mission control logo uitgelicht

Zo werkt Mission Control op de Mac

Met Mission Control kun je op iedere Mac meerdere bureaubladen gebruiken, ook al heb je maar één beeldscherm. In deze tip legt iCulture uit hoe dat werkt.

mission control logoMet Mission Control op de Mac kun je meerdere bureaubladen gebruiken, terwijl je slechts één beeldscherm hebt. Daardoor kun je razendsnel switchen tussen bureaubladen en programma’s. Dat is handig als je met verschillende activiteiten bezig bent, bijvoorbeeld voor werk en privé. Zodra je Mission Control opent, zie je een overzicht van alle programma’s die openstaan per bureaublad. In deze tip gaan we uitleggen hoe je optimaal gebruik maakt van deze handige functie op de Mac.

Mission Control verbeterd in El Capitan

In OS X El Capitan ziet Mission Control er wat overzichtelijker uit. Alle vensters worden naast elkaar geplaatst, zodat ze elkaar niet overlappen. Je ziet dan sneller welk venster je moet hebben. Ook krijg je bij de voorvertoning een bijschrift te zien, zodat je snel weet welk bureaublad je moet hebben.

Mission Control zichtbaar maken

Je kunt op verschillende manieren Mission Control tonen. Hieronder zie je een lijstje van de mogelijkheden:

  • Magic Trackpad: sleep met drie of vier vingers naar boven.
  • Magic Mouse: Tik twee keer met twee vingers op de muis.
  • Apple-toetsenbord: Druk op de Mission Control toets
  • Mission Control-icoontje: Klik op het icoontje in het dock of in Launchpad.

Veeg op de trackpad naar boven met drie of meer vingers om Mission Control te activeren.
Veeg op de trackpad naar boven met drie of meer vingers om Mission Control te activeren.

Mission Control openen op het toetsenbord
Mission Control openen op het toetsenbord.

Mission Control openen vanuit het Dock.
Mission Control openen vanuit het Dock.

Je kunt Mission Control trouwens ook onder een bepaalde muisknop naar keuze programmeren, via de voorkeuren van OS X. Dit is erg handig als je geen muis van Apple hebt.

Zo werkt Mission Control

Als je Mission Control opent, dan krijg je ongeveer een scherm te zien zoals hieronder staat:

mission control

Vanaf OS X El Capitan ziet het er zo uit, waarbij vensters elkaar niet overlappen:

MacBook-Met-OS-X-El-Capitan

In dit scherm zie je alle apps die je in het huidige bureaublad open hebt staan. Alle vensters staan gesorteerd per programma. Als je in de bovenbalk je muis boven een bureaublad houdt, dan verschijnt het x-icoontje waarmee je een bureaublad kunt verwijderen. In dat geval worden alle programma’s op dat bureaublad samengevoegd met een ander bureaublad.

Als je in de bovenbalk helemaal naar rechts gaat, verschijnt de plusknop waarmee je nieuwe bureaubladen kunt aanmaken.

Als je een programma in een ander bureaublad wilt hebben (omdat je dan meer ruimte hebt bijvoorbeeld), dan klik je met je muis op het venster in het huidige bureaublad en sleep je deze naar boven naar het andere bureaublad. Als je hem dan loslaat, wordt dat venster op een ander bureaublad geplaatst. Als je een ander bureaublad wilt selecteren, hoef je er in de bovenbalk alleen maar op te klikken.

Vanaf OS X El Capitan is het ook mogelijk om schermvullende apps te gebruiken, dankzij Split View. Sleep een venster vanuit Mission Control naar een schermvullende app en laat los om Split View toe te passen. Dit werkt nog niet bij alle apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2016
Categorie Mac
Onderwerp mac