Videocollectie bekijken iPad

Apps om je eigen filmcollectie te bekijken op iPhone en iPad

Je eigen filmcollectie of filmbibliotheek bekijken op iPhone en iPad? We hebben de beste apps voor filmkijken voor je uitgezocht, voor thuis of onderweg. Ook handig op vakantie!

Eigen filmcollectie bekijken op iPhone en iPad

Streaming videodiensten bieden een bijna oneindig aanbod van films en tv-series. Maar soms heb je zin om films te bekijken, die je niet bij Netflix of Videoland vindt. In dat geval is het handig om een eigen filmcollectie te hebben, die je via apps op je iPhone of iPad kunt bekijken. Met de apps uit dit overzicht kun je films streamen naar je toestel of neem je ze offline mee.


Hieronder bespreken we allerlei apps om je eigen filmcollectie of filmbibliotheek te bekijken op je iPhone, iPad en soms ook op de Apple TV. Sommige apps vereisen een internetverbinding of lokale netwerkverbinding, terwijl andere bij uitstek geschikt zijn om offline te gebruiken. Er is zoveel keuze dat er altijd wel een filmapp is, die bij jou past.

Er zijn nog meer manieren om films op je iPhone of iPad te kijken. Je zou bijvoorbeeld met software zoals HandBrake een dvd of andere film kunnen converteren en vervolgens op je iPad zetten. Verderop in dit artikel lees je er meer over.

Videocollectie bekijken iPad

Of je sleept de film vanuit de Finder naar iTunes en synchroniseert vervolgens je iPhone of iPad met iTunes. Een andere manier is om films via iTunes aan te schaffen of te huren, waarna je de film op je iPhone of iPad meeneemt.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+ en meer

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, HBO Max, Amazon, NLZIET of Viaplay? Of misschien voor SkyShowtime of NPO Start? Er is keuze genoeg uit streaming videodiensten. Wij vergelijken ze op specs.

iCulture adviseert: Infuse

Infuse van FireCore is sinds de introductie in 2013 al snel onze favoriet geworden. In de loop van de tijd kreeg de app steeds nieuwe functies en het design werd in de loop van de tijd ook steeds bijgewerkt. Voor een maandelijks bedrag krijg je toegang tot de Pro-functies, die wat ons betreft echt de moeite waard zijn. De app kan bijna elk videoformaat aan, zonder dat je eerst hoeft te converteren. Biedt ondersteuning voor AirPlay en ondertitels, speelt je films en video’s zonder stotteren af en ziet er ook nog eens goed uit.

Je kunt streamen vanaf een Mac, Windows-pc, NAS of harde schijf met Wi-Fi. Ook kun je verbinding maken met Plex, Kodi, WMC en de meeste UPnP- en DLNA-servers. De lijst met ondersteunde formaten is te lang om hier te noemen. Sluit je de Pro-versie af, dan krijg je nog meer videoformaten, ondersteuning voor Dolby Digital Plus, DTS en DTS-HD surround-sound en toegang tot video’s die op clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive zijn opgeslagen. Het mooie is dat je ook je filmbibliotheek kunt synchroniseren en je voortgang kunt bekijken tussen apparaten.

Plex

Plex wordt zoveel gebruikt dat we er een aparte gids over hebben geschreven. Met Plex kun je al je media, waaronder films, muziek en foto’s, streamen vanaf een computer naar andere apparaten. Plex is beschikbaar voor computers, smartphones, tablets, mediaspelers, smart tv’s en spelcomputers en is daardoor een goed alternatief voor de Apple TV. Je kunt met Plex een Mac of Windows-pc ombouwen tot mediacenter, maar je kunt er ook je dagelijkse desktopcomputer of laptop voor gebruiken. Eventueel kun je voor Plex een aparte Mac mini aanschaffen.

Bekijk ook

Plex gebruiken op iPhone en iPad: wat heb je aan de gratis versie?

Plex is een gratis mediacenter om je eigen films, foto's en muziek naar allerlei apparaten te streamen. In deze gids lees je wat je nodig hebt om Plex te gebruiken op iPhone, iPad en de computer.

Plex bestaat uit meerdere elementen, namelijk desktop, mobiel en televisie. De app is gratis te downloaden, maar voor de volledige functionaliteit moet je een in-app aankoop doen. Die vergoeding is nodig om het complete ecosysteem rondom Plex te kunnen onderhouden. Er komt nogal wat bij kijken om zoveel apps en apparaten te ondersteunen. Plex Pass is optioneel, maar biedt wel een aantal handige extra’s zoals accounts voor meerdere huisgenoten, offline synchroniseren en draadloos uploaden vanaf je camera. Ook krijg je vroege toegang tot nieuwe apps. Een deel van de inkomsten gaat naar licenties en diensten van derden, die de app nog nuttiger maken. Zo vind je bij films de beoordelingen van Rotten Tomatoes.

VLC

Een van de bekendste apps om je films af te spelen. VLC is een tijdje afwezig geweest op de iPhone en iPad, maar is alweer geruime tijd gewoon te downloaden. De app speelt bijna al je films en muziek direct af, zonder eerst te converteren. Je kunt ook bestanden synchroniseren tussen Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box, iCloud Drive, iTunes en dergelijke, zodat je weet waar je bent gebleven. Downloaden is mogelijk via Wi-Fi maar je kan ook streaming-oplossingen gebruiken zoals SMB, FTP en UPnP/DLNA mediaservers.

Het mooie van VLC is dat het gratis en open source is. Je zult daardoor minder snel geavanceerde functies aantreffen waar licenties voor nodig zijn, zoals Dolby-ondersteuning. Maar er zitten toch wel wat handige functies in zoals ondertitels en het regelen van de afspeelsnelheid. Tijdens het afspelen kun je de instellingen van de video aanpassen, zoals de helderheid en de verzadiging . De audio speelt op de achtergrond door als je naar een andere app schakelt. Dat maakt het ook bruikbaar om je eigen muziek af te spelen.

AcePlayer

AcePlayer is een videospeler die bijna elk filmformaat aan kan. Bovendien doet het meer dan alleen films afspelen: ook muziek en foto’s kun je ermee op je iPhone of iPad bekijken. Er zijn meerdere opties: zo kun je de bestanden streamen vanaf een UPnP-, FTP- of Samba-client, maar je kunt ook de bestanden via Wi-Fi lokaal op je apparaat opslaan. De app ondersteunt meerdere audio- en video-formaten en kan ook verschillende formaten voor ondertitels aan. Met de ingebouwde bestandsmanager maak je mappen, die je als afspeellijst kunt bekijken. Ook ondersteunt de app AirPlay en kun je muziek op de achtergrond afspelen, zodat je de app niet continu in beeld hoeft te hebben. Heb je films die het daglicht niet kunnen verdragen? Dan kun je ook een wachtwoord instellen voor mappen die gevoelig materiaal bevatten.

PlayerXtreme

PlayerXtreme is een andere videospeler die heel veel formaten aan kan. Het werkt zelfs als het videoformaat niet geschikt is voor je iPhone. Je kunt bladeren door een Finder-achtige interface om je films te bekijken en te beheren. Ook kun je makkelijk op deze manier je filmcollectie lokaal beheren. Films afspelen doe je via SMB, UPnP of Wi-Fi, maar je kunt ook lokaal opslaan vanaf je computer en het is zelfs mogelijk om bestanden uit e-mailbijlagen af te spelen. Deze app ondersteunt HD-formaten (1080p) voor alle formaten en kan ook ondertitels tonen in de formaten SRT, SSA/ASS en SMI. Je kiest zelf het lettertype, lettergrootte en de taal. Met knoppen spring je snel naar je favoriete fragmenten in een film en met de volumeboost-fucntie zorg je dat het originele filmgeluid tot drie keer luider klinkt. Wil je dat anderen niet door jouw flicks kijken, dan bescherm je je filmbibliotheek met een pincode, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om een gastaccount te gebruiken. Verborgen mappen zijn niet zichtbaar voor gastgebruikers.

Andere filmcollectie-apps voor je iPhone en iPad

Er zijn nog veel meer apps die handig zijn om je filmcollectie te bekijken en af te spelen. Hieronder noemen we een aantal.

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voorheen een populaire app voor het afspelen van films, maar deze wordt niet meer zo vaak bijgewerkt. Met deze app heb je overal toegang tot je filmcollectie thuis, ook als je onderweg bent. Daarbij ben je uiteraard wel afhankelijk van je internetsnelheid.
  • TodoMovies (Gratis, iPhone + IAP, iOS 12.0+) - Geen mediaspeler, maar een app om bij te houden welke films je hebt gekeken en welke je nog moet zien. Bevat ook trailers en biografieën van acteurs. Is een film nog niet uit? Dan krijg je een bericht zodra hij in de bioscoop draait.
  • IMDb (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.2+) - Toegang tot één van de grootste online filmdatabases op aarde.
  • nPlayer Plus (€9,99, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Voor een eenmalig bedrag toegang tot alle functies, zoals afspelen zonder converteren en films streamen vanaf een server.

Bonus: Handbrake

Veel apps die we hierboven hebben besproken maken het mogelijk om films af te spelen, zonder dat je eerst hoeft te converteren. De conversie vindt dan on the fly plaats of de app kan de video zonder conversie afspelen. Toch kan het soms handig zijn om je bestaande films eerst om te zetten, bijvoorbeeld als je je films via iTunes met je toestel wilt synchroniseren.

Handbrake is een Windows- en Mac-programma waarmee je films kunt converteren. Het is een kwestie van de betreffende video laden, kiezen op welk apparaat je wilt afspelen en het omzettingsproces starten. De video’s die je hebt geconverteerd voor je iPhone of iPad vind je terug in de Video’s-app (of de TV-app als je een Amerikaans App Store-account gebruikt). Video’s converteren kost tijd en bij films die je eenmalig wilt bekijken kan dat onnodig zijn. Meer over Handbrake lees je in de tip: Video’s converteren voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

Zo kun je video's converteren voor je iPhone en iPad

Wil je een video converteren om op je iPhone of iPad te bekijken? We bespreken de verschillende methoden en apps om te zorgen dat je film in een geschikt formaat is voor iOS en iPadOS.

Hou je meer van tv-kijken op je iPhone, dan hebben we daar ook een aparte lijst met handige apps voor. Verder hebben we een lijst voor mensen die graag tv-series kijken en willen bijhouden welke afleveringen ze al gezien hebben.

Bekijk ook

Televisiekijken op je iPhone en iPad met Nederlandse apps

Televisiekijken doe je net zo makkelijk op je iPhone en iPad, waar je maar wilt. Met deze Nederlandse apps kijk je tv, overal en op elk moment.
Bekijk ook

De beste apps voor tv-series bijhouden op je iPhone en iPad

Kijk je veel tv-series? Dan heb je een oplossing nodig om bij te houden welke tv-series en films je wilt kijken en al gezien hebt. Met deze apps voor tv-series kun je op de iPhone of iPad precies bijhouden welke tv-series je nog wilt kijken!

Openingsfoto: GaudiLab via Shutterstock.com