shutterstock_92215372

Beste apps om kinderen bezig te houden tijdens autoritten

Een lange autorit naar het buitenland? Neem de iPhone en iPad mee op vakantie of op reis en hou de kinderen zoet met deze vijf iOS-apps.

shutterstock_92215372

Met het gezin op reis gaan is hartstikke leuk, maar als je tien uur lang in een auto moet zitten, begin je naar de eindbestemming te verlangen. Voorin wordt genavigeerd en gestuurd, maar wat doe je achterin? We bespreken vijf manieren om met iOS apps je tijd te vullen op de achterbank tijdens een lange reis naar het buitenland. Let er wel op dat mobiele data in het buitenland heel wat geld kan kosten. Je kunt dataroaming daarom ook uitzetten. Met uitzondering van Albumatic kun je onderstaande apps zonder internetverbinding gebruiken.

Jumbo Autobingo

De app Jumbo Autobingo doet precies wat je vroeger wel eens met kindertijdschriften deed: een bingokaart uitknippen en die invullen tijdens een lange autorit. Kijk door het raam en vink bijvoorbeeld een politiewagen aan als je die ziet voorbijrijden en je die op je bingokaart hebt. Heb je het fout, dan zet je het vinkje weer uit. Wie de kaart vol heeft, hoort ‘Bingo!’ uit zijn iDevice schallen. Het leukste is natuurlijk om met iemand anders de app op te starten. De kaarten zijn telkens anders, al herhalen de woorden zich wel regelmatig waardoor de sleur er een beetje in kan komen.

De app kent wel een nadeel. Door het gratis karakter hebben de makers besloten een aantal onderdelen van het spel achter een in-app aankoop te plaatsen. Het gaat dan om de thema’s Nederland (€0,99), Duitsland (€1,99) en TV (€1,99). Dat is niet erg handig als de app een succes blijkt op de achterbank en zo rond de Franse grens de vraag zich voordoet of ze “de rest mogen kopen”. De app is volgens de makers geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ons lijkt het geschikter voor iets oudere kinderen en volwassenen.

Achtung Duo

Zit je met z’n tweeën achterin met maar één iPhone? Dan is een spelletje dat je met gezamenlijk op één scherm speelt wel zo leuk. Achtung Duo is daar een goed voorbeeld van. De app, die ondanks de Duitse klinkende naam gewoon door een Nederlander is gemaakt, heeft een soort paniekerig effect dat het tot een jolig spel maakt. Beide spelers pakken de iPhone aan één kant beet. De ene speler bestuurt de rode slang, de andere de blauwe slang met de pijlen aan de zijkant. Het gaat erom dat je niet je eigen slang, de slang van de ander of een muur raakt. Wie botst is de klos en heeft verloren. De wedstrijden kunnen drie, vijf of tien ronden duren en je kunt zelf de snelheid instellen. Je zult Achtung Duo waarschijnlijk niet de hele rit spelen, maar het is leuk genoeg voor een paar hilarische partijtjes.

Baby-apps

Voor sommige mensen is de combinatie jonge kinderen en gadgets het begin van het einde. Andere ouders zien het gewoon als een leuke aanvulling op het ouderwetse vermaak. Behoor je tot die laatste doelgroep en zoek je allerlei manieren om het jongste kroost achterin de auto te vermaken, dan zijn er zelfs apps voor baby’s. Een leuk voorbeeld is de Fisher-Price Giggle Gang App for Baby, waarin kleurige wezentjes op aanraking van het scherm dansen en muziek maken.

gigglegangAls dat de ouders allemaal te vrijblijvend is, biedt een app als Baby Sign and Learn uitkomst. Hierin leren kinderen om gebarentaal te koppelen aan begrippen, zodat ze beter leren communiceren. De app is wel in Engels, maar gezien het feit dat veel basisscholen meteen beginnen met Engelse les, moet dit voor veel ouders juist handig zijn.

Om de iPhone, iPod touch of iPad niet in gevaar te brengen zijn er handige accessoires verkrijgbaar die het apparaat beschermen en nog wat leuke kleurtjes en speelonderdelen toevoegen, zoals de bijtring van Fisher Price waar je iDevice in past. Het is verstandig om Begeleide toegang in te stellen als je een iDevice aan een kind geeft en niet kunt controleren wat er op de achterbank gebeurt, zodat niet onbedoeld andere apps worden opgestart.

Samen muziek draaien

djay 2 for iPhone paneel met schuiversSamen muziek draaien werkt prima op een iPhone. Ben je nog in Nederland, dan kun je nog zorgeloos Spotify gebruiken. Tik lang op een nummer en zet het liedje in de wachtrij, zodat je al een nieuw nummer kunt kiezen voordat die van de ander is afgelopen. Ben je al over de grens, dan kun je beter de iPod touch of iPhone vol hebben met muziek. Met de bekroonde app djay 2 for iPhone kun je een klein feestje op de achterbank organiseren. Wordt de voorbank gek van het geluid, dan zet je natuurlijk een hoofdtelefoon op. Is er maar één set oordopjes en wil je allebei naar andere muziek luisteren, dan kun je uit beide oordopjes een ander nummer laten klinken met de app Double Music Player.

Andere apps om bezig te blijven op de achterbank:

  • Officiële Efteling-app met Nederlandse spelletjes en vertelstem.
  • Maak zelf stripverhalen met teksten van foto’s met deze gratis foto-app.
  • Een verzameling Engelstalige onderwegspelletjes die je in de auto kunt doen, zoals rekenen met verkeersborden en woorden spotten langs de weg.
  • Kijk uit welk land (soms zelfs gebied) een nummerbord afkomstig is.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: gorillaimages via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, game, kinderen, muziek, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS