Beste apps voor tuinieren en planten verzorgen voor iPhone en iPad

Tuinieren is een leuke hobby. iCulture gaat tuinieren met de 5 beste apps voor iPhone en iPad, geschikt voor tuin en balkon.

Tuinieren opening

De vakantie is voorbij en dat betekent dat we tijdens de laatste mooie dagen van het jaar nog regelmatig gaan genieten van tuin of balkon. iCulture helpt je op weg met handige apps om te tuinieren. Het maakt niet uit of je een klein balkontuintje hebt, een gigantisch gazon met kolossale bloemenborder hebt of gewoon wilt meedoen aan de trend van urban farming. Wie volop wil kunnen genieten van zijn planten, moet ze op tijd en goed verzorgen. Wij schotelen je de interessantste tuinapps voor iPhone en iPad voor, zodat je weet wanneer je radijsjes moet zaaien, de beukenhaag moet snoeien of kamerplanten moet verpotten.

iCulture adviseert: MijnTuin

Op zoek naar een overzichtelijke plantenencyclopedie? MijnTuin is de ideale tool voor iedereen met groene vingers. De app is het verlengstuk van MijnTuin.org, een community met zo’n 30.000 geregistreerde gebruikers. Via Plantenoverzicht krijg je een chronologisch overzicht van populaire plantensoorten: van hortensia’s en buxus tot vlinderstruiken en groene munt. Elke plantensoort is geïllustreerd met één of meerdere foto’s en krijgt ook een uitgebreide hoeveelheid informatie, zoals groeihoogte, plantenfamilie en verzorgingsvoorschriften. Ook handig is het tabblad Taken. Hier kun je duidelijk aflezen in welke periode je de plant moet snoeien, wanneer ie zal bloeien en hoe je de plant moet leiden of stekken. Wie zich aanmeldt bij MijnTuin.org krijgt via de app ook nog toegang tot het forum en kan een tuinkalender bijhouden. Een overzichtelijke app tjokvol nuttige informatie.
Downloaden: MijnTuin (gratis, universeel, iOS 4.3+)

MijnTuin plantenMijnTuin informatiekaart

Intratuin

Naast de meest actuele folder van winkelketen Intratuin en het themamagazine met aanbiedingen krijg je in deze app ook een heleboel ideeën en weetjes voorgeschoteld. Deze handige tips zijn netjes onderverdeeld in vier categorieën: Buiten, Binnen, Dieren en Koken. Je leert er onder andere hoe je onkruid moet bestrijden, hoe je kamerplanten moet verpotten of hoe je een eigen buitenkeuken kunt maken. Alle tips zijn stap voor stap omschreven en tonen je het nodige materiaal. Met één tik kun je de benodigdheden aan een boodschappenlijstje toevoegen. Een andere sterke troef van de app is de tuinkalender. Hier kun je per maand zien welke acties je in de tuin moet ondernemen. Om het overzicht netjes te houden, kozen de ontwikkelaars ook hier voor gevarieerde categorieën. Intratuin is een mooie en erg informatieve app. Het enige nadeel is dat hij niet geoptimaliseerd is voor de iPhone 5.
Downloaden: Intratuin (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

IntraTuin lijstIntraTuin categorie

Plantifier

Is dat nu een margriet of een aster? Je kunt blijven twijfelen of gewoon de Plantifier-app gebruiken. Plantifier maakt deel uit van de Belgische community MijnTuin.org en wil je helpen met het identificeren van planten en bloemen. Na een korte registratieprocedure moet je gewoon een plaatje uit je filmrol uploaden of een nieuwe foto maken en de afbeelding vervolgens uploaden. Gebruikers van MijnTuin.org (30.000 leden!) of Plantifier kunnen heel eenvoudig hun oordeel vellen. Wij hadden binnen het kwartier al een reactie. Een minpuntje is wel dat de app maar een beperkt aantal tekens van het antwoord laat zien waardoor er soms een gedeelte van de reactie onzichtbaar blijft. Ken je zelf ook aardig wat plantensoorten? Dan kun je andere gebruikers uiteraard ook helpen om te zoeken naar de juiste benamingen.
Downloaden: Plantifier (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Plantifier plantenPlantifier ingezoomd

Dr. Panda’s Moestuin

Wil je ook je zoon of dochter leren waar de worteltjes, prei en aardbeien vandaan komen? Dr. Panda’s Moestuin is een ludiek, interactief spel waarmee je kleuter leert hoe je een moestuintje moet bewerken en onderhouden. Nadat hij beestjes en onkruid verwijderd heeft, mag je ukkepuk de grond harken om er vervolgens virtuele zaadjes in te stoppen. Wie daarna regelmatig water geeft, kan een tijdje later groenten oogsten. Er zitten een dertigtal verschillende handelingen in Dr. Panda’s Moestuin en je zoon of dochter kan twaalf verschillende groenten planten en oogsten. Een grote troef is dat het spel volledig tekstloos is zodat zelfs de allerkleinsten onmiddellijk met Dr. Panda’s Moestuin aan de slag kunnen. Een ander pluspunt is dat het spel advertentievrij is en geen in-app-aankopen aanbiedt. Na dit spel wil je oogappel ongetwijfeld ook in de echte tuin helpen.
Downloaden: Dr. Panda’s Moestuin (€ 2,69, universeel, iOS 4.3+)

Dr. Panda's Moestuin

PlantBrain

Wie op zoek is naar een speciale iPad-app als plantenencyclopedie, moet zeker PlantBrain eens proberen. Het geesteskind van de Nederlandse tuinarchitecte Odette Blok bevat ruim 2.600 verschillende planten en zo’n 7.000 foto’s. Planten zoeken is erg eenvoudig en kan op verschillende manieren. Je kunt simpelweg de (Latijnse of Engelse) naam invoeren of planten zoeken aan de hand van filters. Er zijn filters voor plantensoort, bloemenkleur, bladtype, zonbehoefte, bloeiperiode, bodemsoort en minimale en maximale hoogte. Zodra je een lijstje met resultaten hebt, kun je per plantensoort alle eigenschappen opvragen. PlantBrain is erg gedetailleerd en gebruiksvriendelijk. Wel jammer dat de app niet in het Nederlands beschikbaar is. Let op, de meeste functies zijn volledig gratis maar voor extra foto’s en het aanmaken van lijstjes heb je een in-app-aankoop van € 3,59 nodig.
Downloaden: PlantBrain (gratis, iPad, iOS 5.0+)

PlantBrain

Ook leuk:

  • Garden Plot (gratis, iPhone, iOS 3.0+) – Grootse zaaiplannen? Deze app laat je eenvoudig bijhouden wanneer je wat gezaaid hebt in een handig logboek. Wel enkel in het Engels!
  • Gardening Toolkit (€ 1,79, iPhone, iOS 3.2+) – Algemene Engelse tuinapp met gigantische plantendatabase. Bij elke plant krijg je te zien of ie kan groeien in jouw regio. Andere handige info zoals waterbehoefte en zaaitijd worden ook getoond.
  • intoGardens (gratis, iPad, iOS 5.0+) – Waanzinnig mooi en erg interactief tuinmagazine uit de Kiosk. Je kunt twee nummers gratis downloaden, daarna betaal je € 4,49 per uitgave.

Openingsafbeelding: Moyan_Brenn_BE_BACK_IN_SEPTEMBER via Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerp tuinieren