Batterijgrafiek op de iPhone.

Met de batterijgrafiek op de iPhone krijg je meer inzicht in je accuduur

Op de iPhone heb je met batterijgrafieken meer mogelijkheden om je batterijverbruik in de gaten te houden. Bekijk in een interactieve grafiek hoe snel de batterij leeg ging in de loop van de dag.

Batterijgrafiek op de iPhone

Je vindt de batterijgrafieken in Instellingen > Batterij. Boven de lijst met batterijverbruik per app kun je twee grafieken bekijken. In de ene zie je het batterijpercentage in de loop van de tijd. Je kunt ook omschakelen naar de data van de afgelopen 10 dagen. Zo kun je meteen zien wanneer je batterij snel leeg ging en hopelijk ontdek je dan snel wat de boosdoener is.

iOS 12 batterijstatistieken

Apple heeft deze batterijgrafieken in iOS 12 toegevoegd, waardoor bijna alle toestellen dit overzicht hebben. De grafiek geeft precies aan wanneer de accu werd opgeladen en leeggetrokken. Behalve op de iPhone vind je deze ook op de iPad.

Sinds de introductie van de batterijgrafieken zijn speciale apps hiervoor overbodig. Je moet je toestel wel een tijdje gebruikt hebben voordat de eerste grafieken beschikbaar zijn. Een rechte lijn omhoog geeft aan dat je aan het opladen was, terwijl een plotselinge daling kan duiden op een energieslurpende app. Je kunt dan in je geheugen (of in het lijstje onder de grafiek) de mogelijke veroorzaker van het toegenomen batterijverbruik gaan opsporen. Groene balkjes geven het batterijniveau aan, terwijl daaronder twee blauwe balkjes een gedetailleerder inzicht geven in de status van de iPhone-batterij.

Middenblauw zijn activiteiten terwijl het scherm ingeschakeld was, terwijl lichtblauw bedoeld is voor momenten dat het scherm uit stond. In dat geval was er activiteit op de achtergrond.

Batterijgrafiek iOS 12

Je kunt in de grafiek gemakkelijk zien of jouw smartphonegebruik gelijk op liep met het leeglopen van de iPhone-batterij. Zo kun je mogelijke problemen sneller op het spoor komen. Gebruikte je de iPhone niet, maar liep de accu wel leeg? Dan is er blijkbaar een app of proces op de achtergrond actief en is het hoog tijd om je iPhone te resetten of op te ruimen.

Hoe bekijk je de batterijgrafiek?

Je kunt de batterijgrafieken als volgt bekijken:

  1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Tik op Batterij.
  3. Bekijk het accuverloop van de afgelopen 24 uur.
  4. Tik op 10 dagen om de ontwikkelingen over een langere periode te zien.

Wat betekent de batterijgrafiek?

In de twee grafieken moet je erop letten of de lijnen ongeveer gelijk lopen. Gaat de accu sneller leeg dan normaal, dan is er iets vreemds aan de hand. Als je na verloop van tijd ziet dat de accu steeds sneller leeg loopt (de grafiek loopt steiler), dan zul je merken dat je steeds vaker moet opladen en moeite hebt om het einde van de dag te halen. Het is in zo’n geval tijd om de accu te laten vervangen. Bij de meeste toestellen kost de accu vervangen €55 bij de Apple Store en geloof ons: dat is de moeite waard. Je hebt daarna veel langer plezier van je iPhone.

Batterijgrafiek IOS 12

Blader je naar beneden, dan zie je ook per app hoeveel energie er verbruikt is. Zie je een app die je niet actief gebruikt, dan kan dat reden zijn om de app te verwijderen. Blijkbaar is de app steeds op de achtergrond actief.

Een andere manier om inzicht te krijgen in je accu is via de optie Batterijconditie. Je ziet dan de gezondheid van de iPhone-batterij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen accu, batterij, batterijduur
Software iOS 12, iOS 13