iPhone opladen

iPhone gaat niet meer aan: 8 tips en oplossingen

Wat je ook probeert, je iPhone gaat niet meer aan. Je ziet een zwart scherm en knoppen reageren niet meer. iCulture geeft 8 tips om jouw iPhone weer werkend te krijgen.

1. iPhone opladen

iPhone X low batterySoms is de oplossing simpeler dan je denkt. Probeer eerst je iPhone op te laden. Misschien is de batterij gewoon leeg of is er intern een storing waardoor de iPhone denkt dat de batterij leeg is. Als je de iPhone hebt aangesloten op de oplader, moet je even wachten. De iPhone heeft een minimale batterijlading nodig voordat je het toestel aan kunt zetten. Als je iPhone helemaal leeg was, kan het een paar minuten duren voordat het batterij-icoon verschijnt, zoals op de foto. Sinds 2017 kunnen alle nieuwe modellen de iPhone snelladen. Als je via een Lightning naar USB-C kabel een geschikte iPhone hiermee oplaadt, heb je in korte tijd weer genoeg vermogen om hem weer te gebruiken.

2. iPhone gaat niet meer aan? Probeer opnieuw opstarten!

Het kan ook voorkomen dat je iPhone helemaal is vastgelopen. Opstarten van de iPhone is dan een simpele manier om het geheugen weer helemaal leeg te maken, zonder dat je apps, contacten en foto’s kwijtraakt. Lukt het handmatig opstarten niet, dan moet je je toestel geforceerd herstarten. Dit doe je door de homeknop en de powerknop gelijktijdig in te drukken, minimaal 10 seconden. Houd ze ingedrukt tot je het logo van Apple weer ziet. De iPhone start daarna weer op en werkt waarschijnlijk weer. Lukt het niet? Ga dan door naar stap 3.

Lees alles over je iPhone herstarten in onderstaande tip!

3. iPhone herstellen via iTunes

Om je iPhone te herstellen, heb je de laatste versie van iTunes nodig. Sluit de iPhone aan op de pc of Mac en klik je toestel aan in iTunes. Als het goed is wordt er nu automatisch een backup gemaakt van je toestel. Is dat niet het geval, dan kun je ook handmatig op ‘Maak reservekopie’ klikken.

iPhone gaat niet meer aan: reservekopie maken

Bovenin het iTunes-scherm zie je de knop ‘Herstel iPhone’. Klik hierop om de iPhone te herstellen. Krijg je daarbij de keuze om je iPhone te updaten, kies daar dan voor. Je krijgt dan meteen de nieuwste iOS-versie geïnstalleerd op je toestel, waarmee hopelijk je problemen zijn opgelost. Je data gaat daarbij niet verloren.

4. iPhone in Recovery Mode zetten

Heeft het opnieuw installeren of updaten van je iOS-versie geen effect gehad, of lukt het niet, dan ga je door met de volgende stap. Hiervoor zet je de iPhone in Recovery Mode, dat we hieronder zullen uitleggen.

iPhone gaat niet meer aan: herstelmodus (Recovery Mode)

Zorg daarom dat je een goede backup van je toestel hebt, zodat je geen foto’s, contacten en andere data kwijtraakt.

Daarna zet je de iPhone in ‘Recovery mode’ (herstelmodus):

 1. Zet de iPhone helemaal uit, door de aan/uitknop lang ingedrukt te houden. Kies daarna ‘Zet uit’.
 2. Steek de oplaadkabel van de iPhone in de computer, maar sluit het toestel nog niet aan.
 3. Houd de homeknop van de iPhone ingedrukt en steek daarna de kabel in de iPhone.
 4. Je ziet nu een afbeeling van een snoer en een pijltje richting iTunes (zie afbeelding). Dit geeft aan dat er een iPhone in herstelmodus is aangetroffen.
 5. iTunes Recovery Mode

 6. iTunes geeft aan dat er een iPhone is aangetroffen en biedt aan om het toestel te herstellen. Tik op de knop ‘Herstel’ of op ‘Werk bij’. De laatste optie krijg je in beeld als je nog niet de nieuwste iOS-versie hebt geïnstalleerd.
 7. Zet na het herstellen eventueel de backup terug.

5. iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen

Als je je iPhone nog steeds vreemd reageert en onverklaarbare problemen veroorzaakt, is het tijd voor drastische maatregelen. Je kunt dan proberen om de iPhone naar fabrieksinstellingen terug te zetten. Dit doe je op de iPhone als volgt:

 1. Maak eerst een backup via iCloud (of controleer of je een recente backup hebt).
 2. Zorg dat je iPhone goed is opgeladen of sluit deze aan op de laadkabel.
 3. Ga naar Instellingen > Algemeen.
 4. Blader omlaag en kies Stel opnieuw in.
 5. Kies de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’ en bevestig dat je alles wilt wissen.
 6. Zet de backup van iCloud terug.

Uitgebreidere uitleg vind je in onderstaande tip.

6. iPhone opnieuw inrichten

Als je een backup terugzet, kan het ook gebeuren dat je precies dezelfde problemen weer terugkrijgt. In dat geval zit er niets anders op om je iPhone opnieuw in te richten. Zet hiervoor je iPhone terug naar fabrieksinstellingen en installeer alle apps handmatig opnieuw. Ook alle instellingen zul je weer opnieuw moeten invoeren, zoals het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk en de inloggegevens van je mailaccount. Als je al jarenlang dezelfde backups van oude toestellen meeneemt naar de volgende, is het soms aan te raden om weer eens helemaal opnieuw te beginnen. Je kunt dan meteen apps opruimen die je toch niet meer gebruikte.

7. iCulture-forum: “iPhone gaat niet meer aan”

Heb je een heel specifiek probleem waardoor je iPhone niet meer aan gaat? Dan kun je op het iCulture-forum vaak een antwoord vinden. Is jouw probleem nog niet eerder besproken, dan kun je ook zelf een vraag stellen. Forumbezoekers vinden het vervelend als je vragen stelt die al meermaals eerder zijn beantwoord, dus hou daar rekening mee en zoek eerst of jouw probleem al veel langer bekend is. Voor de zoekopdracht “iPhone gaat niet meer aan” zijn meerdere topics met evenzoveel oplossingen te vinden.

8. Vraag Apple om hulp

Is het niet gelukt om je iPhone weer werkend te krijgen? Zie je bijvoorbeeld alleen nog maar een zwart scherm? Neem dan contact op met Apple. In Nederland kun je bellen naar 0800-0201581 en in België naar 0800-80407 (Vlaanderen). Je kunt ook via de website van Apple een afspraak maken bij de Genius Bar, zodat een medewerker je verder kan helpen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!