MacBook Air 2022 met MagSafe.

Zo controleer je hoe vaak een MacBook-accu is opgeladen

Ontdek hoe vaak de accu van je MacBook is opgeladen door het aantal oplaadcycli te controleren. In deze tip lees je hoe je de slijtage van je MacBook-batterij controleert door te kijken hoe vaak de batterij is opgeladen. We leggen uit hoe je dit kunt achterhalen.

Hoe vaak is je MacBook-batterij opgeladen?

Als je een MacBook hebt, dan is de gezondheid van je accu erg belangrijk. Met de jaren gaat die namelijk steeds achteruit, waardoor de batterijduur langzamerhand korter wordt. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden hoe vaak de accu is opgeladen, zodat je weet wanneer deze ongeveer aan vervanging toe is. Dat kan ook handig zijn als je een tweedehands MacBook wilt kopen en benieuwd bent of de batterij nog goed presteert. In deze tip leggen we uit hoe je dat kunt controleren.

Aantal oplaadcycli bepalen

De verwachte levensduur van een accu wordt door fabrikanten bepaald aan de hand van het aantal oplaadcycli. Als een bepaalde grens van het aantal oplaadcycli is verstreken, is de accu versleten en mogelijk aan vervanging toe. Natuurlijk kun je de accu gewoon blijven gebruiken, maar hij is sneller leeg, waardoor het niet altijd prettig is om ermee te werken.

Je kunt tegen betaling de accu laten vervangen. Bij Apple kun je de kosten vooraf opvragen. Het is goed om je batterij via Apple of een door Apple erkend bedrijf te laten vervangen. Vaak is dit niet of niet veel duurder dan via een niet-erkend bedrijf en je weet zeker dat er originele onderdelen worden gebruikt door erkende monteurs.

MacBook Pro 2021 teardown

Hoe vaak je een accu kunt opladen, verschilt per model. Eén batterijcyclus is de hoeveelheid energie die het kost om een batterij volledig te laden. Als je een halflege batterij weer oplaadt tot 100%, dan is dat een halve batterijcyclus. Gebruik je maar 20% van de batterij en laad je hem daarna opnieuw op? Dan moet je dat vijf keer doen om een hele batterijcyclus te voltooien (5 x 20% = 100%).

Controleren hoeveel opaadcycli de MacBook heeft gehad

Wil je weten hoeveel batterijcycli je Mac al heeft voltooid? Dit kun je eenvoudig opzoeken. Zo controleer je hoeveel batterijcycli je MacBook heeft doorstaan:

  1. Ga in de menubalk bovenin je scherm naar  > Over deze Mac
  2. Klik in het venster dat verschijnt op de knop Meer info.
  3. De Systeeminstellingen worden nu geopend. Scrol naar beneden en klik op Systeemoverzicht.
  4. Nu opent het hulpprogramma Systeeminformatie. Kijk in de de kolom aan de linkerkant bij Hardware.
  5. Klik op Voeding om de informatie over de batterij te bekijken.
  6. Bij Statusinformatie staat het aantal laadcyli dat de accu van je Mac heeft voltooid. Hoe hoger dit getal, des te ouder en meer versleten de batterij is.

MacBook batterij controleren op aantal cycli

Bij Apple Silicon-modellen zie je hier ook nog wat de maximale capaciteit van de accu is, uitgedrukt in een percentage. Je kunt hier alleen de status van de ingebouwde MacBook-accu bekijken en niet die van aangesloten draadloze apparaten zoals muis en toetsenbord.

Wil je een wat rijkere weergave over de status van de MacBook-batterij, kijk dan eens naar CoconutBattery of Battery Health. In een aparte tip leggen we uit hoe je dit moet doen. Hier zie je meer context over wat het uit maakt hoe vaak je MacBook batterij is opgeladen.

Bekijk ook

Hoe vaak is de batterij van jouw iPhone of iPad opgeladen? Op een iPhone 15 check je het meteen

Merk je dat je batterij sneller leeg gaat? Wil je weten hoeveel oplaadcycli jouw batterij heeft doorgemaakt? Je kunt op allerlei manieren checken wat de gezondheid van je iPhone-batterij is. Ook de batterij van je iPad kun je controleren. Hier bespreken we de mogelijkheden hoe je kan zien hoe vaak jouw iPhone batterij is opgeladen.

Na hoeveel oplaadcycli is de batterij van je MacBook versleten?

Nu weet je waar je kunt opzoeken hoeveel cycli de batterij van je MacBook heeft voltooid, maar daar heb je weinig aan als je niet weet bij hoeveel batterijcycli de grens wordt gelegd. Een batterij wordt na X aantal cycli als versleten beschouwd. Op deze supportpagina bij Apple zie je voor elk type MacBook wat het aantal maximale laadcycli is. Voor hedendaagse MacBooks geldt dat de batterij 1.000 keer een volledig laadcyclus kan doorlopen totdat hij volgens Apple versleten is. Heb je een oudere MacBook van vóór 2009, dan kan het maximale aantal laadcycli rond de 500 of 300 liggen.

Uiteraard speelt je persoonlijke ervaring daarbij ook een rol. Hangt je MacBook eigenlijk altijd aan het stroom en ga je er zelden mee op stap, dan is het niet erg dat de batterij ‘lui’ is geworden. Moet je vaak lang onderweg zijn, dan zul je wat eerder tegen problemen aanlopen bij een versleten accu.

Is de accu van je MacBook niet meer zo goed, overweeg dan vervanging zodat je er weer een paar jaar mee vooruit kan. Dit kan door contact met Apple op te nemen of met een erkend reparatiebedrijf. Zelf vervangen kan bij sommige modellen ook, maar dan moet je wel handig zijn.

Om je batterij zo lang mogelijk goed te houden, adviseren we om batterijbeheer op de MacBook te gebruiken. Deze functie houdt de MacBook batterij opgeladen op een lager percentage. In onze tip lees je waarom je dit zou doen en hoe je het gebruikt.

Bekijk ook

Langere levensduur voor je MacBook-batterij: zo werkt de batterijfunctie

Met de batterijconditiebeheer-functie op de Mac zorg je ervoor dat de levensduur van de batterij in MacBooks verlengd wordt. Maar het zorgt ook voor een kortere gebruiksduur op een enkele lading. En met geoptimaliseerd opladen op je MacBook zorg je ook voor een langere levensduur.