iPod touch 5e generatie

10 ideeën om een oude iPod touch te hergebruiken

Je kunt een oude iPod touch hergebruiken op allerlei manieren: als mp3-speler, afstandsbediening, babyfoon en nog veel meer.

Heb je nog een iPod touch rondslingeren, dan is het zonde om er niets meer mee te doen. De aluminium behuizing ziet er waarschijnlijk nog prima uit en ook het scherm voldoet nog steeds. Wat kun je er nog mee? Wij hebben 10 ideeën voor hergebruik van je iPod touch op een rijtje gezet. De iPod touch is trouwens nog gewoon verkrijgbaar in de Apple Store vanaf €229 en is zelfs nog wat aantrekkelijker geworden omdat je dubbel zoveel opslag krijgt.


iPod touch 5e generatie

Oude iPod touch hergebruiken

Een iPod touch heeft dankzij iOS meer mogelijkheden om er iets meer mee te doen. De meest recente zesde generatie dateert uit 2015 en beschikt over een A8-processor en 1GB RAM. Het is een flinke sprong vooruit ten opzichte van de vijfde generatie uit 2012, die het nog moest doen met een A5-processor en half zoveel RAM. Geen wonder dat alleen het nieuwste model nog te updaten is naar iOS 11. Bij oudere modellen zul je wat meer compromissen moeten doen, maar als muziekspeler en voor allerlei andere toepassingen is ‘ie nog prima te gebruiken. Tweedehands levert het misschien niet meer zoveel op, maar voor gebruik in en om het huis zijn er nog allerlei mogelijkheden.

#1 iPod touch als mp3-speler

Het maakt niet uit hoe oud jouw iPod touch is: je kunt het nog steeds gebruiken als mp3-speler. Zeker als je modellen met flink wat opslagruimte zoals 64GB of 128GB hebt gekocht. Natuurlijk kun je je iPhone ook gebruiken voor het luisteren naar muziek, maar er zijn momenten waarop dat minder goed uitkomt. Bijvoorbeeld als je een lange vliegreis moet maken en de batterij van je iPhone wilt sparen. Of als je gaat sporten en bang bent dat je 5,5-inch iPhone uit de broekzakken van je sportbroek valt. Tijdens het klussen, grasmaaien of op het strand wil je niet dat je per ongeluk op je dure iPhone gaat zitten of dat er zand in de koptelefoonaansluiting komt. In al deze gevallen is de iPod touch ideaal. Dankzij het kleine scherm gaat de batterij lang mee en past ‘ie makkelijk in je broekzak.

#2 iPod touch als jukebox in de auto

Heb je een oude autoradio, dan kun je waarschijnlijk geen Spotify-muziek via Bluetooth streamen vanaf je iPhone. Maar een aux-aansluiting zit er meestal wel op. Vul je iPod touch tot de nok toe met muziek en sluit ‘m aan op de autoradio, om urenlang te kunnen genieten van muziek, audioboeken en podcasts. Af en toe kun je de iPod weer even op iTunes aansluiten om nieuwe muziek te laden. Laten liggen in de auto is overigens geen goed idee, want bij hoge en lage temperaturen gaat de batterij achteruit. Bovendien kan een iPod touch op je dashboard de aandacht trekken van dieven: als er een muziekspeler in de auto ligt, valt er misschien nog wel meer te halen.

#3 iPod touch voor kinderen

Vind je het maar riskant om je iPhone aan een kind te geven? Ben je bang dat ‘ie kapot valt, dat kinderen door je privé berichten gaan snuffelen of 112 gaan bellen? Dan is een iPod touch een betere optie, vooral voor heel jonge kinderen. Hou een iPod touch achter de hand op moment dat kinderen verveeld zijn en zin hebben om een spelletje te spelen. Er zijn genoeg leuke kindergames die ook nog op oudere iOS-versies draaien. Zet er wat lokaal opgeslagen films op, of maak onderweg gebruik van Wi-Fi.

#4 iPod touch voor noodgevallen

Je weet nooit wanneer het noodlot toeslaat en je iPhone zo beschadigd raakt dat ‘ie gerepareerd moet worden. Helaas betekent het wel dat je je iPhone een paar dagen kwijt bent. In dat soort gevallen biedt een oude iPhone uitkomst, maar heb je die niet meer liggen, dan is een iPod touch ook geschikt om een paar te overbruggen. Je kunt dan nog steeds gebruik maken van iMessage, Mail en andere belangrijke apps. OK, je kunt er niet mee bellen, maar wie doet dat nu nog? Ook ben je wat meer afhankelijk van Wi-Fi, maar als je een doorsnee gebruiker bent zit je overdag op je werk (met Wi-Fi), zit je ‘s avonds thuis op de bank (ook Wi-Fi) en heb je tijdens het woon-werkverkeer genoeg mogelijkheden om even te internetten als dat echt noodzakelijk is (station, McDonalds, Starbucks). Bellen kan ook via Skype of FaceTime Audio.

#5 iPod touch als ereader

Heb jij nog een Kindle, Kobo of andere ereader? Gefeliciteerd, maar dat zal lang niet voor iedereen gelden. Van een iPod touch maak je moeiteloos een ebook-reader, dankzij Apple’s eigen iBooks-app of de apps van Kindle, de Vakantiebieb, de Bluefire Reader en allerlei andere apps.

#6 iPod touch als naslagwerk

Tijdens het klussen in de garage of het koken en bakken in de keuken kan het een smeerboel worden en daar wil je je dure iPhone misschien niet aan blootstellen. Terwijl je wel recepten van internet wil bekijken, opzoeken hoe je een band verwisselt of hoe je artisjokken klaarmaakt. Een iPad zou in dat geval makkelijker in gebruik zijn vanwege het grotere scherm, maar het kan ook met een iPod touch. Je kunt ‘m bovendien makkelijk meenemen naar de winkel als je boodschappen gaat shoppen, of het nou etenswaren in de supermarkt of klusspullen in de bouwmarkt is.

#7 iPod touch als beveiligingscamera

Je kunt een iPod touch prima als beveiligingscamera gebruiken met apps als Manything en Presence. Deze apps waarschuwen als er beweging wordt gedetecteerd. Ben je langere tijd op reis, dan voel je je meer gerust als je af en toe kunt rondkijken in je woonkamer en ziet dat alles nog OK is. Je zet de iPod touch in een dock (hij moet natuurlijk wel rechtop staan), sluit deze aan op het stopcontact en start de app. Manything maakt ook opnames als er beweging wordt gedetecteerd, dus zelfs als de indringer alweer is gevlogen heb jij nog bewijsmateriaal.

iPhone babyfoon

#8 iPod touch als babyfoon

Een variant op het gebruik als beveiligingscamera is het gebruik als babyfoon. Het is ongelooflijk dat de app Babyfoon 3G (link) al jarenlang in de top 5 staat van meest gedownloade betaalde apps. Blijkbaar zijn er nog steeds miljoenen ouders die een paar euro over hebben voor een app waarmee ze hun baby in de gaten kunnen houden. En eerlijk is eerlijk: het is een stuk goedkoper dan een babyfoon-systeem. Werkt trouwens ook via Wi-Fi, dus ook voor de iPod touch geschikt. Een andere app is Cloud Baby Monitor (Cloud Baby Monitor ~ Video, Audio, Unlimited Range, die high-res beelden van je baby belooft, waarbij je zelfs via de Apple Watch kunt meekijken.

#9 iPod touch als usb-stick

Op elke iPod kun je de schijfmodus activeren, waarmee je je iPod als usb-stick kunt gebruiken. Het is dan een externe schijf waarmee je allerlei bestanden kunt opslaan. Ook kun je er backups op bewaren, bijvoorbeeld van je Mac of van je fotocollectie.

#10 iPod touch als afstandsbediening

Is de afstandsbediening van je Apple TV of televisietoestel kapot gegaan of zoekgeraakt, dan kun je hiervoor ook een iPod touch gebruiken. Zit de remote ergens tussen de kussens van de bank verstopt en kun je het niet meer vinden, dan pak je gewoon je oude iPod touch met daarop de Remote-app van Apple. Je kunt het kanaal wisselen, sneller wachtwoorden intikken en allerlei andere activiteiten doen. Geen afstandsbediening meer nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Devices
Onderwerp ipod touch
Device iPod touch