El Capitan MacBooks met games en foto's

15 tips om je MacBook-batterijduur te verlengen

Loopt de batterij van je Mac te snel leeg of ben je niet tevreden over de batterijduur? Met deze tips gaat je batterij minder snel leeg.

MacBook batterijduur verlengen: 15 tips

Apple belooft een batterijduur van ongeveer 10 uur voor MacBooks. In werkelijkheid kan de accuduur wel eens tegenvallen, vooral als je zware toepassingen gebruikt. Gaat de accu minder lang mee dan je zou willen, dan hebben wij hier een paar tips om de MacBook batterijduur te verlengen zodat je wél het einde van de werkdag haalt.

 1. Geoptimaliseerd opladen
 2. Schermhelderheid


#1 Maak gebruik van geoptimaliseerd opladen
Heb je een MacBook met Thunderbolt 3-aansluiting? Dan kun je gebruik maken van geoptimaliseerd opladen. Dit voorkomt dat de accu van je MacBook sneller slijt. Deze functie past het oplaadgedrag van je Mac aan, op basis van jouw gewoontes. Hangt de MacBook altijd aan de stroomkabel, dan zal Apple stoppen bij 80% en niet verder opladen. Het is namelijk schadelijk om de accu langdurig op 100% laadstatus te laten werken. Pas wanneer je je MacBook weer zonder stroomkabel wilt gebruiken wordt opgeladen tot 100%, zodat je de volle gebruiksduur hebt. Minder slijtage betekent dat je ook op de langere tijd profiteert van een betere accuduur.

MacBook batterij beheer functie: conditie van de accu.

Meer over Geoptimaliseerd opladen voor Mac lees je in ons uitlegartikel.

#2 Verminder de schermhelderheid
Het scherm van je MacBook gebruikt relatief veel energie. Je kunt het beste de helderheid van je scherm op 75% of minder zetten, waarbij je natuurlijk kiest voor een instelling die voor jou nog goed leesbaar is. Ook kun je het automatisch aanpassen van de schermhelderheid uitschakelen. Dit doe je via  > Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Pas helderheid automatisch aan.

 1. Batterij controleren: De eerste stap is om de status van je batterij te controleren. De makkelijkste manier om dit te doen, is om de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je bovenin de menubalk op het batterij-icoontje klikt. Wordt hier aangegeven dat de status normaal is, dan is je batterij in goede conditie.
 2. Oplaadfrequentie: Wat ook handig is om te weten, is hoeveel keer de batterij al volledig opgeladen is. Dit doe je via het informatiescherm over je Mac. Meer daarover lees je in onderstaande tip.

 3. Kalibreren: Als je een MacBook met een verwisselbare batterij hebt, dan kun je deze ook kalibreren. Door de batterij te kalibreren, geeft deze een nauwkeurige weergave van de resterende batterijduur. Hoe je dat moet doen lees je in onderstaande tip.

 4. Batterij-apps: Een andere handige manier om het batterijniveau en de status in de gaten te houden, is door gebruik te maken van allerlei batterij-apps, die bijvoorbeeld te vinden zijn in de Mac App Store. Goede voorbeelden hiervan zijn Battery Health en Battery Monitor.
 5. Verlichting: Een voor de hand liggende manier om batterij te besparen, is om de scherm- en toetsenbordverlichting te dimmen. Met de knoppen op het toetsenbord zet je de helderheid lager en via Systeemvoorkeuren > Beeldschermen zet je het automatisch aanpassen van de helderheid uit.
 6. Sluimerstand: Door je MacBook eerder automatisch in de sluimerstand te laten zetten, bespaar je batterij op de momenten dat je hem even niet gebruikt. Via Systeemvoorkeuren > Energiestand kies je vervolgens voor Batterij. Hier stel je in na hoeveel minuten het beeldscherm uitgeschakeld wordt. Ondersteunt jouw MacBook Power Nap, dan kun je deze hier uitschakelen om stroom te besparen.
 7. Energiestand voor de Mac.

 8. Screensaver: Heb je de vorige instelling op een korte periode gezet, dan is het niet nodig om een screensaver in te stellen. Via Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging zet je deze linksonder op nooit. Zo voorkom je dat de MacBook stroom verbruikt met het activeren van de schermbeveiliging.
 9. Wi-Fi en Bluetooth: Ben je druk bezig met het tikken van een document en heb je je internet niet nodig? Zet dan Wi-Fi uit. Via het Wi-Fi-icoontje in de bovenste menubalk zet je deze snel uit. Heb je geen draadloze muis aangesloten en maak je geen gebruik van Handoff, dan kun je daar ook eenvoudig Bluetooth uitschakelen.
 10. Flash: Een app die energie vreet op de MacBook tijdens het surfen, is de Flash-plugin. In het voorkeurenscherm van Safari kun je allerlei internetplugins, waaronder Flash, uitschakelen om stroom te besparen. Deze optie vind je bij Voorkeuren > Geavanceerd > Stop plugins om stroom te besparen. Een rigoureuzere aanpak is om de Flash-plugin helemaal te verwijderen.

Batterijduur Mac verlengen

 • Deling: In OS X is het mogelijk om allerlei zaken te delen, zoals je scherm, bestanden en printers. Ook dit verbruikt batterij, terwijl je het misschien wel helemaal niet nodig hebt. Via Systeemvoorkeuren > Delen zet je zaken als schermdeling, bestandsdeling en printerdeling uit.
 • Accessoires: Er zijn heel veel accessoires voor de Mac te koop die je aan kan sluiten via USB, maar deze verbruiken ook stroom. Zaken als USB-hubs, externe harde schijven of oplaadkabels verbruiken allemaal stroom van je MacBook-batterij als ze actief zijn. Het is zonde om je iPhone via je MacBook-batterij op te laden, terwijl je misschien wel een stopcontact in de buurt hebt. Koppel deze accessoires dus los als je last hebt van een stroomtekort.
 • Time Machine: De Time Machine-functie van de Mac is uiterst handig voor het maken van back-ups, waardoor je nooit meer bestanden kwijt zult raken. Time Machine maakt in de achtergrond zo nu en dan een reservekopie, maar het is niet per se nodig om dit te doen als je alleen via je batterij aan het werk bent. Via Systeemvoorkeuren > Time Machine > Opties… kun je het maken van back-ups bij gebruik van je batterij uitzetten.
 • Time Machine voor de Mac.

 • Actieve programma’s: Er kunnen op de achtergrond programma’s draaien die veel stroom verbruiken, bijvoorbeeld omdat ze slecht geprogrammeerd zijn of in de achtergrond data ophalen die je helemaal niet nodig hebt. Via Activiteitenweergave kun je zien welke apps veel gebruikmaken van de CPU. Selecteer vervolgens een proces dat veel activiteiten verricht en klik op het kruisje linksboven om dit te stoppen. Maar pas op: weet je niet zeker wat voor een proces het precies is, check dan eerst of het geen kwaad kan om deze te stoppen.
 • Spotlight: Net als op de iPhone heeft ook de Mac de Spotlight-functie. Via Spotlight kun je snel zoeken naar allerlei bestanden en informatie, maar de MacBook moet de inhoud wel indexeren. Dit proces verbruikt energie, waardoor het handig is om alleen het hoognodige aan te zetten. Via Systeemvoorkeuren > Spotlight zet je afzonderlijke onderdelen aan of uit.
 • Spotlight-instellingen voor de Mac.

 • Mail: Heb je veel mailaccounts aan je Mac gekoppeld, dan moet je MacBook constant blijven zoeken naar nieuwe emails. In OS X is het helaas niet mogelijk om deze instelling per e-mailaccount aan te passen, maar wel voor alle accounts samen. Open Voorkeuren van Mail en ga naar Algemeen en zet Zoek naar nieuwe berichten op een lagere frequentie. Je kunt hier ook kiezen voor handmatig.
 • Lees ook onze andere tips over MacBook-accu’s:

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt augustus 2020
  Categorie Devices
  Onderwerpen accu, batterij, batterijduur, macbook