iphone-volle-lege-batterij

Reistip: langere batterijduur op vakantie met je iPhone en iPad

Op vakantie en tijdens de reis wil je voorkomen dat de accu's van je iPhone en iPad leeg raken. Veel praktische tips om batterij te sparen.

Als je langer van huis bent, worden de accu’s van je iPhone en iPad zwaar op de proef gesteld. Het kost heel wat energie als je Google Maps gebruikt, je foto’s uploadt naar Facebook en naar Spotify luistert. Ook navigatiesoftware vergt behoorlijk wat van je accu. We bekijken daarom een aantal opties om de accuduur van je iPhone en iPad te vergroten tijdens de vakantie en we geven een aantal tips hoe je langer kunt doen met de accu.


mophie-juice-pack-powerstation-iphoneOnderweg naar je werk is het niet zo’n probleem als je iPhone-batterij snel leeg gaat, maar op doorreis in Zuid-Amerika is het niet zo handig. Hoewel de iPhone in verhouding tot andere smartphones een prima batterijduur heeft, kun je bij intensief gebruik met een leeg accu-icoon komen te zitten als je onderweg geen mogelijkheid hebt voor tussentijds opladen.

Let op de temperatuur

iPad oververhit spotlightVergeet niet dat ook de temperatuur van invloed kan zijn op de werking van de accu. Apple geeft daar zelf algemene adviezen en waarschuwingen voor op de website. Als je een iDevice in een omgeving gebruikt waarin het tussen de 0 en 35 graden Celsius is, moet de batterij nergens last van hebben. Wordt het warmer, dan bestaat de kans dat je veel korter met je accu doet. Onder de -20 graden en boven de 45 graden kan er zelfs schade aan componenten ontstaan. De iPhone geeft een melding als het fout gaat. Kijk bijvoorbeeld uit met het gebruik van de iPhone als navigatie-apparatuur op het dashboard van de auto. Pas ook op als je iPhone heet wordt tijdens het opladen, bijvoorbeeld bij gebruik van een ondeugdelijke oplaadkabel.

Instellingen van je iPhone aanpassen bespaart batterijduur

We hebben in het verleden al eens uitgelegd hoe je met een aantal handige tips ervoor kunt zorgen dat je minder energie verbruikt. Het zijn tips die in het dagelijkse leven wellicht te veel ingrijpen op het nut en het plezier van een iPhone, maar op reis kunnen ze erg van pas komen. Afhankelijk van je gebruik kunnen deze tips van grote invloed zijn op de gespreks- en gebruiksduur. Een aantal van deze tips op een rijtje:

  • Schakel het gebruik van mobiele data uit;
  • Zet 4G/3G uit;
  • Zorg dat je geen onnodige notificaties ontvangt;
  • Verlaag de helderheid van het scherm;
  • Zet de trilfunctie uit;
  • Haal mailtjes handmatig op.

Lees verder: 30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

Externe oplader meenemen op reis

In plaats van minder stroom gebruiken kun je natuurlijk ook zorgen dat je de iPhone onderweg kunt opladen, zelfs als je geen stopcontact tegenkomt. Je kunt de iPhone opladen via een laptop, maar die heeft niet elke reiziger bij de hand (en bovendien is je laptopbatterij dan sneller leeg). Handig is een externe oplader, die je als het ware als een mobiel stopcontact kunt beschouwen. Let op dat de capaciteit minstens 2.000 mAh moet zijn, want daarmee kun je de iPhone ongeveer één keer opladen.

Bekijk ook

De beste powerbanks voor iPhone, iPad en MacBook

Er zijn talloze powerbanks waarmee je je iPhone of iPad kunt opladen. De extra zware varianten zijn zelfs geschikt voor je MacBook. In deze gids bespreken we enkele goede powerbanks voor onderweg, vakantie en festivals, waarmee je nooit meer met een lege accu zit. Zorg dat je altijd een reservebatterij bij je hebt!

powerport batterijDe gebruiksduur is afhankelijk van de toepassing: e-mailen kost minder energie dan video’s kijken of FaceTime-gesprekken voeren. Deze batterij is ook geschikt voor andere kleine elektronica, zoals camera’s en telefoons van andere merken. Helaas werkt het apparaatje niet met de iPad. Zwaardere batterijen, zoals de hiernaast afgebeelde Lenmar Powerport, hebben meerdere usb-poorten en kunnen meerdere apparaten tegelijk opladen.

Kijk in onze accessoireshop voor nog meer oplossingen op dit gebied.

Alternatieve stroombronnen

biolite opladerNaast externe batterijen zijn er voor de actieve iPhone-gebruikers nog wat andere oplossingen. Zo zorgt een soort dynamo als de BikeCharge ervoor dat je iPhone tijdens het fietsen wordt opgeladen. Bij een langdurig verblijf in de bossen hoef je ook niet te treuren om het gebrek aan een stopcontact. Door takken en bladeren te verbranden in de BioLite CampStove kun je genoeg stroom genereren om je smartphone op te laden. Er zijn nog genoeg alternatieve manieren om zonder stopcontact je iPhone weer tot leven te brengen, zoals gebruik maken van zonne-energie of een draagbare speaker met dock.

Hoesjes met accu

Mophie accuNiet iedereen wil graag een case om zijn iPhone plaatsen, maar op reis is een praktische oplossing belangrijker dan het uiterlijk van je iPhone. Fabrikant Mophie brengt batterijhoesjes uit die er altijd stijlvol uitzien, maar wel iets duurder zijn. Als je geen behoefte hebt aan een nieuw hoesje en je wilt alleen gebruik maken van een externe accu die je met je iPhone meedraagt, dan is de Mophie Powerstation Plus misschien een optie.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 7 juli 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.