Apple Watch wordt heet tijdens opladen

Batterij van je Apple Watch snel leeg? Dit kun je doen

Gaat de accu van je Apple Watch steeds korter mee? Sommige mensen hebben plotseling last van een batterij die supersnel leeg gaat. Maar de batterij kan ook langzamerhand door slijtage minder lang meegaan. Hier vind je mogelijke oorzaken (en oplossingen!).

Apple Watch batterij snel leeg

Een Apple Watch is prettig om te gebruiken, maar er zit één groot nadeel aan en opzichte van traditionele horloges: de batterij gaat vaak maar anderhalve dag mee. Je zult dus elke avond moeten opladen. Blijkt dat de Apple Watch batterij opeens veel sneller leeg is dan gebruikelijk, dan is het tijd om actie te ondernemen. We lopen de mogelijkheden langs.

De batterij van een Apple Watch kan door allerlei oorzaken sneller leeg gaan. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rijtje:

 • Je hebt een wat oudere Apple Watch, waarvan de batterij versleten is.
 • Je bent fanatiek lang gaan sporten met de hartslag- en GPS-functie aan.
 • Je maakt veel gebruik van de de mobiele dataverbinding.
 • Je hebt een app geïnstalleerd die op de achtergrond actief blijft.
 • Er zit een bug in de nieuwste watchOS-update, waardoor de batterij sneller leeg gaat.

In dit geval lijkt de oorzaak te liggen in watchOS. Apple kan dit probleem oplossen door een software-update uit te brengen.

We lopen bovenstaande punten stapsgewijs langs.

#1 Slijtage van je Apple Watch-batterij

Heb je een wat oudere Apple Watch, dan kan de batterij na verloop van tijd versleten raken. De batterij functioneert de eerste twee jaar uitstekend, maar daarna treedt steeds meer slijtage op. Dit is een natuurlijk proces, dat niet te voorkomen is en dat ook bij smartwatches van andere merken optreedt. De batterij is steeds sneller leeg, waardoor je aan het einde van de dag niet meer op 50% zit, maar bijvoorbeeld op 30%.

Je hebt dan keuze uit deze opties:

#2 Apple Watch batterij vervangen

Is de batterij zo slecht geworden dat hij aan vervanging toe is, dan is het tijd om contact met Apple Support op te nemen. Het vervangen van de Apple Watch-batterij kost rond de honderd euro en kan een uitkomst zijn als je je huidige Apple Watch nog een paar jaar wilt blijven gebruiken.

Bekijk ook

Apple Watch-batterij vervangen: dit kost het bij Apple

Is de batterij van jouw Apple Watch versleten? Gaat de Apple Watch nog maar kort mee op een batterijlading? Dan is het tijd om de accu te laten vervangen. Alles wat je hierover moet weten lees je in deze tip!

#3 Maak je Apple Watch energiezuiniger

Wil je je huidige Apple Watch blijven dragen, dan kun je wat aanpassingen doen om te zorgen dat de batterij wat lager meegaat. Zet bijvoorbeeld een Apple Watch-dock op je werkplek neer, zodat je overdag nog even kunt bijladen.

Apple Watch geoptimaliseerd opladen

Wat ook helpt is het inschakelen van de energiebesparende modus voor de Apple Watch, die sinds watchOS 9 beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat je je Apple Watch gewoon kunt blijven gebruiken, maar dat apps en processen op de achtergrond minder actief zijn en minder stroom nodig hebben.

Bekijk ook

Energiebesparingsmodus van de Apple Watch gebruiken: zo doe je dat

Met de Energiebesparingsmodus en de spaarstand zorg je dat de Apple Watch langer meegaat. In deze tip lees je wat het verschil is tussen deze standen en hoe je ze aan en uit kunt zetten.

Eventueel kun je het automatisch updaten van apps handmatig uitschakelen:

 1. Open de Watch-app op je iPhone.
 2. Ga naar het tabblad Mijn Watch.
 3. Ga naar Algemeen > Ververs op achtergrond.
 4. Zet de schakelaar Ververs op achtergrond uit.

Wil je verdere slijtage aan de batterij vertragen? Controleer dan of geoptimaliseerd opladen op je Apple Watch aan staat. Daarmee zorgt de Apple Watch ervoor dat de batterij opgeladen wordt tot 80%, waarna de overige 20% opgeladen wordt op het moment dat jij het nodig hebt.

Bekijk ook

Geoptimaliseerd opladen en oplaadlimiet op de Apple Watch: zo werkt het

Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen mogelijk en sinds watchOS 10 is er ook een functie genaamd geoptimaliseerde oplaadlimiet. De beschikbaarheid per functie verschilt per Apple Watch-model. In dit artikel lees je wat het betekent, hoe het werkt en hoe je het kunt in- en uitschakelen.

Verder is het verstandig om een zo rustig mogelijke, donkere wijzerplaat in te stellen. Zwarte pixels kosten minder energie, dus laat foto’s en animaties achterwege. Probeer voor apps zoveel mogelijk je iPhone te gebruiken, zet onnodige notificaties uit en verwijder apps die je niet gebruikt.

Er zijn nog meer kleine dingen die je kunt doen, zoals het uitschakelen van het always-on scherm op de Apple Watch of voorkomen dat het scherm geactiveerd wordt als je je pols optilt. Je zou de Apple Watch ook een groot deel van de dag in vliegtuigmodus kunnen gebruiken, als je je horloge vooral gebruikt om de tijd te checken.

We hebben een apart artikel met tips om de Apple Watch batterijduur te verlengen, met nog veel meer ideeën om te zorgen dat de accu langer meegaat.

Bekijk ook

Verbeter je Apple Watch batterijduur met deze 37 tips

Wil je het maximale uit de Apple Watch batterijduur halen, check dan deze 37 tips. Er zijn talloze manieren om de batterij te sparen en minder energie te verbruiken op je Apple Watch. Probeer ze allemaal en verleng de batterijduur van je Apple Watch!

#4 Bekijk het batterijverbruik en de batterijconditie

Heb je te maken met een plotseling kortere gebruiksduur, dan heeft het zin om dit eens goed in de gaten te houden. Leg je Apple Watch een uurtje of twee op je bureau en noteer aan het begin en einde de batterijstatus. Let op dat je de Apple Watch niet weglegt op een dock of lader, want dan krijg je alsnog geen indruk van het verbruik. Loopt de Apple Watch ook leeg als je helemaal niets doet en geen apps gebruikt? Dan zul je er wat dieper in moeten duiken.

Batterijconditie op je Apple Watch.

Op de Apple Watch kun je een mooie batterijgrafiek bekijken. Je ziet per uur hoe snel de batterij daalt en wanneer hij opgeladen is. Het kan wat meer inzicht geven in hoe snel je batterij leeg gaat. Je kunt hier ook de batterijconditie bekijken. Dit percentage geeft aan hoeveel kracht de batterij nog heeft ten opzichte van de nieuwstaat. Is het percentage onder de 80%? Dan raadt Apple het vervangen van de batterij aan.

Bekijk ook

Apple Watch batterijconditie bekijken: hoe versleten is jouw batterij?

De batterij van de Apple Watch gaat een hele dag mee. Maar soms gaat de levensduur van de accu achteruit en moet je steeds vaker opladen. Aan de hand van de Batterijconditie kun je zien of er sprake is van slijtage.

#5 Herstart de Apple Watch

Zodra je merkt dat de batterij snel leeg blijft lopen, dan kan het herstarten van de Apple Watch een simpele oplossing zijn. Je kunt de Apple Watch op twee manieren herstarten.

 1. Houd de zijknop van de Apple Watch ingedrukt.
 2. Sleep de Zet uit-knop naar rechts.
 3. Zet daarna de Apple Watch weer aan door de zijknop ingedrukt te houden.

Een andere manier is om een harde reset te forceren. Houd hiervoor de Digital Crown en de zijknop van de Apple Watch tegelijk ingedrukt tot het Apple-logo zichtbaar is. De Apple Watch zal dan vanzelf weer opnieuw opstarten. Mocht dit ook niet het gewenste effect hebben, dan is er nog een andere optie om je batterijduur te herstellen.

Bekijk ook

Zo kun je een vastgelopen Apple Watch herstarten

Bij een vastgelopen Apple Watch helpt herstarten. In deze tip lees je alles over de Apple Watch normaal en geforceerd herstarten, resetten en naar fabrieksinstellingen terugzetten.

#6 Apple Watch opnieuw koppelen met de iPhone

Wat kan helpen is je Apple Watch loskoppelen van de iPhone en opnieuw verbinding te maken. Daarna zet je de reservekopie terug, zodat je alle apps en instellingen weer terug hebt. Voor het beste resultaat kun je er ook voor kiezen om géén backup terug te zetten. Je moet dan wel alles opnieuw instellen (apps, instellingen, enzovoorts).

Zo kun je de Apple Watch loskoppelen via de iPhone:

 1. Ga naar de Watch-app en tik bovenaan op Alle Apple Watches.
 2. Tik op het i’tje achter de Apple Watch die je los wil koppelen.
 3. Tik op Koppel Apple Watch los en volg de stappen.

Via de Apple Watch kun je ook loskoppelen:

 1. Ga op de Apple Watch naar de Instellingen-app.
 2. Scroll naar beneden naar Algemeen.
 3. Kies onderaan Stel opnieuw in.
 4. Tik op Wis alle inhoud en instellingen.

In beide gevallen moet je daarna de Apple Watch opnieuw koppelen met de iPhone en de back-up terugzetten. In veel gevallen zal dit problemen met de batterijduur oplossen.

Gaat je Apple Watch niet meer aan en wil je eerst de oorzaak daarvan onderzoeken, dan vind je in onze andere artikelen meer tips. Mogelijk is er iets anders met je smartwatch aan de hand en is een reparatie nodig.

Bekijk ook

Je Apple Watch gaat niet meer aan: 6 tips en oplossingen

Gaat je Apple Watch niet meer aan of lukt het niet om op te laden? Met de stappen hieronder kun je achterhalen waarom je Apple Watch niets meer lijkt te doen, bijvoorbeeld door te controleren of Schermgordijn is ingeschakeld en of de lader wel goed werkt.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch