Siri Shortcut inspreken.

Zo maak je je eigen opdrachten met Siri Shortcuts

Via apps, instellingen en de Opdrachten-app

Siri Shortcuts is een handige functie waarmee je zelf je eigen ingesproken Siri-opdrachten kan maken. Dit kan heel eenvoudig vanuit de Instellingen-app en vanuit ondersteunende apps. Voor de pro's is er ook nog de Opdrachten-app.

Opdrachten maken in Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts maak je je eigen opdrachten. Sommige apps werken met Siri Shortcuts, waardoor je bepaalde functies van een app kan gebruiken of openen via Siri. Het voordeel is dat je zelf het commando bepaalt: het is een kwestie van inspreken en opslaan, waarna Siri de gekozen opdracht uitvoert als je dit commando gebruikt. Zo maak je je eigen Siri-opdrachten.

Siri Shortcuts maken via apps

De meest eenvoudige manier om je eigen opdracht te maken, is via apps. Het aanbod van Siri Shortcuts-apps is groot, maar de manier om de opdrachten te maken verschilt per app. Dit doe je als volgt:

 1. Open een app die de Siri Shortcuts ondersteunt.
 2. Zoek naar een knop Voeg toe aan Siri of Add to Siri bij een bepaalde functie van de app. Je herkent deze aan het Siri-symbool. Bij sommige apps moet je zoeken in de instellingen, maar er zijn ook apps die deze optie verstoppen achter een menuutje.
 3. Tik op de rode opnameknop en spreek je eigen gekozen spraakopdracht in. Dat mag van alles zijn, als je deze maar niet eerder gebruikt hebt.
 4. Tik op Gereed om de opdracht op te slaan. Wil je opnieuw opnemen, tik dan op Neem zin opnieuw op.

Siri Shortcuts maken vanuit een app.

Siri Shortcuts maken via Instellingen

Een andere optie is om de Shortcuts aan te maken via de Instellingen-app. Dit werkt als volgt:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Siri en zoeken.
 3. Bovenaan vind je een knop Mijn opdrachten (indien je al eerder opdrachten gemaakt hebt) en daaronder staan drie voorgestelde opdrachten.
 4. Tik op Alle opdrachten om alle voorgestelde Shortcuts te bekijken.
 5. Gebruik de zoekbalk om de gewenste app te zoeken.
 6. Tik op het plusje om de opdracht te kiezen en tik daarna op de rode knop om je opdracht op te nemen.

Siri Shortcuts maken vanuit Instellingen.

Er is nog een extra manier om te zoeken naar nieuwe opdrachten:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Siri en zoeken.
 3. Scroll naar onderen naar de lijst met apps. Zoek de app op waarvoor je een opdracht wil instellen.
 4. Tik bij de app op Opdrachten om een lijst met voorgesteld een recente opdrachten te bekijken.
 5. Tik nu op het plusje en de rode opnameknop om de opdracht te maken.

Het aanbod van aan te maken opdrachten in de Instellingen-app wisselt op basis van je gebruik. Zie je bij een app geen voorgestelde opdrachten, open dan de app en voer handmatig de taken uit die je wil doen. Je iPhone ziet dan dat je de app gebruikt en past de suggesties daarop aan. Probeer dus eerst de app op de gewone manier te gebruiken en check daarna nog eens de Instellingen-app.

Wil je verwijzen naar een scherm binnen de Instellingen-app, dan kun je daarvoor een speciale URL gebruiken. Het artikel hieronder legt uit hoe dat werkt.

Siri Shortcuts gebruiken

Siri Shortcuts (in het Nederlands: Opdrachten) is de app waarmee je allerlei taken op de iPhone kunt automatiseren. Het is gebaseerd op de al langer bestaande Workflow-app, die Apple een tijdje geleden heeft overgenomen. Sinds iOS 12 krijg je op meerdere manieren te maken met Shortcuts, oftewel Opdrachten.

Wat zijn Siri Shortcuts?

Met Siri Shortcuts kun je allerlei acties automatiseren met Siri. Met de Shortcuts-app kun je zelf opdrachten maken, maar je kunt ook de suggesties die Siri geeft instellen als Shortcut. Dit maakt Siri nuttiger voor bepaalde situaties en omstandigheden, zoals het bestellen van een bezorgmaaltijd en het splitsen van een rekening. Siri geeft suggesties op basis van je eerdere gedrag, bijvoorbeeld als je elke ochtend naar de sportschool gaat.

Siri suggesties en Siri Shortcuts

Je komt Siri Shortcuts op drie plekken tegen

Je hebt in iOS op drie manieren te maken met Siri Shortcuts:

 1. In de speciale Siri Shortcuts-app. Deze app moet je handmatig downloaden via de App Store. Hij staat dus niet standaard op je toestel.
 2. In suggesties op het toegangsscherm en onder het zoekveld van Spotlight.
 3. In allerlei apps die gebruik maken van Siri Shortcuts.

Siri Shortcuts werkt ook met apps van derden

Ontwikkelaars kunnen de Shortcuts API gebruiken om hun apps geschikt te maken voor Siri Shortcuts. Met de app Kayak kan je bijvoorbeeld een shortcut voor je reisinformatie maken. Met de opdracht: “Vertel iets over mijn reis” krijg je vervolgens alle informatie over vertrektijden, hotel en autohuur. Ook Philips Hue gaat met Siri Shortcuts werken. Handig, want zo kun je je lampen nog beter aansturen.

Hue met Siri Shortcuts.

Wat kan ik met Siri Shortcuts doen?

Siri Shortcuts bestaan dus op drie plekken: in de los verkrijgbare app, in iOS zelf en in apps van derden. Met het gedeelte dat in iOS zelf is verwerkt kun je meteen aan de slag gaan. Je vindt via Instellingen > Siri en zoeken een lijstje met reeds gemaakte opdrachten en voorgestelde opdrachten. Zie je een goede suggestie (bijvoorbeeld ‘Verstuur Hallo naar Benjamin’, dan druk je op het plusje achter de opdracht om er gebruik van te maken.

Siri Shortcuts opdrachten

Je vindt in de Instellingen-app ook de apps die Siri Shortcuts ondersteunen, waarbij je meteen een opdracht kunt aanmaken. Dit is op zich al een verbetering, want voorheen was Siri vrij beperkt. Apple bepaalde welke categorie apps (bijvoorbeeld chatapps) gebruik mochten maken van SiriKit. Met Siri Shortcuts wordt het aantal mogelijkheden veel groter en kun je allerlei acties aan apps koppelen. Heb je veel Apple-apparaten, dan kun je Siri Opdrachten die je hebt gemaakt ook op je iPad, HomePod en in CarPlay gebruiken.

Zelfgekozen Siri-spraakcommando’s

Een andere verbetering is dat je zelf bepaalt welke spraakcommando’s je gebruikt. Zie je een actie waar je een Siri-opdracht voor wil maken, dan tik je op het plusje en krijg je een pop-up om je zelfgekozen commando in te spreken. Siri luistert en slaat je spraakopdracht op. Wil je nu de actie opnieuw uitvoeren, dan zeg je het gewoon tegen Siri. Vervolgens wordt de betreffende opdracht uitgevoerd of wordt de juiste app geopend.

Siri Shortcuts: opdrachten maken

Je krijgt dus zelf de controle welke opdrachten de assistent herkent. Als jij Facebook liever ‘die verslavende rotapp’ wil noemen, dan kan dat. Dit gebeurt trouwens allemaal lokaal op je toestel, zowel het analyseren van je gedrag en het doen van suggesties, als het herkennen van jouw persoonlijk gemaakte spraakopdrachten. De privacy van Siri Shortcuts is dan ook goed geregeld. Apple bouwt geen profiel van je op en gebruikt je persoonlijke data niet voor reclamedoeleinden.

Siri Opdrachten-app

Met de speciale Shortcuts-app kun je nog veel meer. In plaats van het afwachten tot een bepaalde suggestie opduikt bepaal je helemaal zelf welke opdrachten je maakt en wat de trigger zal zijn voor een bepaalde actie. Zo kun je complexe reeksen activiteiten maken: als je thuis komt gaan de lampen aan, begint je favoriete muziek te spelen, stuur je een automatisch berichtje naar je partner dat je thuis bent en wordt de oven voorverwarmd (voorzover dat mogelijk is met de apparatuur die je gebruikt). Dit zijn meerstaps opdrachten die gebruik maken van meerdere apps en smartphone-functies. Je kunt die opdrachten ook activeren met één commando.

Siri Opdrachten-app

Dit lijkt allemaal erg op Workflow en dat klopt, want daar is de Shortcuts-app op gebaseerd. Apple nam de Workflow-app over in maart 2017 en gebruikt de kennis en technologie nu voor het automatiseren van Siri-acties. Het is alleen net iets makkelijker en gebruiksvriendelijker gemaakt, zodat ook minder technische mensen ermee uit de voeten kunnen. Toch verwachten we dat het vooral de pro-users zullen zijn die met de Shortcuts-app aan de slag gaan.

Siri Opdrachten-app

De Shortcuts-app werkt dan ook samen met acties die je in Workflow voor iOS hebt gemaakt. Had je eerder de Workflow-app, dan wordt deze automatisch vervangen door Siri Opdrachten.

Siri Shortcuts gebruiken

Om Shortcuts te gebruiken moet je eerst een routine aanmaken of een van de reeds aanwezige voorbeelden gebruiken, die te vinden zijn in de Shortcuts-app. Je kunt de acties daarna laten uitvoeren vanaf het toegangsscherm, vanuit de Spotlight-zoekfunctie of met Siri. Dit werkt ook vanaf de Apple Watch.

Op basis van locatie, tijd van de dag of soort beweging (bijvoorbeeld hardlopen) geeft Siri suggesties om bepaalde shortcuts uit te voeren. Ook kunnen er relevante shortcuts als notificatie op je toegangsscherm verschijnen, waarna je ze alleen nog maar hoeft aan te tikken. Dit gebeurt allemaal op het toestel zelf, dus je privacy komt niet in gevaar. Ook het leergedrag van Siri vindt lokaal plaats.

Een voorbeeld van een actie is bijvoorbeeld: ‘Ik ben mijn sleutels kwijt’. Als je dit tegen Siri zegt zal de assistent de Tile Bluetooth-tracker activeren om je sleutelbos terug te vinden. Dit is een actie die je op willekeurige momenten op de dag zult willen uitvoeren, maar je kunt ook suggesties voor acties krijgen als het tijd is om lunch te bestellen of als je ‘s middags aan je workout wilt beginnen.

iOS 12 Siri Shortcuts met Library.

Voorbeelden van Siri Shortcuts

Hier zijn een aantal voorbeelden van acties die je met Siri Shortcuts kunt maken:

 • Zoek naar strandfoto’s van afgelopen zomer in MijnFotoApp.
 • Start mijn dagelijkse hardloop-workout in MijnWorkoutApp.
 • Zet de verwarming op 21 graden in MijnAutoApp.
 • Stuur 100 euro naar John via MijnBetaalApp.
 • Boek een taxi naar Schiphol via MijnTaxiApp.
 • Zet eieren op mijn boodschappenlijst in MijnLijstApp.
 • Stuur een bericht naar Kees via MijnBerichtenApp.

Concrete voorbeelden zijn het zoeken van je sleutels met Tile, een hotel boeken met Kayak en mediteren met de Headspace-app door een spraakopdracht te geven. Sommige Siri Shortcuts werken ook op de HomePod. Wil je verwijzen naar een specifiek scherm binnen de Instellingen-app, dan kan dat ook:

Siri Shortcuts maken via Opdrachten-app

Tot slot kun je nog helemaal zelf je eigen Siri Shortcuts maken via de Opdrachten-app. De stappen die je daarvoor moet volgen zijn wel iets ingewikkelder, omdat je helemaal zelf de opdracht opbouwt. Je spreekt dus niet alleen het Siri-commando in, want je voegt stap voor stap taken toe. Het voordeel is wel dat je meerdere apps kan combineren en deze kan koppelen aan allerlei systeemopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het activeren van Niet Storen zodra je met de Hue-app een opdracht uitvoert.

Je hebt hiervoor de Opdrachten-app nodig (link). Tik dan op het plusje bij Maak opdracht aan om van start te gaan met je eigen opdracht. Via de zoekfunctie kun je zoeken naar apps die je toe kan voegen.

Check ook onze rubriek Shortcuts Sunday, waarin we elke week nieuwe opdrachten bespreken. We leggen je daar het nut van de opdracht uit en laten ook zien hoe je opdrachten aan kan passen, zodat deze voor jou zo ideaal mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!