iFixit MacBook Air 2020 teardown

Zo controleer je de gezondheid van je MacBook-accu

Hoe gezond is de accu in jouw MacBook nog? Volg de stappen in deze tip om te zien wat de huidige batterijstatus van je MacBook is. Ook leggen we uit wat de verschillende statussen betekenen.

MacBook batterijstatus controleren

De batterij in een MacBook houdt het jarenlang vol, maar zal op een gegeven moment minder effectief zijn in het vasthouden van de lading. Het kost dan steeds meer moeite om tot 100% op te laden en het batterijpercentage gaat na het loskoppelen snel omlaag. Je kunt gemakkelijk controleren hoe jouw Mac-batterij er aan toe is door de batterijstatus op te vragen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de verschillende statussen betekenen. De MacBook houdt namelijk voortdurend de batterijstatus in de gaten.

MacBook-accu: gezondheid checken

Hoewel je niet constant deze status hoeft te checken, is het wel aan te raden om dit zo nu en dan even te doen. Daarnaast kan het ook een hulpmiddel zijn als je vermoedt dat er iets mis is met de batterij van je MacBook. Deze accustatus moet je even opzoeken en kan verschillende betekenissen hebben.

Batterijstatus van de MacBook opvragen

Het opvragen van de MacBook batterijstatus is eenvoudig, maar je moet net even weten waar je moet zoeken. Zo werkt het:

  1. Open Systeeminstellingen en ga naar het Batterij-menu.
  2. Bij Batterijconditie vind je de status in woorden (als het goed is staat hier Normaal)
  3. Klik op het i-symbool om de conditie van je batterij in een percentage uitgedrukt te zien.

Batterijconditie opvragen Mac

De maximumcapaciteit van je batterij is bij nieuwstaat 100%. Naarmate je hem langer gebruikt en vaker oplaadt, daalt dit percentage licht. Alles boven de 80% wordt als normaal beschouwd. De meeste MacBooks zijn zo ontworpen dat je tot 1000 laadcycli (dat wil zeggen opladen van 0% tot 100%, dat mag ook in delen) kunt gebruiken en de capaciteit niet onder de 80% komt. Zit de capaciteit lager omdat je meer dan 1000 laadcycli hebt, dan wordt aanbevolen om de accu te vervangen.

Je kunt ook zelf controleren hoe vaak je MacBook-accu is opgeladen. Lees daarvoor de stappen in onze tip.

Bekijk ook

Zo controleer je hoe vaak een MacBook-accu is opgeladen

Ontdek hoe vaak de accu van je MacBook is opgeladen door het aantal oplaadcycli te controleren. In deze tip lees je hoe je de slijtage van je MacBook-batterij controleert door te kijken hoe vaak de batterij is opgeladen. We leggen uit hoe je dit kunt achterhalen.

Betekenis van batterijstatus

Je MacBook kan twee verschillende aanduidingen geven voor de batterijstatus: Normaal en Reparatie aanbevolen. Volgens Apple betekenen deze aanduidingen het volgende:

  • Normaal: De batterij werkt naar behoren.
  • Reparatie aanbevolen: De batterij werkt naar behoren, maar kan minder ver worden opgeladen dan een nieuwe batterij. Overweeg om de batterij te vervangen.

Apple heeft softwarefuncties ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je batterij langer mee kan gaan over de totale levensduur. In onze aparte tip over de batterijbeheer-functie op de Mac lees je wat dit inhoudt en hoe je het instelt.

Bekijk ook

Langere levensduur voor je MacBook-batterij: zo werkt de batterijfunctie

Met de batterijconditiebeheer-functie op de Mac zorg je ervoor dat de levensduur van de batterij in MacBooks verlengd wordt. Maar het zorgt ook voor een kortere gebruiksduur op een enkele lading. En met geoptimaliseerd opladen op je MacBook zorg je ook voor een langere levensduur.

Ben je toe aan het laten vervangen van de MacBook-batterij? Dan kun je daarvoor terecht bij Apple of gecertificeerde reparatiebedrijven. Wat het vervangen van de MacBook-batteirj kost, lees je in ons aparte artikel over dit onderwerp.

Bekijk ook

MacBook-batterij laten vervangen: wat kost dat?

Gaat de accu van je MacBook steeds sneller leeg? Dan is het tijd om de batterij te laten vervangen. In deze tip vertellen we hoe je erachter komt of jouw MacBook-batterij moet worden vervangen en of de investering zin heeft.