SurfEasy beveiligde VPN verbinding iPhone iPad

VPN instellen op je iPhone en iPad om beveiligd te internetten

Gebruik een VPN op je iPhone of iPad om veilig te kunnen internetten! Deze tip legt uit hoe je een VPN instelt op je toestel en de VPN-verbinding inschakelt.

Met een VPN kun je veilig en anoniem internetten op je iPhone en iPad. Ook kun je met een VPN beveiligd toegang krijgen tot een zakelijk netwerk. Of je gebruikt het om bijvoorbeeld buiten Europa naar Nederlandse tv en streaming videodiensten te kijken. Om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden leggen we in deze tip uit hoe VPN iPhone-apps werken en welke je het beste kunt gebruiken.


Waarom veilig internetten bij wifi-hotspots belangrijk is leggen we uit in een aparte gids. Er zijn grofweg drie redenen: je wilt veilig internetten, je wilt anoniem blijven of je wilt gebruik maken van diensten die niet in jouw land beschikbaar zijn. Een voorbeeld van het laatste is dat je Nederlandse televisieprogramma’s wilt kijken op de camping in Frankrijk, of dat je vanuit Nederland naar Amerikaanse Netflix-series wilt kijken.

Bekijk ook

Veilig internetten bij Wi-Fi hotspots met je iPhone, iPad en Mac

Als je gratis Wi-Fi-hotspots gebruikt, loop je risico dat data wordt onderschept. Met een VPN kun je dit voorkomen. Deze gids geeft meer uitleg over VPN en hoe je het gebruikt op iPhone, iPad en Mac.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Netwerk. VPN’s versleutelen je internetverbinding en zorgen dat het internetverkeer loopt via een speciale server. Een VPN maakt het daardoor onmogelijk om je locatie te achterhalen. Zo kun je geblokkeerde websites bezoeken en op internet zoeken, zonder dat je gegevens worden vastgelegd. Dankzij een VPN hoef je niet bang te zijn dat anderen meekijken met wat jij online doet. Omdat al jouw internetverkeer via de server van een bedrijf loopt, is het belangrijk dat je een VPN-aanbieder kiest die je vertrouwt.

SurfEasy beveiligde VPN verbinding iPhone iPad

Maakt VPN je internetverbinding traag?

Als je een VPN-verbinding hebt geactiveerd kun je gewoon apps blijven gebruiken en internetten zoals je gewend bent. De verbinding is alleen op de achtergrond actief, dus je merkt er niets van. Wel kan de verbinding iets trager worden, omdat een VPN elk datapakketje moet versleutelen en omleiden via een server. De gegevens leggen een langere weg af. Gratis aanbieders zijn vaak traag; kies daarom een snelle VPN-dienst die ook betaalbaar is. Check hiervoor onze lijst met de beste VPN-apps voor iPhone en iPad.

VPN instellen op iPhone en iPad

In de instellingen van iOS vind je een optie om VPN in te stellen. Je gebruikt hiervoor één van de populaire VPN-diensten zoals Tunnelbear, SurfEasy, OpenVPN of Cloak VPN. Een uitgebreid overzicht vind je in onze vergelijking van VPN-apps:

Bekijk ook

Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Er zijn twee manieren om een VPN in te stellen: via een app van derden of de standaardinstellingen van iOS. Zelf gebruiken we bijvoorbeeld OpenVPN en Tunnelbear.

Standaard biedt Apple de mogelijkheid om als volgt een VPN in te stellen:

 1. Ga naar de Instellingen-app van je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Algemeen > VPN.
 3. Tik onderin het scherm op Voeg VPN-configuratie toe.

Zodra je een VPN hebt ingesteld zal deze ook direct vanuit het instellingenscherm beschikbaar zijn (Instellingen > VPN).

VPN instellen op iPhone en iPad

Gaat het om een zakelijk netwerk waarmee je verbinding wilt maken, dan kun je bij de netwerkbeheerder de instellingen opvragen. Als je gebruik maakt van een externe VPN-dienst, dan kunnen zij je de exacte instellingen voor de servernaam, account, wachtwoord en dergelijke verstrekken. Dit is per aanbieder verschillend. Ook kun je via hetzelfde scherm gemakkelijk de configuratie veranderen, bijvoorbeeld wanneer je overstapt naar een andere VPN-aanbieder of wanneer de servernaam wijzigt.

De meeste aanbieders van VPN-apps maken het je gemakkelijk door alle instellingen al standaard in de app te zetten. Je hoeft dan alleen de groene schakelaar om te zetten.

VPN inschakelen en uitschakelen

Zodra je een VPN-configuratie hebt ingesteld, zie je de optie VPN verschijnen in het hoofdscherm van Instellingen. Je kunt met de schakelaar makkelijk de VPN in- en uitschakelen. Als je geen verbinding kunt maken met VPN of als je een melding ‘Gedeelde geheim ontbreekt’ te zien krijgt, dan zijn de VPN-instellingen waarschijnlijk niet goed ingesteld of onvolledig. Je kunt bij de beheerder van het IT-netwerk de juiste VPN-instellingen of de Gedeelde geheime sleutel opvragen. Beheerders kunnen meer informatie vinden in Apple’s iOS 10 implementatiehandleiding (PDF).

VPN verbonden op iPhone

Als de VPN actief is, zie je dit op twee plekken: er staat ‘VPN’ in de statusbalk bovenin het scherm en bij VPN staat de tekst ‘Verbonden’ (zie afbeelding).

Ondersteunde VPN-protocollen

iOS werkt met VPN-servers die één van de volgende drie protocollen gebruiken:

 • L2TP (of Layer 2 Tunneling Protocol), een tunnelprotocol dat gebruikt wordt voor VPN’s. L2TP kan simpel beschreven worden als PPP over IP, ook al heeft het veel meer mogelijkheden.
 • IPsec (of Internet Protocol Security), een standaard voor het beveiligen van internetprotocol (IP) door middel van encryptie en/of authenticatie op alle IP-pakketten. IPSec ondersteunt beveiliging vanaf het 3e niveau van het OSI-model, namelijk de netwerklaag.
 • IKEv2 (of Internet Key Exchange versie 2) een vernieuwde versie van het IKEv1 protocol, dat enkele nadelen had zoals onduidelijke specificaties.

Je kunt ook VPN-apps van derden gebruiken via de App Store. Deze apps kunnen andere protocollen gebruiken.

iOS kan certificaten in de volgende onbewerkte structuren gebruiken:

 • PKCS#1 (.cer, .crt, .der)
 • PKCS#12 (.p12, .pfx)

Voorbeeld: TunnelBear VPN-app instellen

Met de app TunnelBear krijg je 500MB gratis per maand (je kunt 1GB per maand verdienen door een reclametekst voor TunnelBear op Twitter te posten). Wil je meer gebruiken, dan moet je een grotere databundel afsluiten. Voor de meeste mensen die incidenteel in een koffiebar willen internetten is 500MB vaak wel voldoende.

Je stelt TunnelBear op de volgende manier in:

 1. Ga naar de App Store en installeer de app TunnelBear (link).
 2. Start de app en maak een account aan. Bij het installeren krijg je de vraag of er een VPN-configuratie toegevoegd mag worden.
 3. Je wordt nu kort doorgestuurd naar de Instellingen-app en gaat daarna automatisch terug naar de TunnelBear-app.

TunnelBear instellen op iPhone

 1. Als het gelukt is zie je een kaart met locaties waarmee je kunt verbinden, bijvoorbeeld Spanje en Canada.
 2. Tik op het gewenste land en geef aan dat je verbinding wilt maken. De beer komt nu tevoorschijn in het gekozen land en geeft een grom (je kunt dit ook uitzetten). Bovenin het scherm zie je in de statusbalk ‘VPN’ om duidelijk te maken dat je met VPN bent verbonden.
 3. Je kunt ook onderin het scherm de lijst met landen opvragen, zonder dat je over de kaart hoeft te bladeren.

TunnelBear instellen op iPhone

Er zijn uiteraard nog veel meer VPN-apps waarmee je een veilige verbinding kunt maken. Deze werken op ongeveer dezelfde manier. Bij sommige moet je een betaald abonnement afsluiten, bij andere krijg je een bepaalde hoeveelheid data gratis. Bij gratis diensten moet je goed kijken wie de achterliggende partij is, zodat je gegevens niet alsnog misbruikt kunnen worden.

Bekijk ook

Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!