Apple Watch geoptimaliseerd opladen

Geoptimaliseerd opladen op de Apple Watch: zo vertraag je slijtage

Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen mogelijk. In dit artikel lees je wat het betekent, hoe het werkt en hoe je het kunt in- en uitschakelen.

Je iPhone geoptimaliseerd opladen zorgt ervoor dat je batterij een langere levensduur krijgt. Hiermee wordt je iPhone niet direct tot 100% opgeladen, maar pas op het moment dat je het nodig hebt. Dit gebeurt op basis van je gebruikspatronen. Op de Apple Watch is geoptimaliseerd opladen ook beschikbaar en werkt op een soortgelijke manier.

Wat is geoptimaliseerd opladen voor Apple Watch?

Geoptimaliseerd opladen verbetert de levensduur van je accu. Het zorgt ervoor dat er minder slijtage optreedt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van informatie over jouw oplaadgedrag, zodat de batterij niet urenlang op 100 procent aan de lader hangt.

Als de functie is ingeschakeld, zal de Apple Watch eerst tot 80 procent worden opgeladen. Het batterijniveau blijft daarbij steeds op een niveau tussen 75 en 80 procent. Vlak voordat jij normaal gesproken opstaat zal de accu tot 100 procent worden opgeladen. Als het goed is merk je er dus niets van: op het moment dat jij uit bed gaat is je Apple Watch-accu weer helemaal vol. Je zult er alleen iets van merken als je op die ene bijzondere dag al om 4:00 uur moet opstaan om te gaan dauwtrappen of om een vliegtuig te halen.

Leg je je Apple Watch elke nacht om 23:00 uur op de lader en doe je je horloge de volgende dag om 7:00 uur weer om, dan leert Apple van dit gedrag. De accu zal ongeveer een uur voordat je opstaat volledig tot 100 procent worden opgeladen. Het verspreid opladen is beter voor je accu, zodat deze niet lange tijd aan de oplader hangt met een volle batterij.

Apple Watch batterijconditie

Je kunt de batterijconditie van je Apple Watch zien door op de Instellingen-app naar Batterij > Batterijconditie te gaan. Bij een Apple Watch die al wat langer in gebruik is zal de maximale capaciteit niet meer 100% zijn, maar bijvoorbeeld 96%. Dit geeft de mate van slijtage aan. Is de accu erg versleten, dan kun je deze bij Apple laten vervangen voor rond de 100 euro. Bij oudere modellen is het vaak verstandiger om een nieuwe Apple Watch te kopen.

Batterijconditie op je Apple Watch.

Apple Watch geoptimaliseerd opladen in- en uitschakelen

Als je een nieuwe Apple Watch koopt of je smartwatch bijwerkt naar de huidige versie van watchOS vanaf een versie die ouder is dan watchOS 7, dan zal deze functie automatisch ingeschakeld staan. Je kunt het ook (tijdelijk) uitschakelen als je wilt.

  1. Open de Instellingen-app op je Apple Watch en tik op Batterij.
  2. Ga naar Batterijconditie > Geoptimaliseerd opladen.
  3. Kies Schakel uit tot morgen om de functie tijdelijk uit te schakelen.
  4. Of schakel de functie uit door op Schakel uit te tikken.

Geoptimaliseerd opladen op de Apple Watch uitschakelen.

Wil je geoptimaliseerd opladen van je Apple Watch toch weer inschakelen? Dan herhaal je bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde.

Hoe verbeter je geoptimaliseerd opladen voor Apple Watch?

Geoptimaliseerd laden werkt alleen op plekken waar je vaak bent, zoals thuis of op je werk. Om zeker te weten dat de Apple Watch weet op welke locatie je bent, is het belangrijk om de locatiefuncties ingeschakeld te hebben.

Deze functies staan standaard aan, maar het is goed om ze even te controleren:

  1. Open de Instellingen-app op je Watch en tik op Privacy.
  2. Zet de schakelaar bij Locatievoorzieningen aan.
  3. Blader omlaag en tik op Systeem-voorzieningen.
  4. Zet de schakelaar bij Systeemaanpassing aan.
  5. Blader omlaag en tik op Belangrijke Locaties.
  6. Voer je toegangscode in en de schakelaar aan.

Geoptimaliseerd opladen op de Apple Watch verbeteren met locatiefuncties.

De locatie wordt alleen gebruikt op de Apple Watch en wordt niet naar Apple of naar derde parijen gestuurd.

Als je een avond niet thuis slaapt maar in een hotel of bij vrienden, dan zal je waarschijnlijk een ander oplaadritme hebben. De functie zal op dat moment niet actief zijn.

Lees ook onze andere artikelen over geoptimaliseerd opladen. Of kijk hoe je de Apple Watch-batterijduur kunt verlengen!

Bekijk ook

Met geoptimaliseerd opladen is je iPhone-batterij beter beschermd

Ben je bang dat de iPhone-batterij beschadigd raakt door telkens opladen? Dan is er goed nieuws, want sinds iOS 13 zorgt Apple ervoor dat er minder snel slijtage optreedt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!