MacBook Pro gebruiken op school

Energiebesparingsmodus gebruiken op de Mac met macOS Monterey

Vanaf dit najaar

Vanaf het najaar van 2021 kun je de Energiebesparingsmodus ook op de Mac gebruiken. Lees in deze tip waarom je het nodig kan hebben en hoe je het instelt op je MacBook.

We kennen de Energiebesparingsmodus op de iPhone al een tijdje. Daarmee zorg je dat het apparaat minder energie verslindt, waardoor de batterij langer meegaat. Vanaf het begin hoopten we al dat de functie ook naar de Mac zou komen. Najaar 2021 is het eindelijk zo ver. Vanaf macOS Monterey kun je Energiebesparingsmodus op de Mac gebruiken. Wij leggen uit hoe je het gebruikt.

Wat is Energiebesparingsmodus op de Mac?

Met de Energiebesparingsmodus kun je langer met een batterijlading van je MacBook doen. Wanneer het wordt ingeschakeld zal je Mac de prestaties optimaliseren door scherpere prioriteiten te stellen aan de processor. Heb je meerdere programma’s tegelijk geopend, dan blijft niet iedere app op de achtergrond actief. Ook wordt het scherm gedimd, net als bij de Energiebesparingsmodus op je iPhone en iPad.

De processor van je Mac wordt in de batterijbesparende stand ook langzamer. Dat wil zeggen: vooral de energiezuinige kernen van de processor zullen actief zijn en er wordt minder beroep gedaan op de processorkernen die voor hoge performance bedoeld zijn. Dit is puur om batterij te sparen en heeft dus geen blijvende effecten.

Zet je de stand weer uit, dan presteert je processor weer op topniveau. Heeft jouw MacBook een ventilator, dan zul je het effect van de Energiebesparingsmodus ook merken. Omdat de processor minder hard hoeft te werken zal deze minder snel opwarmen, waardoor de ventilator minder vaak in actie komt.

Op dit moment – in beta 2 van macOS Monterey – is er nog geen manier aanwezig om te herkennen dat deze batterijbesparende stand is ingeschakeld. Wanneer hier verandering in komt, werken we deze tip bij.

Welke MacBooks hebben een Energiebesparingsmodus?

Hoewel macOS Monterey voor een breed scala aan Macs beschikbaar is, kunnen niet alle Macs gebruikmaken van de Energiebesparingsmodus. Allereerst vallen logischerwijs de desktop-Macs af. Dan blijven de MacBooks nog over. Deze Macs zijn geschikt:

Wat opvalt is dat de MacBook Air niet wordt meegenomen door Apple. Of dit een foutje is betwijfelen we, maar we werken dit artikel uiteraard bij wanneer hier ontwikkelingen zijn.

Heb je een andere Mac dan de opgesomde apparaten, dan kun je gelukkig wel andere stappen ondernemen om de batterijduur van je MacBook te verlengen.

Energiebesparingsmodus handmatig inschakelen op de Mac

Op dit moment – wederom in beta 2 van macOS Monterey – is er slechts één manier om de Energiebesparingsmodus op je MacBook in te schakelen. Dit moet handmatig. Wel is het goed om te weten dat je MacBook onderscheid maakt tussen een aangesloten stroomadapter en batterijvoeding. Het is mogelijk om de stand alleen te gebruiken wanneer je geen oplader hebt aangesloten. Je hoeft hier verder niet over na te denken als je het eenmaal hebt ingesteld. Volg deze stappen:

  1. Open Systeemvoorkeuren via  > Systeemvoorkeuren.
  2. Open het Batterij-menu onderaan.
  3. Klik op het Batterij-tabblad in de linkerkolom en vink ‘Energiebesparingsmodus’ aan.
  4. Kies er eventueel voor om op het Lichtnetadapter-tabblad dezelfde instelling aan te passen.

Energiebesparingsmodus Mac gebruiken

Er zijn meerdere redenen om zelfs met een gekoppelde oplader de Energiebesparingsmodus te gebruiken. Zo vind je het wellicht prettig om een zo stil mogelijke MacBook te gebruiken. Ook is het handig als je niet veel tijd hebt om op te laden. Omdat je MacBook minder stroom nodig heeft zal de batterij sneller opladen. Je kunt er in zo’n geval ook voor kiezen om je Mac helemaal uit te schakelen. Wil je op een later moment toch geen gebruik meer maken van de batterijbesparende stand, dan kun je het gewoon weer uitschakelen in dezelfde menu’s.

Kun je de batterijbesparende modus automatisch laten inschakelen op de Mac?

Helaas kun je in beta 2 van macOS Monterey nog niet instellen om de Energiebesparingsmodus automatisch in te schakelen. Op de iPhone en iPad is dat wel een optie, bijvoorbeeld als je batterij een bepaald percentage bereikt. Daarom denken we dat het goed mogelijk is dat Apple deze functie in een later stadium van de betaperiode toevoegt. Wanneer dat gebeurt, lees je dat in deze tip.

Apple heeft in het verleden al functies toegevoegd om meer inzicht te krijgen in je batterij. Zo kun je sinds macOS Catalina de levensduur van je MacBook batterij bekijken. Hoe je dat doet, lees je in onze tip.

Wil je meer eeten over de energiebesparingsmodus op de iPhone, lees dan onze aparte tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2021
Categorie Mac
Onderwerp batterijduur
Device MacBook
Software macOS 12 Monterey