Apple Watch Ultra geoptimaliseerde oplaadlimiet

Geoptimaliseerd opladen en oplaadlimiet op de Apple Watch: zo werkt het

Beperk slijtage van je batterij
Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen mogelijk en sinds watchOS 10 is er ook een functie genaamd geoptimaliseerde oplaadlimiet. De beschikbaarheid per functie verschilt per Apple Watch-model. In dit artikel lees je wat het betekent, hoe het werkt en hoe je het kunt in- en uitschakelen.

Je iPhone geoptimaliseerd opladen zorgt ervoor dat je batterij een langere levensduur krijgt. Hiermee wordt je iPhone niet direct tot 100% opgeladen, maar pas op het moment dat je het nodig hebt. Dit gebeurt op basis van je gebruikspatronen. Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen ook beschikbaar en werkt op een soortgelijke manier.


Geoptimaliseerd opladen verbetert de levensduur van je accu. Het zorgt ervoor dat er minder slijtage optreedt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van informatie over jouw oplaadgedrag, zodat de batterij niet urenlang op 100 procent aan de lader hangt. Het werkt op alle Apple Watch-modellen waarop je watchOS 7 of nieuwer kunt installeren, dus vanaf de Apple Watch Series 3. Het werkt ook op de Apple Watch SE-modellen.

Er zijn twee varianten: met geoptimaliseerd oplaadlimiet wordt de Apple Watch niet verder opgeladen dan een vastgestelde limiet en met geoptimaliseerd opladen wordt de laatste 20% tot de volle 100% pas opgeladen vlak voordat je de Apple Watch gaat gebruiken.

Geoptimaliseerd oplaadlimiet voor Apple Watch Series 6 en nieuwer

Geldt vanaf watchOS 10 voor: Apple Watch Series 6 en nieuwer, Ultra en SE

Op recentere Apple Watch-modellen is de functie geoptimaliseerde oplaadlimiet beschikbaar. Daarbij wordt met machine learning je dagelijkse gedrag geanalyseerd om te kijken wat de beste limiet is en wanneer er volledig opgeladen moet worden. Op dagen waarop je veel sport zal de Apple Watch naar 100% gaan en op andere naar bijvoorbeeld 80%. In dat geval wordt de overige 20% dus niet opgeladen.

Dit is beschikbaar vanaf watchOS 10 op de Apple Watch Ultra-modellen, de Apple Watch SE-modellen en de Apple Watch Series 6 en nieuwer.

Je herkent dat de Apple Watch wordt opgeladen tot de automatisch gekozen oplaadlimiet door de open oplaadring met ‘haakje’ die op het scherm getoond wordt. Deze verschijnt zodra je de Apple Watch aan de lader legt.

Apple Watch Ultra geoptimaliseerde oplaadlimiet

Verschijnt dit open rondje met haakje in beeld, maar wil je toch dat de Apple Watch volledig opgeladen wordt? Dan kun je dit alsnog doen. Zo zorg je dat de Apple Watch oplaadt voorbij de limiet:

 1. Leg de Apple Watch op de lader.
 2. Als het scherm met gele of groene oplaadsymbool verschijnt, tik je erop.
 3. Tik op Laad nu volledig op.

Apple Watch Ultra geoptimaliseerd opladen

De geoptimaliseerde oplaadlimiet staat standaard aan. Je kunt het als volgt uitschakelen, waarbij de stappen verschillen per model:

Apple Watch Series 9 of Apple Watch Ultra en nieuwer

 1. Ga naar de Instellingen-app op je Apple Watch Ultra.
 2. Ga naar Batterij > Batterijconditie.
 3. Zet de schakelaar uit bij Geoptimaliseerde oplaadlimiet.

De functie geoptimaliseerd opladen blijft actief. Je kunt geoptimaliseerd opladen op deze modellen niet uitschakelen.

Apple Watch Ultra geoptimaliseerd opladen

Apple Watch SE, Apple Watch Series 6, Series 7 en Series 8

 1. Ga naar de Instellingen-app op je Apple Watch.
 2. Ga naar Batterij > Batterijconditie.
 3. Zet de schakelaar uit bij Geoptimaliseerd opladen.

Je zet hiermee dus niet alleen de geoptimaliseerde oplaadlimiet uit, maar ook geoptimaliseerd opladen in het algemeen. Er is geen aparte schakelaar voor beide functies.

Geoptimaliseerd opladen Apple Watch

Geldt voor Apple Watch Series 3 tot en met Apple Watch Series 8 en Apple Watch SE-modellen, altijd ingeschakeld op Apple Watch Ultra en Apple Watch Series 9 en nieuwer

Op gepaalde modellen is geoptimaliseerd opladen beschikbaar. Als de functie is ingeschakeld, zal de Apple Watch eerst tot 80 procent worden opgeladen. Het batterijniveau blijft daarbij steeds op een niveau tussen 75 en 80 procent. Vlak voordat jij normaal gesproken opstaat zal de accu tot 100 procent worden opgeladen. Als het goed is merk je er dus niets van: op het moment dat jij uit bed gaat is je Apple Watch-accu weer helemaal vol. Je zult er alleen iets van merken als je op die ene bijzondere dag al om 4:00 uur moet opstaan om te gaan dauwtrappen of om een vliegtuig te halen.

Op de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra en nieuwer staat dit standaard ingeschakeld en kun je het ook niet uitschakelen.

Zo schakel je het in (en uit):

 1. Ga naar de Instellingen-app op je Apple Watch.
 2. Blader naar Batterij > Batterijconditie.
 3. Blader omlaag en tik op de schakelaar bij Geoptimaliseerd opladen.
 4. Kies Schakel uit tot morgen om de functie voor de rest van de dag uit te schakelen. of kies Schakel uit om het helemaal uit te zetten.

Op de Apple Watch Series 6 tot en met de Apple Watch Series 8 en de Apple Watch SE-modellen zet je hiermee ook de geoptimaliseerde oplaadlimiet uit. Oudere modellen hebben alleen geoptimaliseerd opladen.

Apple Watch geoptimaliseerd opladen

Leg je je Apple Watch elke nacht om 23:00 uur op de lader en doe je je horloge de volgende dag om 7:00 uur weer om, dan leert Apple dankzij geoptimaliseerd opladen van dit gedrag. De accu zal ongeveer een uur voordat je opstaat volledig tot 100 procent worden opgeladen. Het verspreid opladen is beter voor je accu, zodat deze niet lange tijd aan de oplader hangt met een volle batterij.

Apple Watch Ultra geoptimaliseerd opladen

Apple Watch batterijconditie

Je kunt de batterijconditie van je Apple Watch zien door op de Instellingen-app naar Batterij > Batterijconditie te gaan. Bij een Apple Watch die al wat langer in gebruik is zal de maximale capaciteit niet meer 100% zijn, maar bijvoorbeeld 96%. Dit geeft de mate van slijtage aan. Is de accu erg versleten, dan kun je deze bij Apple laten vervangen voor rond de 100 euro. Bij oudere modellen is het vaak verstandiger om een nieuwe Apple Watch te kopen. De batterij vervangen bij Apple kan alleen (tegen betaling) als de batterijconditie onder de 80% is.

Batterijconditie op je Apple Watch.

Hoe verbeter je geoptimaliseerd opladen voor Apple Watch?

Geoptimaliseerd laden werkt alleen op plekken waar je vaak bent, zoals thuis of op je werk. Om zeker te weten dat de Apple Watch weet op welke locatie je bent, is het belangrijk om de locatiefuncties ingeschakeld te hebben.

Deze functies staan standaard aan, maar het is goed om ze even te controleren:

 1. Open de Instellingen-app op je Watch en tik op Privacy.
 2. Zet de schakelaar bij Locatievoorzieningen aan.
 3. Blader omlaag en tik op Systeem-voorzieningen.
 4. Zet de schakelaar bij Systeemaanpassing aan.
 5. Blader omlaag en tik op Belangrijke Locaties.
 6. Voer je toegangscode in en de schakelaar aan.

Geoptimaliseerd opladen op de Apple Watch verbeteren met locatiefuncties.

De locatie wordt alleen gebruikt op de Apple Watch en wordt niet naar Apple of naar derde parijen gestuurd. Als je een avond niet thuis slaapt maar in een hotel of bij vrienden, dan zal je waarschijnlijk een ander oplaadritme hebben. De functie zal op dat moment niet actief zijn. Dit geldt ook op momenten dat je op vakantie bent.

Lees ook onze andere artikelen over geoptimaliseerd opladen. Of kijk hoe je de Apple Watch-batterijduur kunt verlengen!

Bekijk ook

Geoptimaliseerd opladen op de iPhone: altijd tot maximaal 80% opladen op iPhone 15

Ben je bang dat de iPhone-batterij beschadigd raakt door telkens opladen? Dan is er goed nieuws, want met Geoptimaliseerd opladen zorgt Apple ervoor dat de batterij minder snel slijt. En op de iPhone 15-modellen is er zelfs nog een extra maatregel.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch