oma’s? Welnee! Dankzij iPhone en iPad kun je je aan deze hobby wagen, zonder naar de kiosk te hoeven lopen. En het werkt ook op een wat oudere iPhone of iPad. Puzzelen is ontspannend, je steekt er nog wat van op en je houdt jezelf fris en alert. Wie geen zin heeft in boeken, films of tijdschriften kan de hersens laten kraken met onderstaande puzzelapps. We besteden ook aandacht aan ‘die andere puzzels’: legpuzzels! Dankzij de iPad ben je nooit meer stukjes kwijt, want alles is digitaal.

iCulture adviseert: Denksport

denksport ipadEigenlijk is dit dé puzzelboekjesapp voor iOS: professioneel gemaakte puzzels en een bijna oneindige collectie die elk weekend wordt aangevuld met nieuwe bundels. Je installeert de app, probeert de verschillende soorten puzzels en kijkt welk niveau het beste bij jou past. De app bevat woordzoekers, sudoku’s, kruiswoordraadsels, doorlopers, cijfercodes, cyrptogrammen, filippines, blokpuzzels, legpuzzels en Zweedse puzzels. Je betaalt alleen voor de puzzels die je leuk vindt. Een bundel van 25 tot 30 puzzels kost €0,89 en geeft je meerdere dagen puzzelpret, een acceptabele prijs dus. Minpuntje is dat de app alleen op de iPad te gebruiken is. Maar eigenlijk is dat ook wel te begrijpen: het kleine scherm van de iPhone lijkt eigenlijk alleen goed geschikt voor sudoku’s. Ook verkrijgbaar in Belgische variant.

Tip: de nieuwste puzzelboekjesapps van Denksport zijn: Sudoku Denksport en Tectonic, waarover je meer leest in ons artikel.

Meer artikelen over Denksport

Leer Engels/Duits met Kruiswoordpuzzels

engels kruiswoordpuzzels‘Leer Engels met Kruiswoordpuzzels’ is ook verkrijgbaar in een Duitse variant. Beide apps zijn te gebruiken op de iPhone en iPad en gericht op het spelenderwijs leren van woordjes. Je woordenschat is misschien nog niet groot genoeg om een kruiswoordpuzzel uit de lokale krant te maken, maar met de Nederlandstalige aanwijzingen in deze puzzels moet het lukken om de juiste woorden te vinden. Echte puzzelfans zullen trouwens al hebben gezien dat het helemaal niet gaat om kruiswoordpuzzels, maar om Zweedse puzzels. Maakt niet uit, die zijn net zo leuk om te maken. Je leert ongemerkt meer dan 2.500 Engelse of Duitse woorden. Je krijgt in deze app een forse collectie van 1.400 puzzels. Kom je er niet helemaal uit, dan kun je een letter of een compleet woord opvragen. De app bestaat al een paar jaar, maar de ontwikkelaar heeft helaas nog geen varianten voor Italiaans, Spaans en andere talen uitgebracht. Tijdens het testen van de app viel op dat het invullen op een iPhone-scherm wat priegelig is, maar het is haalbaar.

Lees meer over deze app: Leer Engels met kruiswoordpuzzels

Woordzoeker

woordzoeker iphoneWoordzoeker is een Nederlandse app voor mensen die graag puzzelen. Voor nog geen euro haal je een hoop puzzelplezier in huis. Dankzij een slim algoritme is elke puzzel anders, zodat de app een onbeperkt aantal nieuwe puzzels kan bevatten. Je kunt kiezen uit meerdere moeilijkheidsgraden. De tijd tikt door terwijl je de woorden aan het zoeken bent. Je kunt scores in Game Center vergelijken, maar eigenlijk is dat niet eerlijk. De puzzel die jij hebt opgelost is misschien veel moeilijker dan die van vrienden. Woordzoeker bevat alleen Nederlandstalige puzzels en de woorden zijn horizontaal, verticaal of diagonaal verstopt.

Quento

quento app nederlandsQuento is een Nederlandse puzzelgame van ontwikkelaar Martin Kool, waarin je gaat rekenen met puzzels. Het lijkt een beetje op Sudoku, maar ook een beetje op het rekenen met Flippo’s. Bovenin beeld zie je het gewenste getal, dat je met de cijfers en operatoren in de negen vakjes daaronder moet zien te maken. “Maak een 7 en gebruik 2 getallen” is bijvoorbeeld een opdracht. Of “Maak een 12 en gebruik 3 getallen”. Een som maak je met een vloeiende veegbeweging, dus je moet vooraf goed rekenen of het uitkomt. Het is weer eens wat anders dan woordspelletjes zoals Ruzzle en Wordfeud. “Een leuke app om je hersens even een opkikker mee te geven”, schreven we toen Quento verscheen. Je begint met twee cijfers, dan drie en het kan oplopen naar vier en vijf. Maar dan ben je zover gevorderd in de game dat het tijd is om naar de kassa te gaan: voor €0,89 unlock je de moeilijke levels van de game. Quento is afgeleid van het Spaanse cuenta, dat ‘som’ of ‘totaal’ betekent.

Lees meer over Quento in onze app-bespreking: Quento: rekenen in nieuw Nederlands puzzelspel op iPhone

Sudovaria

sudovaria iphoneAls er één puzzel geschikt is voor het iPhone-scherm, dan is het wel de sudoku. Al sinds 2008 verschenen de eerste sudoku-apps voor de iPhone en sindsdien is er een gestage stroom apps uitgekomen. Hou je van dit soort puzzels, dan zit je goed. Er zijn tientallen goede apps met steeds weer andere puzzels. Sudovaria hebben we uitgekozen, omdat het een Nederlandse app is én omdat het iets extra’s toevoegt. In Sudovaria vind je sudoku’s met 9 x 9 vakjes, maar er is een extra complicerende factor aanwezig: gekleurde vlakken die de invulmogelijkheden drastisch beperken. In de gele, blauwe of zalmroze vakken mag elk cijfer maar één keer voorkomen. Daarnaast geldt natuurlijk de standaardregel dat horizontaal en verticaal de getallen ook maar één keer mogen voorkomen. Dat maakt het oplossen van deze sudoku-puzzels extra moeilijk. Maar ja, de gewone puzzels heb je vast allemaal al opgelost. Electronic Arts heeft ook een Sudoku-app.

Lees meer artikelen over Sudoku-apps

puzzels ravensburger

Ravensburger Puzzle

Die andere manier van puzzelen kan ook heel ontspannend zijn: legpuzzels maken! Ravensburger is de grootste aanbieder van legpuzzels en heeft nu ook de overstap gemaakt naar de iPad. In Ravensburger Puzzle leg je puzzels van 20 tot 500 stukjes. Je kiest een van de puzzelpakketten, kiest het aantal puzzelstukjes en de pret kan beginnen. Je kunt de stukjes handmatig op kleur of vorm sorteren, net zoals bij een echte legpuzzel. Het mooie van deze app is dat het er zo realistisch mogelijk uit ziet. Het is alsof je een echte puzzel aan het leggen bent. Dat deze app zo goed werkt, is te danken aan een uitgebreide test, waarbij honderden puzzelfanaten met de stukjes aan de slag gingen, voordat de app in de App Store verscheen.

Bonustip: CrossMyWord

crossmywordDeze app pakt het heel anders aan: met CrossMyWord kun je zelf puzzels maken en laat je vrienden vervolgens raden. Het is voorzover wij konden overzien de enige app waarmee je zelf kruiswoordpuzzels kunt maken. Je kiest je eigen woorden, schrijft er een aanwijzing bij en stuurt de puzzel vervolgens naar vrienden. Om beurten vul je woorden in en los je de puzzels op. Heb je geen vrienden die de game willen spelen, dan kun je ook met een wildvreemde puzzelaar worden gekoppeld. Hou er wel rekening mee dat de game alleen in het Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Russisch en Portugees is te spelen. Je kunt tot 20 spelletjes gelijktijdig doen en met pass and play de iPhone doorgeven aan de volgende persoon. Tijdens het puzzelen kun je ook onderling chatten.

Nog meer puzzelapps

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Legpuzzels met prachtige foto’s. Een relatief nieuwe app, waarbij je 5 gratis puzzels kunt leggen. Voor meer puzzels moet je abonnee worden.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Het Groningse Krudoku combineert Scrabble, Wordfeud en Sudoku. Je moet om beurt cijfers neerleggen waarbij het erom draait een Krudoku te scoren: een reeks van de cijfers 1 tot en met 9 in jouw kleur.
  • Nieuw type kruiswoordraadsel, waarbij de antwoorden al staan ingevuld. Je moet letters rollen om de puzzel op te lossen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Minder bekende aanbieder van kruiswoordpuzzels. Beloofde in 2012 dat er elk kwartaal nieuwe puzzels beschikbaar zouden komen, maar die belofte is niet waargemaakt. Bovendien zijn de puzzels nogal prijzig ten opzichte van het veel bekendere Denksport. Alleen aan te raden als je alle Denksport-puzzels opgelost hebt en van verveling echt geen andere mogelijkheid hebt om nieuwe puzzels te bemachtigen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Ze zijn legendarisch, de kruiswoordpuzzels van de New York Times. Je moet een flinke Engelse woordenschat hebben om deze puzzels te kunnen oplossen. Bij het verschijnen van de app verbaasden we ons vooral over de prijs (destijds $9,99). Tegenwoordig zijn in-app aankopen mogelijk en kun je de prijs die je betaalt afstemmen op je behoefte: vanaf €0,99 en oplopend tot €39,99 voor het meest uitgebreide abonnement. Maar wees gewaarschuwd dat het niveau hoog ligt: “Tough, even for native speakers”, waarschuwt een gebruiker.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Puzzels in dertig categorieën, in tien talen en in vier puzzelformaten. “Leuk spel”, zeiden lezers toen we eerder over deze woordzoeker schreven. Voor de Nederlandse puzzels moet je €0,89 betalen via een in-app aankoop, alle talen koop je voor €1,79.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Of het valsspelen is of een handig hulpmiddel, mag je zelf bepalen. Voer letters in die je hebt, geef het aantal letters in waaruit een woord moet bestaan en deze applicatie laat zien welke mogelijkheden er zijn. Zo vind je de woorden wel.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 4 augustus 2014. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Stefano Cavoretto, via Shutterstock.com

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 12 januari: 48 Pieces, Sudoku Denksport en Tectonic toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen puzzel, puzzelgame, sudoku, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS