13-inch MacBook Pro 2020 zijkant

Langere levensduur voor je MacBook-batterij: zo werkt de batterijfunctie

Batterijconditie en geoptimaliseerd opladen
Met de batterijconditiebeheer-functie op de Mac zorg je ervoor dat de levensduur van de batterij in MacBooks verlengd wordt. Maar het zorgt ook voor een kortere gebruiksduur op een enkele lading. En met geoptimaliseerd opladen op je MacBook zorg je ook voor een langere levensduur.

MacBook batterij beheer-functie

Zoals iedere andere batterij is ook de accu in je MacBook onderhevig aan slijtage. Iedere Apple-batterij heeft een bepaalde levensduur, die onderhevig is aan het aantal keer opladen en het gebruik van je apparaat. Voor de MacBook heeft Apple een functie genaamd batterijconditiebeheer. Daarmee beheer je de MacBook batterij en kun je de levensduur verlengen. Hoe werkt dit precies en waar vind je de instellingen voor de MacBook batterijbeheer-functie? Ook kun je geoptimaliseerd opladen voor de MacBook gebruiken, om de levensduur van de batterij nog verder te verlengen.

Hoe werkt de batterij beheer-functie op de MacBook?

De functie batterijconditiebeheer voor MacBooks regelt, zoals de naam al zegt, de conditie van je batterij. Bij elke oplaadcyclus gaat de gezondheid van de batterij een stukje achteruit. Op de lange termijn betekent dit dat een accu op een enkele lading minder lang mee gaat, met als gevolg dat je vaker moet bijladen. Deze functie zorgt ervoor dat de snelheid van het chemische verouderingsproces verminderd wordt.

De MacBook bekijkt de temperatuurgeschiedenis en het oplaadpatroon van de batterij. Op basis hiervan wordt het maximale laadniveau van de batterij verlaagd. Hierdoor is je batterij voldoende opgeladen voor jouw doorsnee verbruik, waardoor de gezondheid minder hard getroffen wordt. Op de lange termijn gaat de batterij dan langer mee. De accu wordt bijvoorbeeld tot 80% opgeladen, in plaats van de volle 100%. Dit komt vooral van pas als je MacBook toch altijd aan de oplader hangt.

Bekijk ook

Apple batterijen: alles wat je moet weten over de accu's in je Apple-producten

Apple gebruikt batterijen in heel veel producten: in elke iPhone, iPad, Apple Watch en MacBook vind je een lithium-ionbatterij. Ook in accessoires zoals de AirPods en Apple Pencil zit een oplaadbare batterij. Waarom lithium-ion? Hoe haal je het maximale uit je batterij, hoe zit het met recycling en wat moet je doen als je je iPhone-batterij wil vervangen? Je leest het allemaal in deze uitleg.

Welke modellen zijn geschikt voor de batterijfunctie?

De functie is toegevoegd in macOS Catalina 10.15.5, maar niet alle modellen hebben de functie gekregen. Allereerst is het goed om te weten dat je de functie alleen vindt in de laptops van Apple, omdat alleen deze modellen een batterij hebben. Apple heeft de functie alleen beschikbaar gesteld op de modellen met Thunderbolt 3-aansluitingen. Het gaat dus om deze modellen:

De nieuwste M1-MacBooks hebben deze functie ook, maar er is wel een verschil. Bij deze Apple Silicon-modellen staat de functie standaard ingeschakeld en is er geen mogelijkheid om het zelf uit te schakelen. Wel zie je op deze modellen wat de huidige maximale batterijcapaciteit is in vergelijking met toen hij net nieuw was.

Deze modellen hebben de functie niet:

Weet je niet welke MacBook je hebt? Check dan onze lijst met MacBook-modellen.

Bekijk ook

Welke MacBook heb ik? Alle MacBook modellen op een rij

Ben je op zoek naar welke MacBook je hebt? Zoek dan niet verder, want in dit overzicht vind je alle MacBook-modellen, inclusief modelnummers en kenmerken. Hoe herken je een MacBook Air of een MacBook Pro en wat zijn de bijbehorende modelnummers? We zetten alle MacBooks in dit artikel op een rij.

Batterijbeheer op MacBook beheren

Standaard staat de batterijbeheer-functie op geschikte MacBooks vanaf macOS Catalina 10.15.5 ingeschakeld. Op MacBooks met Apple Silicon-chip staat het ook standaard aan en kun je het niet uitschakelen. Wil je het liever uitschakelen, dan kan dat ook. Volg hiervoor deze stappen:

  1. Open Systeemvoorkeuren en ga naar Batterij.
  2. Klik links weer op Batterij.
  3. Klik onderaan op de knop Batterijconditie.
  4. Vink de optie bij Batterijconditiebeheer uit.

Batterijconditiebeheer op MacBook.

Maar wat kun je nu het beste doen?

  • Laat de functie ingeschakeld als je een zo lang mogelijke levensduur wil en vaak op de MacBook werkt terwijl deze opgeladen wordt. Op een enkele lading gaat de accu dan minder lang mee.
  • Schakel de functie uit als je veel onderweg bent en zo lang mogelijk met een enkele batterijlading wil doen. De totale levensduur van de accu is daardoor mogelijk korter.

Op een MacBook met Apple Silicon kun je het dus niet uitschakelen.

Maximale batterijcapaciteit MacBook checken

Hoewel je op de MacBooks met Apple Silicon de batterijbeheerfunctie niet uit kunt schakelen, hebben deze modellen wel wat extra’s. Op de MacBook met Apple Silicon check je via Batterijconditie de maximale capaciteit van de batterij. Dat doe je zo:

  1. Open Systeemvoorkeuren en ga naar Batterij.
  2. Klik links weer op Batterij.
  3. Klik onderaan op de knop Batterijconditie.
  4. Je ziet nu bij Maximumcapaciteit een percentage die aangeeft wat de capaciteit is in vergelijking met toen de batterij nieuw was. Hoe hoger het percentage, hoe hoger de capaciteit.

Apple Silicon MacBook met batterijcapaciteit.

Lees ook onze tip om de gezondheid van je MacBook accu te achterhalen, ook op modellen met Intel-chip.

Voor- en nadelen van de batterij beheer-functie

De functie heeft zowel voor- als nadelen. Afhankelijk van je situatie kun je de functie daarom het beste in- of uitschakelen.

Voordelen

Het voordeel is dat op de lange termijn de batterij langer mee gaat. Doordat hij minder vaak wordt opgeladen (op basis van jouw gebruik), gaat de slijtage minder snel. De accu kan daardoor over een langere periode zijn energie beter vasthouden, waardoor je minder snel hoeft bij te laden. Vervanging van de batterij is daardoor minder snel nodig. De functie komt daardoor het beste van pas als je vaak op de MacBook werkt terwijl de oplader aangesloten is.

MacBook Pro opladen met kabels.

Nadelen

Een nadeel is dat de batterij op een enkele lading sneller leeg is. Omdat hij nooit tot de volledig ontworpen capaciteit opgeladen wordt, moet je sneller bijladen als je bijvoorbeeld veel onderweg bent. Doordat de capaciteit lager is, kan de batterij dus bijvoorbeeld maar 7 uur mee in plaats van 9 uur. Wil je er zo lang mogelijk op werken, zonder dat je hoeft bij te laden, dan kun je de functie dus het beste uitschakelen.

Geoptimaliseerd opladen op een MacBook

Vanaf macOS Big Sur hebben geschikte modellen de functie geoptimaliseerd opladen. Deze functie is bedoeld om de batterij minder te belasten en de levensduur te verlengen. De functie leert je dagelijkse oplaadroutine en laadt de batterij langzamer op vanaf 80%, als de MacBook volgens je patroon lange tijd op het stopcontact aangesloten blijft. De resterende 20% wordt pas opgeladen vlak voordat je het apparaat loskoppelt. De functie kijkt dus naar je gebruikspatroon en werkt naarmate het langer ingeschakeld is steeds beter.

De functie werkt op deze modellen:

  • MacBook Pro (2016 en nieuwer)
  • MacBook Pro Apple Silicon (2020 en nieuwer)
  • MacBook Air (2018 en nieuwer)
  • MacBook Air Apple Silicon (2020 en nieuwer)

Standaard is geoptimaliseerd opladen op de MacBook standaard ingeschakeld, maar je kan het ook zelf uit- en weer inschakelen:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Batterij.
  2. Klik aan de linkerkant opnieuw op Batterij.
  3. Zet het vinkje bij Geoptimaliseerd opladen aan of uit.

MacBook batterij: geoptimaliseerd opladen.

Naast de MacBook hebben ook andere Apple-apparaten hebben de Geoptimaliseerd opladen functie. Hier lees je er meer over:

Lees ook onze tip over het checken van de gezondheid van je MacBook-accu. Weet je niet welke MacBook-oplader je nodig hebt? In ons overzicht van MacBook-opladers lees je welke oplader geschikt is voor jouw MacBook.

Bekijk ook

Zo controleer je de gezondheid van je MacBook-accu

Hoe gezond is de accu in jouw MacBook nog? Volg de stappen in deze tip om te zien wat de huidige batterijstatus van je MacBook is. Ook leggen we uit wat de verschillende statussen betekenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!