Zane-Lowe-and-Beats-1

Beats 1: alles over Apple’s radiostation

Beats 1 is een eigen radiostation van Apple, dat in juni 2015 van start ging. Ontdek wat Beats 1 zoal te bieden heeft: wie zijn de vaste dj's, hoe ziet het uitzendschema eruit en hoe kun je luisteren?

Wat is Beats 1?

Beats 1 is een 24-uurs digitale radiozender van Apple, die in juni 2015 van start ging, gelijktijdig met iOS 8.4. Beats 1 is onderdeel van Apple Music en is gratis te beluisteren, ook als je geen abonnee van Apple Music bent. Apple benadrukt dat de radioprogramma’s worden gepresenteerd door echte dj’s, die zelf bepalen welke nummers ze draaien. Dagelijks maken de dj’s nieuwe radioshows vanuit de studio’s in Los Angeles, New York en Londen.

Beats 1 Studio New York

Sinds oktober 2018 heeft Apple een nieuwe studio in New York. Deze is te vinden in Union Square, waar artiesten langs kunnen komen om sessies op te nemen of mee te doen aan een uitzending.

Hoe kan ik luisteren naar Beats 1?

Er zijn drie manieren om te luisteren naar Beats 1:

  • Via je iPhone, iPad of iPod touch: je vindt Beats 1 in de Muziek-app vanaf iOS 8.4 en nieuwer.
  • Via je Mac of Windows-pc: klik in iTunes op het tabblad Radio en vervolgens op de Beats 1-banner.
  • Apple TV en Android: via speciale apps voor deze platformen.

Waar vind ik het uitzendschema van Beats 1?

Beats 1 is als 24-uurs radiostation elk moment van de dag te beluisteren. Op deze pagina kun je het uitzendschema en de deelnemende dj’s en muzikanten bekijken. Van maandag tot en met vrijdag vind je op vaste tijdstippen de shows van de vaste dj’s. Daarnaast zijn er andere dj’s en artiesten die vaak wekelijks een eigen show hebben.

Wie zijn de Beats 1 dj’s?

Er zijn vier vaste dj’s bij Beats 1:

  • Zane Lowe (vanuit Los Angeles, voorheen BBC 1 Radio)
  • Julie Adenuga (vanuit Londen, voorheen Rinse FM)
  • Ebro Darden (vanuit New York, voorheen WQHT Hot 97)
  • Matt Wilkinson (Best Of, Hidden Gems)

Daarnaast zijn er artiesten zoals Dr. Dre, Elton John, DJ Khalet en Pharell Williams, die hun eigen radioshow hebben op Beats 1. Meestal zijn dit wekelijkse shows.

zane-lowe-apple-music
Zane Lowe (Los Angeles) legt de nadruk op het ontdekken van nieuwe artiesten en veelbelovende nieuwe muziek, afgewisseld met interviews.

julie adenuga-apple-music
Julie Adenuga (Londen) is het jongere zusje van Boy Better Know en is een nieuw talent. Zij vertegenwoordigt de Britse muziekwereld.

ebro-darden-apple-music
Ebro Darden (New York) kijkt wat er in de clubs en op straat in New York populair is.

Is Beats 1 live?

Apple beweert dat Beats 1 live is, maar dat geldt niet voor de hele programmering. De shows van de vaste dj’s worden bijvoorbeeld herhaald en de radioshows van bekende artiesten en gast-dj’s zijn vaak vooraf opgenomen, omdat zij door hun drukke tourschema niet altijd op een vast tijdstip in de studio kunnen zitten. Ook interviews zijn vaak vooraf opgenomen.

beats-1-interview-eminem

Waarom heeft Apple een eigen radiostation?

Het is wat onduidelijk waarom Apple een eigen radiostation wilde beginnen. Tijdens de aankondiging sprak Apple over het nostalgische gevoel van vroeger, toen radiostations nog werden gemaakt door echte dj’s. Dat gevoel willen ze met Beats 1 terugbrengen. Tegenwoordig worden de meeste afspeellijsten samengesteld door een computer, waarbij de dj de nummers alleen maar aan elkaar hoeft te praten. Bij Beats 1 moet het weer om persoonlijkheden draaien: smaakmakers die goede nummers uitkiezen zodat je elke keer weer benieuwd bent wat er te horen is. Het moet tegelijk een aanjager zijn om nieuwe abonnees voor Apple Music binnen te halen. Je kunt Beats 1 beluisteren zonder dat je abonnee van Apple Music hoeft te zijn.

Zane-Lowe-and-Beats-1

Waarom de naam Beats 1?

De naam Beats 1 verwijst naar Beats, het bedrijf dat Apple in 2014 overnam. Het bestond uit twee onderdelen: Beats Music (een streaming muziekdienst) en Beats Electronics (een fabrikant van audio-accessoires). De streaming muziekdienst is opgedoekt, maar onder de naam Beats worden nog wel nieuwe hoofdtelefoons, oordopjes en speakers gemaakt. Apple lijkt van plan hiermee door te gaan, al brengen ze tegenwoordig onder de eigen merknaam ‘Apple’ ook nieuwe audio-accessoires uit, zoals de AirPods en HomePod.

Andere radiostations in Apple Music

Beats 1 is het enige radiostation met echte dj’s. Apple Music biedt ook een aantal voorgeprogrammeerde radiostations, zoals Soundsystem, The Mixtape, On the Floor, Pop Hits, All-City, Americana, Blues, Chill, Classic Alternative, Dance Pop, Electronic, Hip-Hop, Indie, R&B en Workout Anthems. Deze radiostations zijn alleen te beluisteren als je abonnee van Apple Music bent. Ze waren al eerder beschikbaar onder de naam iTunes Radio.

Eigen radiostation maken

Ja, je kunt op basis van een muzieknummer meteen een (geprogrammeerd) radiostation maken. Luister je naar een bepaald nummer of album, dan geef je aan dat je er een radiostation van wilt maken. Apple Music zoekt passende muziek erbij en het enige wat jij hoeft te doen is luisteren. Je kunt de mix aanpassen door tijdens het luisteren aan te geven welke nummers je wel en niet leuk vindt.

Wat voor genres speelt Beats 1?

Beats 1 wil een breed scala aan muziek uitzenden, met een mix van populaire nummers en nieuwe artiesten. Heb je een brede muzieksmaak en heb je zin om regelmatig iets nieuws te ontdekken, dan is Beats geknipt voor je. Er is vrij veel variatie in nummers, al ligt de nadruk wel iets meer op Hip-Hop. Je krijgt dus niet elk uur dezelfde tophits te horen, zoals op de meeste radiostations.

Alle muziek op Beats 1 is gecensureerd, dus je zult geen expliciete teksten of scheldwoorden horen. Beats 1 draait alleen de nette versie van muzieknummers, waardoor je soms een piepje of stilte te horen krijgt. Wil je je eigen favoriete muziek horen dan kun je een verzoeknummer aanvragen. Je moet hiervoor een telefoonnummer bellen of met de hashtag #Beats1Request je aanvraag doen. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt: Verzoeknummer aanvragen bij Beats 1.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019