Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 15 usb-c-poort

Geoptimaliseerd opladen op de iPhone: altijd tot maximaal 80% opladen op iPhone 15

Ben je bang dat de iPhone-batterij beschadigd raakt door telkens opladen? Dan is er goed nieuws, want met Geoptimaliseerd opladen zorgt Apple ervoor dat de batterij minder snel slijt. En op de iPhone 15-modellen is er zelfs nog een extra maatregel.

“Mijn iPhone is niet helemaal opgeladen!”

Word je ‘s ochtends wel eens vroeger wakker dan gebruikelijk en is je iPhone niet volledig opgeladen? Het is geen foutje, maar een functie die sinds iOS 13 is ingeschakeld op je iPhone. De functie heet Geoptimaliseerd opladen en zorgt ervoor dat de batterij van je iPhone minder snel slijt. Het verlengt de levensduur van de iPhone-batterij, omdat de batterij niet meer langere tijd met 100% aan de lader hangt. De iPhone leert van je dagelijkse oplaadgewoontes en houdt daar rekening mee. En op de iPhone 15-serie is er zelfs een extra optie, waardoor je iPhone (bijna) nooit boven de 80% wordt opgeladen. Waarom doet Apple dit en hoe werkt het?

Je kunt ook je AirPods geoptimaliseerd opladen en er is ook geoptimaliseerd opladen voor de Apple Watch. Ook daarmee vertoont je batterij minder slijtage.

Geoptimaliseerd opladen op de iPhone

Heb je geoptimaliseerd opladen ingeschakeld (en dat is standaard het geval), dan wordt je batterij ‘s nachts opgeladen tot 80%. Daarna wordt het opladen gepauzeerd. Vlak voordat je normaal gesproken opstaat wordt het opladen weer hervat, zodat het precies op 100% staat op het moment dat jij uit bed gaat. Apple maakt hiervoor gebruik van slimme technieken, om je dagelijkse gewoontes te leren kennen. De iPhone kijkt ook naar je ingestelde wekker.

Hedendaagse iPhones hebben al een systeem voor batterijbeheer, waarbij wordt gezorgd dat zo snel mogelijk de 80% wordt gehaald. Daarna vindt druppelladen plaats tot 100%. Je batterij is daarbij beschermd tegen overbelasting, ook als de iPhone langere tijd aan de stroomkabel hangt. Toch is het vlak na het slapengaan niet nodig om meteen naar 100% te gaan en dit de hele nacht vast te houden. De slijtage van de batterij gaat sneller als deze gedurende langere tijd tot de maximale capaciteit is volgeladen. Daarom pakt Apple het met geoptimaliseerd opladen slimmer aan.

Mophie Juice Pack Access opladen.

Een voorbeeld maakt duidelijker hoe geoptimaliseerd opladen werkt. Stel dat je elke ochtend om 7:00 uur opstaat en ‘s nachts de iPhone aan de lader legt. Als om 2:00 uur ‘s nachts de batterij alweer tot 80% is opgeladen is het niet nodig om meteen door te gaan met druppelladen. Dat kan ook om 5:00 uur ‘s ochtends pas gebeuren. Pas op het laatste moment gaat de iPhone door met opladen tot 100%, zodat hij helemaal opgeladen is als je wakker wordt.

Ook bij de elektrische auto’s van Tesla is het standaard zo, dat de accu tot 90 procent wordt opgeladen. Je kunt dit eventueel aanpassen, maar het is niet voor niets zo gekozen. De chemische structuur van lithium-ion accu’s verandert naarmate ze honderden laadcycli doorlopen. Het is daarom beter om op te laden tot 80% of 90%, te laten leeglopen tot zo’n 20% en daarna weer aan de lader te hangen.

Sneller opladen tot 100%

Wat merk je nu van geoptimaliseerd opladen? Niet zoveel: als je wakker wordt is de batterij weer tot 100% opgeladen. Je hebt er alleen last van als je besluit om eerder uit bed te gaan of als je een heel onregelmatig ochtendritme hebt.

Is geoptimaliseerd opladen actief, dan verschijnt tijdens het opladen een melding in het scherm met het tijdstip waarop je iPhone volledig is opgeladen. Wil je toch in één keer doorladen tot 100%? Druk dan met je vinger enige seconden op deze melding en kies Laad nu op.

Je controleert als volgt of geoptimaliseerd opladen actief is

  1. Ga naar Instellingen > Batterij.
  2. Tik op Oplaadoptimalisering.
  3. Je ziet nu de opties: Geoptimaliseerd opladen of Geen.

Hou er rekening mee dat enkele locatiefuncties ingeschakeld moeten zijn, omdat je iPhone alleen dan weet dat je thuis aan het opladen bent. Het gaat om de instellingen Systeemaanpassing en Belangrijke locaties. Je schakelt beide in via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem. Zorg ook dat de schakelaar bij Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen ingeschakeld is.

80% limiet bij opladen op iPhone 15-serie

Op de iPhone 15-modellen is er voor geoptimaliseerd opladen een extra optie bij gekomen. Je kan ook op die modellen kiezen voor geoptimaliseerd opladen, zodat de laatste 20% pas vlak voordat je het nodig hebt opgeladen wordt. Maar met de 80%-limiet kun je nu ook aangeven dat de batterij nooit verder opgeladen moet worden dan 80%. Daarmee gaat je iPhone op een enkele lading wat minder lang mee, maar zorg je er wel voor dat de levensduur een stuk langer wordt. Deze optie is vooral handig als je nooit onder de 20% uit komt, omdat je die 20% die nooit opgeladen wordt dan toch niet nodig hebt.

Zodra de iPhone 15 bij 80% komt, stopt het opladen. Komt het percentage daarna weer tot 75%, dan wordt de accu weer tot 80% opgeladen. In sommige gevallen wordt de iPhone wel tot 100% opgeladen, omdat dit nodig is om een goede indicatie van de batterijstatus te geven.

De functie is beschikbaar op alle iPhone 15-modellen. Je past de instelling als volgt aan:

  1. Ga naar Instellingen > Batterij.
  2. Tik op Oplaadoptimalisering.
  3. Kies voor de optie 80%-limiet.
Geoptimaliseerd opladen

In dit geval kun je de iPhone alleen nog maar tot 100% opladen als je de functie (tijdelijk) uit zet.

Geoptimaliseerd opladen uitschakelen op je iPhone

Werk je in ploegendienst of heb je een onregelmatig slaap- en waakritme, dan kan de functie geoptimaliseerd opladen onhandig zijn. Ook voor mensen die veel reizen en in verschillende tijdzones verblijven kan het problemen opleveren. Je kunt het als volgt uitschakelen:

  1. Open Instellingen.
  2. Ga naar Batterij > Batterijconditie en opladen.
  3. Zet de schakelaar uit bij Geoptimaliseerd opladen.
  4. De iPhone wordt nu in één keer opgeladen.

Wat kun je nu het beste doen om je batterij te sparen? Eigenlijk zou je je iPhone niet de hele tijd aan de lader moeten hangen, maar gebruiken tot zo’n 20% en pas daarna opladen tot ongeveer 80% of 90%. Regelmatig helemaal leeg laten lopen is iets wat bij lithium-ion-batterijen juist niet nodig is. Dit dateert nog uit de tijd van vroegere batterijtechnologieën, waarbij dat wel nodig was.

Bekijk ook

Geoptimaliseerd opladen en oplaadlimiet op de Apple Watch: zo werkt het

Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen mogelijk en sinds watchOS 10 is er ook een functie genaamd geoptimaliseerde oplaadlimiet. De beschikbaarheid per functie verschilt per Apple Watch-model. In dit artikel lees je wat het betekent, hoe het werkt en hoe je het kunt in- en uitschakelen.