Lange autorit overleven met je iPhone of iPad

Een autorit overleven met iPhone of iPad? In onze Vakantiespecial lees je handige tips over je iPhone bevestigen, stroom sparen, internetten en een eigen radiozender maken.

iPhone autorit featured

Het is geen pretje om met gillende kinderen en een rokende motor in een eindeloze file te staan als je van plan was twee weken te ontspannen. Maar ook als je op minder hectische dagen vertrekt, kan een autorit vooral voor passagiers behoorlijk lang duren. Zo kost een ritje naar Parijs of Berlijn je al snel zo’n zes uur. Die auto-uren worden een stuk draaglijker met je iPhone of iPad. Je kunt natuurlijk heel wat tijd doden met leuke games, puzzelboekjes, e-books of films. In deze iCulture vakantiespecial geven we je nog meer tips om zo’n lange autorit te overleven.

Veilig en vast

Kenu AirFrameDankzij hun veelzijdigheid kunnen iPads en iPhones vrijwel alles wat er met de laatste generatie boordcomputers en satellietnavigatiesystemen ook mogelijk is. Maar een iPad op schoot houden, maakt het ritje naar de Dordogne verre van veilig. Vastzetten dus, dat spul! Voor een paar tientjes shop je voor een simpele autohouder. De meeste varianten laten zich gemakkelijk met een zuignap aan het raam bevestigen, terwijl andere varianten vast te maken zijn aan het ventilatierooster. Nog wat meer solide zijn de tablethouders met een zogenaamde zwanennek. Deze schroef je vast aan de moer die ook de autostoel op zijn plek houdt en biedt een stuk meer bewegingsvrijheid voor je device, zodat het gemakkelijk te bedienen is door de bijrijder. Want zelf gaan tikken op de tablet is niet alleen minder veilig, maar is in steeds meer landen verboden. Dat geldt overigens ook voor het rijdend instellen van het navigatiesysteem.

Stroom sparen

tomtom opladerOf je nu een gloednieuwe iPhone hebt of een al wat oudere iPhone: de batterijduur van je iPhone mag altijd wat langer zijn. Heb je een flinke autorit voor de boeg? Bespaar dan stroom door de felheid van het scherm terug te schroeven (Instellingen > Beeldscherm en helderheid), het scherm te vergrendelen op momenten dat je je device niet gebruikt, notificaties uit te uitschakelen (Instellingen > Berichtgeving), hetzelfde te doen met locatievoorzieningen (Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen) en het regelmatig opnieuw opstarten van de iPad of iPhone. Schakel ook Bluetooth, 4G en Wi-Fi uit wanneer je deze niet gebruikt.

Neem ook voor de zekerheid een geschikte autolader mee. En dan natuurlijk het liefst een met meerdere usb-ingangen, zodat je meer devices tegelijk kunt opladen. Lees ook ons artikel over langere batterijduur op vakantie.

Mobiele bioscoop

Vogels auto houderKids achterin? Die vermaken zich vaak prima met een leuke film. Wie niet zo’n fraai videoschermp in zijn hoofdsteun heeft, maakt er gewoon zelf een van zijn iPad. Bij de meeste elektronicawinkels zijn tegenwoordig universele hoofdsteunhouders te koop en anders biedt het internet uitkomst. Heb je liever zelf geen last van de film? Neem er dan nog wat oordopjes of hoofdtelefoons bij voor de kinderen. We schreven eerder over vijf apps om de kids bezig te houden tijdens lange autoritten.

Voor de internetjunk

In Europa kun je tegenwoordig je Nederlandse databundel in de hele Europese Unie gebruiken. Maar reis je buiten de EU, dan kan het handig zijn om bij een telecomwinkel een lokale prepaid-simkaart aan te schaffen. Geen iPad met 4G? Schaf dan een mobiele hotspot aan of gebruik de persoonlijke hotspot-functie van de iPhone. Ga naar Instellingen en vink de optie Persoonlijke hotspot aan. Het mobiele internet van de iPhone is nu gedeeld en daardoor te gebruiken met alle andere apparaten met Wi-Fi-ondersteuning. We hebben ook een overzicht gepubliceerd met de prijzen voor internet in het buitenland per provider. Dataroaming kun je natuurlijk ook gewoon helemaal uitschakelen.

Denk aan je device

Klaar om de reis te ondernemen met de auto? Onthou dan wel dat het niet alleen belangrijk is dat je de rit zelf overleeft, maar denk daarbij ook aan het ‘welzijn’ van je device. Check voor je vertrek de bagagedekking van je reisverzekering: verzekeraars hanteren maximaal te betalen bedragen bij schade of verlies. Zorg er tijdens een lange en warme autorit ook voor dat je apparaat niet te lang in de zon ligt. Hitte is schadelijk voor de levensduur van je batterij. We schreven al eerder over de effecten van temperatuur op je iPhone en iPad.

Apple CarPlay met YouTube Music

CarPlay

Als je auto CarPlay ondersteunt, kun je ook gebruik maken van de handige functies die direct vanaf je dashboard zijn te bedienen. Zo kun je met Kaarten makkelijk navigeren, via stembediening Apple Music je favoriete nummers laten afspelen of. Lees hier ons uitgebreide CarPlay-artikel waarin we je alles vertellen over wat je hiermee kan doen en hoe je jezelf en je mede-passagiers kunt vermaken tijdens een lange autorit. En om te checken of je auto geschikt is voor CarPlay lees dan ons artikel hierover.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 21 augustus 2019. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar [email protected]

Foto: IndigoValley/ Flickr Creative Commons

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorieën Accessoires, Apps
Onderwerpen auto, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS