Mojave-logo

Zo kun je een macOS-update installeren

Als er een nieuwe versie van macOS beschikbaar komt wil je natuurlijk meteen updaten, maar hoe doe je dat? In deze tip leggen we uit hoe het updaten van je Mac werkt en welke opties je hebt.

Updates van het besturingssysteem zijn belangrijk, want ze lossen bugs op en zorgen dat beveiligingslekken worden gedicht. Vaak zitten er ook wat nieuwe functies in. Het installeren van zo’n macOS systeemupdate kan op drie manieren. De meeste mensen voeren een macOS-update uit op de gebruikelijke manier, via de Mac App Store of via de Systeemvoorkeuren. Maar wist je dat ook via de commandoregel je Mac kunt updaten en dat dit veel sneller gaat? In deze tip leggen we de alle mogelijkheden uit.

macOS updaten in Mojave en later

In macOS Mojave is de manier waarop je systeemupdates uitvoert veranderd. Je moet hiervoor niet langer in de Mac App Store zijn, maar op een andere plek: in de Systeemvoorkeuren.

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren.
 2. Je vindt Software-update op de derde regel. Klik erop.
 3. Is er een update beschikbaar, kan klik je op de knop om te installeren.
 4. Is je Mac up-to-date, dan hoef je niets te doen.

macOS update systeemvoorkeuren

Je kunt dit scherm ook openen via  > Over deze Mac > Software Update.

macOS update installeren

Bij het openen van het venster kijkt de Mac of je de nieuwste update hebt geïnstalleerd en of er nieuwe updates beschikbaar zijn. De controle duurt heel kort, dus het kan zijn dat de check al gelukt is voordat je met je ogen hebt kunnen knipperen.

Automatisch macOS updates installeren

Wil je automatisch updates installeren, dan kan dat. Vink hiervoor het vakje onderaan het scherm aan met de tekst Werk mijn Mac automatisch bij. Je kunt ook de instellingen hiervoor wat nauwkeuriger regelen:

 1. Klik op Geavanceerd om meer instellingen te zien.
 2. Geef aan of je automatisch wilt zoeken naar updates.
 3. Geef aan of de updates gedownload mogen worden.
 4. Geef aan of je macOS-updates en app-updates wilt installeren.
 5. Tenslotte kun je nog aangeven of je systeembestanden en beveiligingsupdates wilt laten installeren.

Sommige van deze opties zijn ook in eerdere macOS-versies aanwezig, maar dan vind je ze in de Mac App Store.

macOS update-instellingen

Deze instellingen zijn dus niet alleen bedoeld voor systeemupdates, maar ook voor updates van software die je via de Mac App Store hebt gedownload.

Wil je zelf alle controle in handen houden, dan zet je alle vinkjes uit. Wil je er verder niet naar omkijken, dan kun je de vinkjes aan laten staan. Dit is ook de standaard instelling.

macOS updaten via de Mac App Store

In eerdere versies van macOS (vóór Mojave) vind je de systeemupdates op een andere plek: in de Mac App Store. De (beveiligings)updates voor macOS verschijnen daarin net als een gewone update voor een app.

Door op een knop te drukken kun je zorgen dat de update wordt geïnstalleerd.

macOS Sierra in de Mac App Store.

macOS updaten via de commandoregel

Je kunt de Mac veel sneller updaten via de commandoregel. Het kan zelfs drie keer zo snel gaan en je kunt daarbij extra opties gebruiken. Een update zou nog maar 10 minuten duren in plaats van 30 minuten. Handig om te weten, voor als je later dit jaar de definitieve versie van Mojave wilt installeren.

Updaten moet, maar het is vaak een langdurig proces waarbij je je Mac minutenlang niet kunt gebruiken. Dat het een halfuur duurt, zoals deze mensen op Reddit beweren is misschien wat overdreven, maar elke methode om de update sneller te maken is welkom.

Bij updaten via de Terminal blijkt het behoorlijk verschil te maken. Het werkt als volgt:

 1. Eerst start je de Terminal-app, op de manier die jij het handigst vindt (bijvoorbeeld via Spotlight).
 2. Check of er updates zijn met dit commando:
 3. softwareupdate -l

 4. Installeer daarna de update met het volgende commando:
 5. softwareupdate -i -a

Je kunt dit nog verder aanpassen met parameters, zodat het nog sneller gaat. Met het volgende commando voer je de twee opdrachten achter elkaar uit:

sudo softwareupdate -ia;sudo reboot

Een van de gebruikers op Reddit meldt dat er nog een ander handig commando is, waarmee je de Mac alleen herstart als er updates zijn die moeten worden geïnstalleerd. Mocht er tijdens het installeren dan iets misgaan, dan wordt de Mac in ieder geval niet gereboot en kun je nog even de foutmeldingen in Terminal bekijken.

sudo softwareupdate -ia && sudo reboot

Voor macOS 12.6 zou er dus een versnelling in het installeren zijn van 30 minuten naar 10 minuten, in vergelijking met het normale update-proces via de Mac App Store. Het totale proces is dus korter, maar de wachttijd waarbij je de Mac niet kunt gebruiken is ook korter: je kunt de Mac slechts 2 minuten niet gebruiken tijdens het rebooten.

Meer tips over macOS-updates:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Mac
Onderwerpen macos, terminal, update
Devices Mac, MacBook
Software macOS