iPhone X bovenkant scherm

Schermverlichting iPhone (tijdelijk) dimmen

De schermverlichting van je iPhone kun je op meerdere manieren tijdelijk aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld via het Bedieningspaneel of de instellingen, maar ook door de sensor aan de voorkant van je iPhone te bedekken. In deze tip leggen we je uit hoe je de schermverlichting tijdelijk dimt.

Het kan gebeuren dat de schermverlichting van je iPhone te fel staat. Hierdoor gaat niet alleen de batterij sneller leeg, maar het kan ook onprettig zijn voor je ogen. Standaard regelt de iPhone automatisch de helderheid, maar je kan dit ook zelf tijdelijk dimmen. In een andere tip kon je al lezen hoe je het iPhone scherm donkerder maakt.

Schermverlichting tijdelijk dimmen

Standaard regelt je iPhone de schermverlichting automatisch, afhankelijk van het omgevingslicht. Wil je dit liever niet, dan zet je dit uit via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Pas automatisch aan. Je hebt daardoor zelf de regie over de schermverlichting van je iPhone.

De meest eenvoudige manier om de schermverlichting van je iPhone te dimmen, is via het Bedieningspaneel. Veeg omhoog en schuif de regelaar naar boven of naar beneden om je schermhelderheid bij te stellen.

Als je echter tijdelijk je schermverlichting wil dimmen, zonder dat je hiervoor in de instellingen hoeft te duiken, dan is daar een handig trucje voor. Door je iPhone te laten denken dat je in een donkere ruimte bent, wordt het scherm automatisch op de laagste helderheid gezet. Je moet hiervoor de automatische helderheid wel ingeschakeld hebben. Om de schermverlichting makkelijk tijdelijk te dimmen, doe je het volgende:

  1. Pak je iPhone erbij.
  2. Hou je hand of een ander object voor de voorste camera, oorspeaker en nabijheidssensor, bovenaan het scherm.
  3. Activeer nu je iPhone door op de homeknop te drukken, het scherm aan te tikken of je iPhone rechtop te houden.

Ontgrendel je iPhone en je zult merken dat de helderheid op z’n laagst blijft, zolang je je hand voor de sensoren boven het scherm houdt. Op deze manier hoef je dus niet in de instellingen van je iPhone te duiken. Op diezelfde manier kun je ook tijdelijk de helderheid omhoog doen, maar dan door een felle lamp op je iPhone te schijnen.

Er is ook nog een mogelijkheid om het scherm extra te dimmen. In onze tip lees je daar meer over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen helderheid, scherm