MacBook Pro gebruiken op school

Energiebesparingsmodus gebruiken op de Mac: hiermee gaat je accu langer mee

Met de Energiebesparingsmodus op de Mac kun je zorgen dat de accu minder snel leeg gaat, door batterijslurpende functies uit te schakelen. Lees in deze tip waarom je de energiebesparing nodig kan hebben en hoe je het instelt op je MacBook.

We kennen de Energiebesparingsmodus op de iPhone al een tijdje. Daarmee zorg je dat het apparaat minder energie verslindt, waardoor de batterij langer meegaat. Vanaf het begin hoopten we al dat de functie ook naar de Mac zou komen en dat is sinds macOS Monterey inderdaad het geval. Wij leggen uit hoe je de Energiebesparingsmodus op de Mac gebruikt.

Wat is Energiebesparingsmodus op de Mac?

Met de Energiebesparingsmodus kun je langer met een batterijlading van je MacBook doen. Wanneer het wordt ingeschakeld, dan zal je Mac de prestaties optimaliseren door scherpere prioriteiten te stellen aan de processor. Heb je meerdere programma’s tegelijk geopend, dan blijft niet iedere app op de achtergrond actief. Ook wordt het scherm gedimd, net als bij de Energiebesparingsmodus op je iPhone en iPad.

De processor van je Mac wordt in de batterijbesparende stand ook iets langzamer. Dat wil zeggen: vooral de energiezuinige kernen van de processor zullen actief zijn en er wordt minder beroep gedaan op de processorkernen die voor hoge performance bedoeld zijn. Dit is puur om batterij te sparen en heeft dus geen blijvende effecten.

Zet je de stand weer uit, dan presteert je processor weer op topniveau. Heeft jouw MacBook een ventilator, dan zul je het effect van de Energiebesparingsmodus ook merken. Omdat de processor minder hard hoeft te werken zal deze minder snel opwarmen, waardoor de ventilator minder vaak in actie komt. De resultaten verschillen sterk per Mac en het is natuurlijk afhankelijk van wat je met je Mac doet. Zit je alleen maar wat Wordbestanden te tikken, dan gaat je Mac logischerwijs langer mee dan als je video’s bewerkt, of je nou wel of niet in de Energiebesparingsmodus zit.

Welke MacBooks hebben een Energiebesparingsmodus?

Hoewel macOS Monterey voor een breed scala aan Macs beschikbaar is, kunnen niet alle Macs er gebruik van maken. Allereerst vallen logischerwijs de desktop-Macs af. Dan blijven de MacBooks nog over. Deze Macs zijn geschikt:

Heb je een andere Mac dan de opgesomde apparaten, dan kun je gelukkig wel andere stappen ondernemen om de batterijduur van je MacBook te verlengen.

Bekijk ook

30 tips om je MacBook-batterijduur te verlengen

Loopt de batterij van je MacBook te snel leeg of ben je niet tevreden over de batterijduur? Met deze tips gaat je batterij minder snel leeg.

Energiebesparingsmodus handmatig inschakelen op de Mac

Er is slechts één manier om de Energiebesparingsmodus op je MacBook in te schakelen. Dit moet handmatig. Wel is het goed om te weten dat je MacBook onderscheid maakt tussen een aangesloten stroomadapter en batterijvoeding. Het is mogelijk om de stand alleen te gebruiken wanneer je geen oplader hebt aangesloten. Je hoeft hier verder niet over na te denken als je het eenmaal hebt ingesteld. Volg deze stappen:

  1. Open Systeemvoorkeuren ( > Systeemvoorkeuren).
  2. Open het Batterij-menu onderaan.
  3. Klik op het Batterij-tabblad in de linkerkolom en vink ‘Energiebesparingsmodus’ aan.
  4. Gebruik je een 16-inch MacBook Pro met M1 Max chip? Klik dan op de lijst naast Energiemodus en kies Weinig stroom.
  5. Kies er eventueel voor om op het Lichtnetadapter-tabblad dezelfde instelling aan te passen.

Energiebesparingsmodus Mac gebruiken

Er zijn meerdere redenen om zelfs met een gekoppelde oplader de Energiebesparingsmodus te gebruiken. Zo vind je het wellicht prettig om een zo stil mogelijke MacBook te gebruiken. Ook is het handig als je niet veel tijd hebt om op te laden. Omdat je MacBook minder stroom nodig heeft zal de batterij sneller opladen. Je kunt er in zo’n geval ook voor kiezen om je Mac helemaal uit te schakelen. Wil je op een later moment toch geen gebruik meer maken van de batterijbesparende stand, dan kun je het gewoon weer uitschakelen in dezelfde menu’s.

Kun je de batterijbesparende modus automatisch laten inschakelen op de Mac?

Helaas kun je nog niet instellen dat de Energiebesparingsmodus automatisch inschakelt. Op de iPhone en iPad is dat wel een optie, bijvoorbeeld als je batterij een bepaald percentage bereikt.

Apple heeft in het verleden al functies toegevoegd om meer inzicht te krijgen in je batterij. Zo kun je sinds macOS Catalina de levensduur van je MacBook batterij bekijken. Hoe je dat doet, lees je in onze tip. Wil je meer eeten over de energiebesparingsmodus op de iPhone, lees dan ons artikel.

Bekijk ook

Energiebesparingsmodus gebruiken: zo werkt het op de iPhone en iPad

De batterij van je iPhone en iPad kan dankzij de energiebesparende modus in iOS en iPadOS een stuk langer meegaan. In deze tip leggen we je uit hoe je de Energiebesparingsmodus benut en hoe je ziet welke apps energie slurpen.