VW Camper, internetten op vakantie

Zo kun je dataroaming uitschakelen op iPhone en iPad in het buitenland

Buiten Europa kan internetten nog steeds veel geld kosten. Dataroaming uitschakelen op de iPhone helpt en in deze tip leggen we uit hoe dat werkt.

Voor internetten binnen de EU gebruik je gewoon je eigen internetbundel. Maar hoe zit dat als je buiten de EU reist? Dan zijn de kosten voor het internetten, het ophalen van e-mail of het bekijken van een YouTube-filmpje nog steeds hoog. Je kan dataroaming uitschakelen en deze hoge kosten voorkomen. Standaard staat roaming uitgeschakeld op de iPhone, maar voor de zekerheid kun je altijd even checken.

Dataroaming uitschakelen in het buitenland

Binnen Europa zijn de roamingkosten afgeschaft, waardoor je in veel gevallen kunt internetten zoals thuis. In landen buiten de EU betaal je vaak nog wel een forse prijs voor bellen, sms’en en internetten. Omdat er geen (Europese) regels voor gelden kunnen de providers vragen wat ze willen. Daardoor kan het gebeuren dat je €10 per 100MB betaalt in populaire landen zoals VS, Japan en India. Daarbuiten betaal je soms wel €50 per 100MB. Dat tikt snel aan; zorg daarom dat je roaming alleen hebt ingeschakeld als je het echt wilt gebruiken.

Zo controleer je of roaming in het buitenland uit staat:

 1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk.
 2. Tik op Opties mobiele data en zet de schakelaar bij Dataroaming uit.

Op de iPhone dataroaming uitschakelen.

In eigen land werkt alles gewoon, maar zodra je naar het buitenland gaat, kan je niet internetten via het mobiele netwerk. Je krijgt dus ook niet met onverwachte kosten te maken. Overigens werkt de roaming ook niet in de EU-landen, dus zodra je binnen Europa op reis gaat wil je de dataroaming-schakelaar waarschijnlijk weer aanzetten.

De schakelaar kan trouwens ook handig zijn voor mensen die in de grensstreek wonen en constant last hebben van het ‘per ongeluk’ overschakelen op een buitenlands netwerk.

Zo kun je besparen op roamingkosten

Je kan meer doen dan alleen dataroaming uitschakelen om hoge kosten te voorkomen. Deze tips helpen ook om in het buiten te voorkomen dat je met hoge datakosten te maken krijgt:

 • Maak zoveel mogelijk gebruik van Wi-Fi-netwerken, die vaak gratis te gebruiken zijn bij McDonalds, Starbucks en andere horecagelegenheden. Maar doe het wel veilig!
 • Sluit een buitenlandbundel bij je provider af. Lees daar alles over in onze special Roaming en internetten in buitenland.
 • Koop een lokaal prepaid simkaartje, zodat je tegen lokale kosten kunt internetten.
 • Je kunt ook een geschikte simkaart aanschaffen via Prepaidzero. Dit is vooral handig in landen waarvan je de taal niet machtig bent en in landen waar je niet zomaar een prepaid simkaart kunt aanschaffen (bijv. Italië).
 • Gebruik een dienst als Wereldwijd Wi-Fi. Je kunt hier een mobiele hotspot (MiFi) huren die ervoor zorgt dat je met meerdere mensen kunt internetten via 3G/4G.

Tijdens de vakantie kun je ook nog allerlei maatregelen nemen:

 • Zet tijdens het slenteren door de stad je iPhone in vliegtuigmodus (flightmode), vooral op momenten dat je toch geen gebruik maakt van de telefoonfuncties. Dat scheelt bovendien flink wat batterijduur. Eventueel schakel je alleen Wi-Fi in, om onderweg af en toe op een terrasje e-mail een berichtje naar het thuisfront te kunnen sturen.
 • Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk en schakel Mobiele data uit of gebruik het Bedieningspaneel. Nu kun je nog wel bellen en gebeld worden, maar je kunt geen data meer gebruiken. Dit is handig als je bereikbaar wilt zijn, maar niet ongemerkt je data wilt opmaken.

Er is ook nog een omslachtige manier om onnodig dataverkeer te voorkomen: geef per app aan of deze data mag gebruiken.

 1. Ga hiervoor naar Instellingen > Mobiel netwerk.
 2. Blader omlaag en totdat je een enorme lijst met apps ziet.
 3. Geef bij elke app aan of er mobiele data mag worden gebruikt.

Dit is alleen haalbaar als je relatief weinig apps hebt geïnstalleerd. Als je weer terug bent in Nederland zul je alle schuifjes weer anders moeten instellen. Apple biedt helaas geen speciale profielen, zodat je in eigen land wat soepeler met mobiele data kunt omgaan dan in het buitenland. Toepassingen die veel data gebruiken zijn bijvoorbeeld foto’s en video’s en apps die veel data synchroniseren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!