shutterstock_220529857

Puzzelboekjes en puzzelapps voor iPhone en iPad

Puzzelboekjes met kruiswoordpuzzels en woordzoekers: ook op iPad en iPhone kun je van deze hobby genieten. iCulture zet meer dan tien puzzelapps op een rijtje.

Kruiswoordpuzzels, legpuzzels en meer

Zijn kruiswoordpuzzels en woordzoekers alleen voor oma’s? Welnee! Dankzij iPhone en iPad kun je je aan deze hobby wagen, zonder naar de kiosk te hoeven lopen. En het werkt ook op een wat oudere iPhone of iPad. Puzzelen is ontspannend, je steekt er nog wat van op en je houdt jezelf fris en alert. Wie geen zin heeft in boeken, films of tijdschriften kan de hersens laten kraken met onderstaande puzzelapps. We besteden ook aandacht aan ‘die andere puzzels’: legpuzzels! Dankzij de iPad ben je nooit meer stukjes kwijt, want alles is digitaal.


shutterstock_220529857

Sudoku Master Edition

Toen Nikita en Karsten Engelbrecht een mooie, toegankelijke versie van Sudoku zochten, konden ze die niet vinden. Het echtpaar ging daarom zelf aan de slag, met als resultaat Sudoku Master Edition. Deze minimalistische variant op het cijferpuzzelspel is bedoeld voor mensen die van een uitdaging en stijlvol design houden. De app is ontworpen volgens de principes van Apple en is intuïtief qua design. Je kunt kiezen uit meerdere lettertypes en kleuren. Er zitten ook geavanceerde opties in, zoals een Zen-modus die alle afleiding verwijdert. De formule is verder hetzelfde: een veld van 9×9 waar je getallen moet invullen.

Sudoku Master Edition

Denksport

Denksport puzzel apps

Denksport is hét merk als het gaat om puzzelboekjes en dat geldt ook voor puzzelspelletjes op iOS. Op de iPad heeft Denksport een app gemaakt met allerlei puzzels waar je uit kunt kiezen, voor de iPhone zijn er een aantal verschillende apps waar je uit kunt kiezen waaronder Sudoku, woordzoeker en kruiswoordpuzzel. Bijna elk weekend worden er nieuwe puzzels toegevoegd aan de app waardoor je altijd een nieuwe puzzel kunt maken. Je betaalt alleen voor de puzzels die je leuk vindt. Je koopt een aantal credits waarmee je weer nieuwe puzzels kunt kopen die jou leuk lijken. Door een account aan te maken kun je je credits op meerdere apparaten uitgeven en hoef je dus niet elke keer alle puzzels aan te schaffen. De reden dat Denksport heeft gekozen voor een completere app voor de iPad zal te maken hebben met de schermgrootte. Dit soort spelletjes zijn vaak eenvoudiger om te spelen op de iPad. Je kunt de app zelfs nog gebruiken om een vreemde taal te leren, want de kruiswoordpuzzels zijn ook beschikbaar in Engels en Frans.

Jammer is wel dat Denksport de apps sinds 2017 niet meer heeft bijgewerkt. Je kunt de apps nog wel installeren op hedendaagse iPhones, maar we vrezen dat er niet meer zoveel nieuwe functies komen.

Meer artikelen over Denksport

 
 
 
 

Woord Kruis

Woord Kruis puzzel apps

Woord Kruis is een mix tussen een kruiswoordpuzzel en scrabble. Je krijgt namelijk een aantal steentjes met letters te zien en deze moet je bij elkaar zoeken om woorden te leggen die dan weer op de goede plek op het bord passen. Hoe verder je in het spel komt, hoe ingewikkelder het wordt. De woorden worden steeds iets langer en je krijgt steeds meer letters om uit te kiezen. Het bord ziet er ook iets anders uit dan dat van een standaard kruiswoordpuzzel en dit kun je ook nog eens aanpassen. Je kunt de lettertjes, het bord en de achtergrond naar smaak aanpassen. En door extra woorden te ontdekken die niet op het bord thuishoren, verdien je extra muntjes waarmee je hints kunt kopen wanneer je er echt niet meer uit komt.

Sudoku ME

Sudoku ME puzzel apps

Als er één puzzel geschikt is voor het iPhone-scherm, dan is het wel de sudoku. Al sinds 2008 verschenen de eerste sudoku-apps voor de iPhone en sindsdien is er een gestage stroom apps uitgekomen. Hou je van dit soort puzzels, dan zit je goed. Er zijn tientallen goede apps met steeds weer andere puzzels. Sudoku ME hebben we gekozen vanwege het strakke design. De app ziet er eenvoudig uit en dat is altijd fijn met een puzzel, want dan wordt je niet zo afgeleid door allerlei tierelantijntjes. En een groot pluspunt aan deze app is dat er een donker thema in zit, waardoor het een stuk rustiger aan je ogen is wanneer je nog even snel een puzzeltje wilt maken voor je gaat laten. Je kunt zelf een keuze maken wat betreft de moeilijkheidsgraad en het dus zo uitdagend mogelijk voor jezelf maken.

Lees meer artikelen over Sudoku-apps

puzzels ravensburger

Ravensburger Puzzle

Die andere manier van puzzelen kan ook heel ontspannend zijn: legpuzzels maken! Ravensburger is de grootste aanbieder van legpuzzels en heeft nu ook de overstap gemaakt naar de iPad. In Ravensburger Puzzle leg je puzzels van 20 tot 500 stukjes. Je kiest een van de puzzelpakketten, kiest het aantal puzzelstukjes en de pret kan beginnen. Je kunt de stukjes handmatig op kleur of vorm sorteren, net zoals bij een echte legpuzzel. Het mooie van deze app is dat het er zo realistisch mogelijk uit ziet. Het is alsof je een echte puzzel aan het leggen bent. Dat deze app zo goed werkt, is te danken aan een uitgebreide test, waarbij honderden puzzelfanaten met de stukjes aan de slag gingen, voordat de app in de App Store verscheen.

Nog meer puzzelapps

  • 48 Pieces (Gratis, iPhone/iPad, iOS 9.3+) - Legpuzzels met prachtige foto’s. Je krijgt 5 puzzels gratis, voor de rest moet je betalen.
  • NYT Games: Word Games & Sudoku (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Ze zijn legendarisch, de kruiswoordpuzzels van de New York Times. Je moet een flinke Engelse woordenschat hebben om deze puzzels te kunnen oplossen. Bij het verschijnen van de app verbaasden we ons vooral over de prijs (destijds $9,99). Tegenwoordig zijn in-app aankopen mogelijk en kun je de prijs die je betaalt afstemmen op je behoefte: vanaf een euro tot een paar tientjes voor een jaar puzzelplezier. Maar wees gewaarschuwd dat het niveau hoog ligt: “Tough, even for native speakers”, waarschuwt een gebruiker.
  • NL Woordvinder Nederlands PRO (€1,99, iPhone/iPad/Mac, iOS 13.0+) - Of het valsspelen is of een handig hulpmiddel, mag je zelf bepalen. Voer letters in die je hebt, geef het aantal letters in waaruit een woord moet bestaan en deze applicatie laat zien welke mogelijkheden er zijn. Zo vind je de woorden wel.
  • Zweeds Raadsel & Woordspellen (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Simpele kruiswoordpuzzels waarbij je kunt variëren tussen de soorten. Je kunt kiezen uit Brits, compact en Zweeds en ook de moeilijkheidsgraad kun je aanpassen zodat het altijd uitdagend is.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in augustus 2019. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link. Openingsfoto: Stefano Cavoretto, via Shutterstock.com