Lange autorit overleven met je iPhone of iPad

Een autorit overleven met iPhone of iPad? In onze Vakantiespecial lees je handige tips over je iPhone bevestigen, stroom sparen, internetten en een eigen radiozender maken.

iPhone autorit featured

Het is geen pretje om met gillende kinderen en een rokende motor in een eindeloze file te staan als je van plan was twee weken te ontspannen. Maar ook als je op minder hectische dagen vertrekt, kan een autorit vooral voor passagiers behoorlijk lang duren. Zo kost een ritje naar Parijs of Berlijn je al snel zo’n zes uur. Die auto-uren worden een stuk draaglijker met je iPhone of iPad. Je kunt natuurlijk heel wat tijd doden met leuke games, puzzelboekjes, e-books of films. In deze iCulture vakantiespecial geven we je nog meer tips om zo’n lange autorit te overleven.

Veilig en vast

Kenu AirFrameDankzij hun veelzijdigheid kunnen iPads en iPhones vrijwel alles wat er met de laatste generatie boordcomputers en satellietnavigatiesystemen ook mogelijk is. Maar een iPad op schoot houden maakt het ritje naar de Dordogne verre van veilig. Vastzetten dus, dat spul! Voor een paar tientjes shop je voor een simpele autohouder. De meeste varianten laten zich gemakkelijk met een zuignap aan het raam bevestigen, terwijl andere varianten vast te maken zijn aan het ventilatierooster. Nog wat meer solide zijn de tablethouders met een zogenaamde zwanennek. Deze schroef je vast aan de moer die ook de autostoel op zijn plek houdt en biedt een stuk meer bewegingsvrijheid voor je device, zodat het gemakkelijk te bedienen is door de bijrijder. Want zelf gaan tikken op de tablet is niet alleen minder veilig, maar is in landen als Spanje zelfs verboden. Dat geldt overigens ook voor het rijdend instellen van het navigatiesysteem.

Stroom sparen

tomtom opladerOf je nu een gloednieuwe iPhone 5 hebt of een al wat oudere iPhone 4: de batterijduur van je iPhone mag altijd langer zijn. Heb je een flinke autorit voor de boeg? Bespaar dan stroom door de felheid van het scherm terug te schroeven (Instellingen > Helderheid en achtergrond), het scherm te vergrendelen op momenten dat je je device niet gebruikt, notificaties uit te uitschakelen (Instellingen > Berichtgeving), hetzelfde te doen met locatievoorzieningen (Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen) en het regelmatig opnieuw opstarten van de iPad of iPhone. Schakel ook Bluetooth, 3G en Wi-Fi uit wanneer je deze niet gebruikt. Neem voor de zekerheid een geschikte autolader mee. En dan natuurlijk het liefst een met meerdere usb-ingangen, zodat je meer devices tegelijk kunt opladen. Lees ook ons artikel over langere batterijduur op vakantie.

Mobiele bioscoop

Vogels auto houderKids achterin? Die vermaken zich vaak prima met een leuke film. Wie niet zo’n fraai videoschermp in zijn hoofdsteun heeft, maakt er gewoon zelf een van zijn iPad. Bij de meeste elektronicawinkels zijn tegenwoordig universele hoofdsteunhouders te koop en anders biedt het internet uitkomst. Fabrikanten van dergelijke houders zijn onder andere Brodit, Griffin en Vogels. Heb je liever zelf geen last van de film? Neem er dan nog wat oordopjes of hoofdtelefoons bij voor de kinderen. We schreven eerder over vijf apps om de kids bezig te houden tijdens lange autoritten.

Lezerstip van Flieps

Aanrader; de app TangoRemote. Hiermee kun je een video-afspeellijst op je iPad bedienen met je iPhone! Dus kinderen achterin met de iPad en jij kunt vanaf de voorstoel een fimpje opzetten. Begeleide toegang aan op de iPad en de kleintjes kunnen niets behalve film kijken. Hoef je niet de hele tijd om te draaien om de iPad te bedienen. Werkt via Bluetooth. Noot: deze app is niet getest door iCulture of de auteur van dit artikel.

Voor de internetjunk

Hoewel de prijzen voor mobiel internetten in het buitenland door Europese wetgeving flink zijn gedaald (bij sommige providers van 5 euro per MB naar 55 cent per MB), kan internetten in de auto toch nog aardig in de kosten gaan lopen. Wie echt niet zonder internet kan, stopt aan de andere kant van de grens bij een telecomwinkel om een lokale prepaid-simkaart aan te schaffen. Geen 3G-module in de iPad? Schaf dan een mobiele hotspot aan of gebruik de persoonlijke hotspot-functie van de iPhone. Ga naar Instellingen en vink de optie Persoonlijke hotspot aan. Het mobiele internet van de iPhone is nu gedeeld en daardoor te gebruiken met alle andere apparaten met Wi-Fi-ondersteuning. We hebben ook een overzicht gepubliceerd met de prijzen voor internet in het buitenland per provider. Dataroaming kun je natuurlijk ook gewoon helemaal uitschakelen.

Denk aan je device

Klaar om de reis te ondernemen met de auto? Onthou dan wel dat het niet alleen belangrijk is dat je de rit zelf overleeft, maar denk daarbij ook aan het ‘welzijn’ van je device. Check voor je vertrek de bagagedekking van je reisverzekering: verzekeraars hanteren maximaal te betalen bedragen bij schade of verlies. Zorg er tijdens een lange en warme autorit ook voor dat je apparaat niet te lang in de zon ligt. Hitte is schadelijk voor de levensduur van je batterij. We schreven al eerder over de effecten van temperatuur op je iPhone en iPad.

CarPlay

CarPlay

Apple gaat het gebruik van je iPhone nog makkelijker maken met CarPlay. Hierdoor verschijnen ondersteunde iOS-apps op het dashboard van je auto, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk toegang hebt tot de Kaarten-app om te navigeren. Deze speciale autofunctie werd door Apple geïntroduceerd in iOS 7.1, maar je hebt wel een ondersteunde auto nodig. Hoewel een aantal autofabrikanten in 2014 CarPlay beschikbaar wil stellen, zijn er ook een hoop partijen bij wie deze functie op zich laat wachten tot 2015. CarPlay is hiermee nog een beetje toekomstmuziek.

Tekst: Nick Kivits

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 20 augustus 2014. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Foto: IndigoValley/ Flickr Creative Commons

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorieën Accessoires, Apps
Onderwerpen auto, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS