shutterstock_271745117

Roaming buiten Europa op iPhone en iPad – internetten in het buitenland

Dit zijn de opties voor het buitenland

Een compleet overzicht van roamingbundels voor internetten in het buitenland op iPhone en iPad. Voorkom hoge roamingkosten!

Wie veel in het buitenland is, kan maar beter dataroaming uitschakelen of het dataverbruik in de gaten houden. ‘Roaming is toch afgeschaft?‘, zul je je misschien afvragen. Dat klopt, maar als je buiten de EU bent heb je nog steeds te maken met roamingkosten. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste buitenlandbundels en roamingtarieven voor iPhone en iPad op een rij. Hoeveel betaal je per MB, welke voordeelbundels zijn er? De tarieven lopen nogal uiteen, dus het loont de moeite om te vergelijken. Lees hier alles over roaming voor internet in het buitenland op de iPhone en iPad.


Update juli 2019: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste tarieven.

Wat is roaming?

Roaming zorgt ervoor dat je ook in het buitenland bereikbaar blijft en kunt bellen, sms’en en internetten met je iPhone. Daarbij gebruik je het mobiele netwerk van een buitenlandse provider. Wanneer het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is, maakt je toestel verbinding met het netwerk van een andere aanbieder. Dit gebeurt automatisch. Als je thuis T-Mobile gebruikt en in de Verenigde Staten gebruik maakt van het T-Mobile USA-netwerk, is er toch sprake van roaming. De beheerder van het gastnetwerk maakt kosten en zal die doorrekenen aan jouw provider. Of die kosten uiteindelijk op jouw factuur komen te staan, is afhankelijk van het land. Binnen de EU worden geen kosten meer in rekening gebracht voor dataroaming, daarbuiten wel.

Roaming standaard uitgeschakeld op iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad is roaming standaard uitgeschakeld. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een bill shock als je terug komt van vakantie. Bij de meeste providers geldt standaard een maximum van €60 voor roamingkosten. Zodra je deze limiet bereikt wordt internet in het buitenland uitgeschakeld. Alleen als je expliciet toestemming geeft om meer kosten te maken, zal internet weer worden ingeschakeld. In de meeste gevallen moet je hiervoor een sms met de tekst ‘DATALIMIET UIT’ naar je provider sturen. Op de website van je provider vind je nadere details.

Bij de meeste providers kun je je buitenlandlimiet ook uitschakelen via de mobiele app of website.

Als extra bescherming is roaming standaard uitgeschakeld op de iPhone, ongeacht bij welke provider je zit. Ook daarvoor geldt dat je het bewust moet inschakelen om extra kosten te maken. We hebben een aparte tip over het uitschakelen van dataroaming in het buitenland.

Waar is de speciale EU-schakelaar?

In iOS 8 was er een speciale schakelaar voor EU-internet op de iPhone te vinden. Daarmee gaf je aan dat je in Europese landen wel gebruik wilde maken van roaming, maar daarbuiten niet. Deze schakelaar is gaandeweg weer uit iOS verdwenen. We weten niet waarom, want juist nu de roamingkosten binnen de EU zijn afgeschaft zou je een aparte EU-schakelaar willen hebben.

Roaming buitenland: buitenlandbundels van Nederlandse operators

In dit overzicht van Nederlandse operators beperken we ons tot de grote vier: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2, omdat we daarmee 80% van de Nederlandse gebruikers hebben afgedekt. Deze opties zijn er voor roaming

Buitenlandbundels KPN (NL)

kpn-iphone-kopenSinds 1 juni 2017 rekent KPN geen extra kosten meer voor internetten in de EU. Je kunt dus gewoon je eigen databundel blijven gebruiken. Is je bundel op, dan wordt je internetsnelheid verlaagd. Als je op 4G-snelheid wil blijven internetten, dan zijn daar onderstaande bundels voor beschikbaar:

 • EU 250: €2,99 voor 250MB/minuten/sms’jes
 • EU 1000: €7,99 voor 1000MB/minuten/sms’jes

Buiten de EU heb je nog wel een buitenlandbundel nodig. KPN maakt daarbij onderscheid tussen Wereldbundel Voordeel (de populairste landen zoals VS, Japan en Turkije). De wat minder bekende landen zitten in Wereldbundels Overig. Je schakelt een bundel in via de MijnKPN-app of via SMS.

 • Wereldbundel Voordeel: €9,99 voor 100MB/minuten/sms’jes
 • Wereldbundel Voordeel: €39,99 voor 500MB/minuten/sms’jes

Meer info: KPN

Buitenlandbundels Vodafone (NL)

vodafone_logoSinds 1 juni 2017 rekent Vodafone geen extra kosten meer voor internetten in de EU. Je gebruikt dus gewoon je eigen databundel. Kom je buiten je bundel, dan internet je tegen het standaard buitenbundeltarief dat ook in Nederland geldt. Dit tarief is €2 per 200 MB. Je kunt ook een Blox inschakelen waarmee je zonder extra kosten op een lage snelheid kunt internetten. Je kunt ook een extra EU-bundel kopen, mocht je buiten je bundel komen:

 • 2GB Extra Data EU: €7,50 voor 2GB
 • 5GB Extra Data EU: €15 voor 3GB
 • 8GB Extra Data EU: €20 voor 8GB
 • 15GB Extra Data EU: €30 voor 15GB

Voor internet buiten de EU heeft Vodafone de zogenaamde BloX-bundels. Er zijn twee varianten, die je kunt inschakelen via de My Vodafone App of door een SMS te sturen. Deze bundels zijn een dag geldig, gebaseerd op de Nederlandse tijdzone.

 • Alles in 1 Wereld: €5 voor 30MB/30 minuten/30 sms’jes
 • Alles in 1 XL Wereld: €8,50 voor 100MB/100 minuten/100 sms’jes

Meer info: Vodafone

Buitenlandbundels T-Mobile (NL)

t-mobile-logoBij T-Mobile maak je sinds 13 juni 2017 binnen de EU gebruik van je eigen internetbundel. Is je bundel op, dan gebruik je hetzelfde buitenbundeltarief als in Nederland. Dit verschilt per abonnement. Je kunt je internetbundel aanvullen met de zogenaamde MB-aanvulller en GB-aanvuller. De prijzen variëren van €2,50 voor 250MB tot €15 voor 5GB.

Buiten de EU kun je bij T-Mobile gebruikmaken van een Travel & Surf pas. Er zijn vier zones, elk met andere tarieven. Zone 1 bestaat alleen uit Zwitserland, Zone 2 uit populaire landen zoals Australië, Suriname, Turkije en de VS. De meeste overige landen gelden voor Zone 3 en tenslotte is Zone 4 bedoeld voor satelliet en maritieme verbindingen, bijvoorbeeld op een cruiseschip of in een vliegveld. Je kunt het beste even opzoeken in welke zone jouw vakantieland valt, om te weten welke tarieven je betaalt.

Als voorbeeld noemen we Zones 2 en 3:

 • Zone 2: Travel & Surf XS: €4,99 voor 100MB (24 uur geldig)
 • Zone 2: Travel & Surf S: €9,99 voor 250MB (72 uur geldig)
 • Zone 2: Travel & Surf M: €14,99 voor 500MB (7 dagen geldig)
 • Zone 2: Travel & Surf L: €24,99 voor 1000MB (14 dagen geldig)
 • Zone 3: Travel & Surf XS: €9,99 voor 25MB (24 uur geldig)
 • Zone 3: Travel & Surf S: €19,99 voor 50MB (72 uur geldig)
 • Zone 3: Travel & Surf M: €29,99 voor 100MB (7 dagen geldig)
 • Zone 3: Travel & Surf L: €59,99 voor 500MB (14 dagen geldig)

Meer informatie: T-Mobile buitenlandtarieven

Buitenlandbundels Tele2 (NL)

Per 8 juni 2017 gebruik je je eigen internetbundel van Tele2 ook in de EU. Kom je buiten je bundel, dan verlaagt Tele2 de snelheid. Je kunt ook een extra internetbundel voor de EU afsluiten:

 • Extra Internet 100MB: €3 voor 100MB
 • Extra Internet 500MB: €6 voor 500MB
 • Extra Internet 2GB: €10 voor 2GB
 • Extra Internet 5GB: €15 voor 5GB
 • Extra Internet 10GB: €20 voor 10GB

Deze bundels zijn de gehele factuurperiode geldig. Wil je voor slechts één dag onbeperkt internet, dan betaal je daarvoor €3. Unlimited-bundels activeren kosteloos een buidelbooster van 1GB.

Voor buiten de EU heeft Tele2 een aantal bundels beschikbaar. Deze bundels verschillen per land waar je het internet gebruikt. Het gaat dan om bundels van 50MB tot 2000MB, variërend in prijs van €6 tot €32, afhankelijk van het land. De bundels zijn een maand lang geldig.

Meer informatie: Tele2 buitenlandtarieven

Roaming bij budgetmerken vaak relatief duur

Met budgetmerken zoals Telfort, Simyo en Simpel ben je in Nederland en in de EU erg goedkoop uit, omdat je gewoon je eigen bundel gebruikt. Maar ga je buiten de EU, dan blijken de budgetmerken behoorlijk prijzig. Telfort en Bliep hebben speciale buitenlandbundels, maar ze vormen daarbij wel een uitzondering. De meeste budgetproviders hebben geen voordeelbundels voor het buitenland. Je betaalt daarom de standaard tarieven voor roaming voor landen buiten de EU: €5 tot €10 per MB zijn geen uitzondering. Zou je hier gebruik van maken, dan ben je op een gemiddelde dag €125 kwijt aan roamingkosten!

Moet je vanuit het buitenland naar Nederland bellen, dan ben je bij de budgetmerken ook véél duurder uit dan bij KPN, Vodafone of T-Mobile. Het kan daarom slim zijn om het toestel van je partner of een vriend te gebruiken.

Vaak is het goedkoper om een (Nederlands) prepaid-kaartje van KPN, Vodafone, T-Mobile of Telfort mee te nemen op vakantie, omdat je daarmee in het buitenland goedkoper uit bent dan met het abonnement van jouw budgetmerk.

Wil je meer weten over welke buitenlandbundels voor buiten de EU gelden bij de kleinere providers? Check dan de website van de provider voor de meest actuele informatie.

Buitenlandtarieven Belgische operators

Ook voor Belgische providers geldt dat je eigen internetbundel in heel de EU te gebruiken is. Elke provider kiest een andere startdatum (uiterlijk 15 juni 2017) en biedt nog extra bundels voor als je buiten je eigen bundel komt. Ook zijn er vaak nog aparte internetbundels beschikbaar voor landen buiten de EU.

Buitenlandtarieven Base (België)

Bij Base geldt dat je vanaf 15 juni 2017 binnen de EU gebruikmaakt van je eigen bundel. Als je bundel op is, maak je gewoon gebruik van dezelfde buitenbundelkosten als in België. Voor landen buiten de EU zijn er diverse extra internetbundels beschikbaar, zodat je voordeliger kunt internetten dan voor het vaste tarief in het desbetreffende land. Kijk op de website van Base voor de meest actuele tarieven en speciale buitenlandbundels.

Buitenlandtarieven Orange (België)

Heb je een abonnement bij Orange (voorheen Mobistar), dan kun je vanaf 11 juni 2017 je internetbundel in heel de EU gebruiken. Afhankelijk van je abonnement gelden er andere tarieven voor kosten buiten je bundel. Ook de tarieven voor landen buiten de EU verschillen per abonnement. Op de website van Orange vind je meer informatie over de tarieven en bundelopties.

Buitenlandtarieven Mobile Vikings (België)

Bij Mobile Vikings gebruik je ook je eigen internetbundel in heel de EU, waardoor je geen extra kosten hebt voor het gebruik van mobiel internet zolang je binnen je bundel blijft. Buiten de EU gelden speciale tarieven. Op de website van Mobile Vikings vind je meer over de buitenlandtarieven.

Buitenlandtarieven Proximus/Belgacom (België)

Proximus laat je je eigen bundel in heel de EU gebruiken, maar biedt voor landen buiten de EU ook nog allerlei extra bundels aan. Je kunt kiezen voor bundels van 100MB, maar ook voor grotere pakketen. De tarieven en hoeveelheid MB’s zijn afhankelijk van de landen waar je je mobiele internetbundel gebruikt. Meer over de tarieven bij Proximus lees je op de website.

Buitenlandtarieven Telenet (België)

Telenet hanteert 15 juni 2017 als datum voor het afschaffen van de extra roamingkosten. Vanaf die datum kun je dus je eigen internetbundel binnen de EU gebruiken. Kom je daarbuiten, dan gebruik je de tarieven die je ook in België betaalt. Meer over de tarieven lees je op de website van Telenet.

Lokale providers via ‘local break out’

Sinds juli 2014 heeft de Europese Unie het mogelijk gemaakt dat lokale providers bundels mogen verkopen aan reizigers. Je hoeft dan geen lokaal prepaid-kaartje te kopen, maar hoeft na het aanschaffen van de bundel alleen de internetinstellingen van de iPhone aan te passen. Hoe dit werkt lees je in het artikel: Zelf roamingaanbieder kiezen: hoe werkt dat? Hoewel deze mogelijkheid al in juli 2014 werd ingevoerd, is er nog geen enkele Europese provider die dergelijke bundels aanbiedt. Je hebt er dus niets aan.

Tips voor vertrek voor buitenlandinternet op iPhone en iPad

Voordat je vertrekt is het verstandig om de volgende tips te checken:

Via ons speciale subforum ‘Internet in buitenland‘ lees je ook heel veel goede tips en gebruikerservaringen.

Truphone of Gigsky via eSIM

Er zijn ook diensten die gebruikmaken van de dualsim-functie op de iPhone, zodat je naast je eigen simkaart gebruik kunt maken van roaming. Je kan via een app een aparte bundel aanschaffen, die automatisch op de elektronische simkaart geactiveerd wordt. Twee bekende aanbieders zijn Truphone en Gigsky. Afhankelijk van het land waar je bent, bieden zij allerlei soorten bundels aan die bijvoorbeeld voor een dag of een paar weken beschikbaar zijn. Zo kun je bij Gigsky een bundel van 2GB voor de VS aanschaffen die 15 dagen geldig is.

Alternatieve data-leveranciers

Er zijn diverse bedrijven waar je korte tijd een apparaatje met simkaart kunt lenen, waarmee je tijdens de vakantie goedkoper kunt internetten. Het voordeel van zo’n oplossing, is dat je met meerdere apparaten online kunt zijn, ook met meerdere iPhones, iPads en MacBooks. Ook handig is dat je meteen online bent, zodra je uit het vliegtuig stapt. Je hoeft je niet druk te maken over instellingen en hoeft niet op zoek naar een lokale telefoonwinkel. Is de bundel op, dan beslis je zelf of je een nieuwe bundel wilt afsluiten.

keepgo

 • KeepGo verhuurt hotspots die je gedurende je verblijf in het buitenland kunt gebruiken. De databundels zijn 1GB groot. Ook is er een bundel waarmee je kunt bellen, sms’en en internetten. Meer info.
 • Wereldwijd Wi-Fi is een aanbieder van databundels voor het buitenland. Je kunt een simkaart en een mobiele hotspot huren, met databundels van 500, 1000 en 2000 MB, geldig gedurende de gehele reisperiode. Meer info.
 • WorldSIM: bij deze aanbieder huur je niet een hotspot, maar haal je een lokale simkaart in huis. Je krijgt daarmee goedkopere tarieven dan wanneer je via je Nederlandse provider zou roamen. Meer info.
 • Karma: deze oplossing is alleen geschikt voor mensen die naar de VS reizen. Met een Karma-hotspot ben je relatief goedkoop online, zeker als je het vergelijkt met de roamingprijzen van Nederlandse aanbieders. Je betaalt $10 voor 1GB dataverkeer via het 4G-netwerk. Werkt vooral goed in stedelijke gebieden. De nieuwere Karma Go heeft een beter bereik. Meer info.
 • KnowRoaming: dit is een heel dunne sticker die je over je eigen simkaart plakt en die alleen werkt als je in het buitenland bent. In eigen land is de sticker inactief. Met KnowRoaming kun je in het buitenland gratis en onbeperkt whatsappen. De roamingkosten voor overige toepassingen zijn relatief laag. KnowRoaming verdient geld met data voor andere toepassingen die je gebruik. Meer info.
 • PrePaidZero: een aanbieder van goedkope simkaarten voor het buitenland. Je geeft aan naar welk land je wilt en kiest een van de pakketten. PrePaidZero stuurt je dan een geschikte simkaart voor dat land, die meteen klaar is voor gebruik. Je weet dus meteen waar je aan toe bent qua kosten. Meer info.

Lokale simkaart voor iPhone en iPad kopen

Buiten Europa zijn de tarieven voor internet vrij hoog. Het loont dan de moeite om een lokale simkaart te kopen. Op de Prepaid Wiki vind je informatie over het kopen van prepaid-simkaarten in diverse landen. Van Cambodja tot Oeganda, bij elk land wordt uitgelegd welke providers een prepaid-simkaart met databundel aanbieden, waar je het koopt en hoe je het activeert.

karma 4g

Welke iOS-functies verbruiken mobiele data?

Apple zorgt ervoor dat bepaalde iPhone-functies die veel data verbruiken alleen via Wi-Fi werken. Dat voorkomt dat je snel door je datalimiet heengaat. Deze beperking tot alleen Wi-Fi geldt bijvoorbeeld voor downloadlimiet voor App Store-downloads. In iOS kun je zelf aangeven welke apps en voorzieningen gebruik mogen maken van het mobiele netwerk. Je selecteert dit via Instellingen > Mobiel netwerk.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd in juli 2019. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via de rapportagelink onder dit artikel.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!