iMessage foto's opslaan

Foto’s sorteren op iPhone en iPad: zo doe je dat

Je kan eenvoudig foto's sorteren op de iPhone of iPad, bijvoorbeeld op datum of een eigen volgorde aanhouden. In deze tip leggen we uit hoe je het doet.

Het sorteren van foto’s op de iPhone en iPad kan handig zijn in albums die je handmatig hebt ingedeeld, maar in één keer weer op chronologische volgorde wilt. Het handmatig sorteren van een album kan al langer, maar sinds iOS 14 is er een speciale knop om de foto’s binnen een album van oud naar nieuw of andersom te sorteren. Dit is de eerste keer dat je op deze manier kunt sorteren in de Foto’s-app van Apple.

Foto’s sorteren op iPhone van oud naar nieuw en andersom

Wat je moet weten is dat deze functie alleen werkt in albums. Dat kan een gedeeld album zijn of eentje die je zelf voor persoonlijk gebruik hebt aangemaakt. Het werkt niet in de albums Recent of Favorieten. Wanneer jij de foto’s sorteert kunnen anderen in een gedeeld album dit niet zien, want de aanpassing is toestelspecifiek. Ook kun je in gedeelde albums niet handmatig de volgorde aanpassen. Je kunt kiezen uit de volgende sorteringen:

  • Toevoegingsdatum (gedeeld album) of Aangepaste volgorde (album)
  • Oudste eerst
  • Nieuwste eerst

Om een album te sorteren volg je deze stappen:

  1. Open de Foto’s-app en open het betreffende fotoalbum.
  2. Tik rechtsboven op de drie puntjes.
  3. Selecteer Sorteer en kies hoe je wil sorteren.

Foto's sorteren iOS 14

Foto’s handmatig sorteren op de iPhone

Behalve de standaard sorteeroptie, kun je ook zelf eenvoudig je foto’s in je eigen albums handmatig sorteren. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een foto ingedrukt houden en te verslepen. Opent eerst de voorvertoning zodra je een foto ingedrukt houdt? Versleep dan gewoon terwijl de preview in beeld is de foto om deze in een andere volgorde te zetten. Dit handmatig sorteren werkt alleen in je eigen albums en niet in gedeelde albums, ook niet als je de eigenaar bent.

Wanneer je na het sorteren handmatig een aanpassing doet wordt de sortering automatisch gewijzigd naar ‘Aangepaste volgorde’. Was het een foutje en weet je niet meer waar de foto eigenlijk stond? Volg dan gewoon de bovenstaande stappen opnieuw en alles staat weer goed. Je kunt geen volgorde opslaan, dus doe je het handmatig, wees dan voorzichtig met de instellingen.

We hebben een overzicht met super handige tips voor de Foto’s-app. Bijvoorbeeld leren we je onder meer hoe je foto’s zoekt met Siri en snel selecteert. Lees ook onze tip over fotoalbums maken op iPhone en iPad.

Bekijk ook

Slimmer omgaan met de Foto's-app op iPhone en iPad met deze 10 tips

Met deze handige tips ga je beter om met verschillende functies van de Foto's-app op iOS. Zo zoek je snel naar de juiste foto, ontdoe je een foto van een storende achtergrond of selecteer je een hele reeks kiekjes tegelijk.

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14