Siri Shortcut inspreken.

Zo maak je je eigen opdrachten met Siri Shortcuts

Via apps, instellingen en de Opdrachten-app

Siri Shortcuts is een handige functie waarmee je zelf je eigen ingesproken Siri-opdrachten kan maken. Dit kan heel eenvoudig vanuit de Instellingen-app en vanuit ondersteunende apps. Voor de pro's is er ook nog de Opdrachten-app.

Opdrachten maken in Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts maak je je eigen opdrachten. Sommige apps werken met Siri Shortcuts, waardoor je bepaalde functies van een app kan gebruiken of openen via Siri. Het voordeel is dat je zelf het commando bepaalt: het is een kwestie van inspreken en opslaan, waarna Siri de gekozen opdracht uitvoert als je dit commando gebruikt. Zo maak je je eigen Siri-opdrachten.

Siri Shortcuts maken via apps

De meest eenvoudige manier om je eigen opdracht te maken, is via apps. Het aanbod van Siri Shortcuts-apps is groot, maar de manier om de opdrachten te maken verschilt per app. Dit doe je als volgt:

 1. Open een app die de Siri Shortcuts ondersteunt.
 2. Zoek naar een knop Voeg toe aan Siri of Add to Siri bij een bepaalde functie van de app. Je herkent deze aan het Siri-symbool. Bij sommige apps moet je zoeken in de instellingen, maar er zijn ook apps die deze optie verstoppen achter een menuutje.
 3. Tik op de rode opnameknop en spreek je eigen gekozen spraakopdracht in. Dat mag van alles zijn, als je deze maar niet eerder gebruikt hebt.
 4. Tik op Gereed om de opdracht op te slaan. Wil je opnieuw opnemen, tik dan op Neem zin opnieuw op.

Siri Shortcuts maken vanuit een app.

Siri Shortcuts maken via Instellingen

Een andere optie is om de Shortcuts aan te maken via de Instellingen-app. Dit werkt als volgt:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Siri en zoeken.
 3. Bovenaan vind je een knop Mijn opdrachten (indien je al eerder opdrachten gemaakt hebt) en daaronder staan drie voorgestelde opdrachten.
 4. Tik op Alle opdrachten om alle voorgestelde Shortcuts te bekijken.
 5. Gebruik de zoekbalk om de gewenste app te zoeken.
 6. Tik op het plusje om de opdracht te kiezen en tik daarna op de rode knop om je opdracht op te nemen.

Siri Shortcuts maken vanuit Instellingen.

Er is nog een extra manier om te zoeken naar nieuwe opdrachten:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Tik op Siri en zoeken.
 3. Scroll naar onderen naar de lijst met apps. Zoek de app op waarvoor je een opdracht wil instellen.
 4. Tik bij de app op Opdrachten om een lijst met voorgesteld een recente opdrachten te bekijken.
 5. Tik nu op het plusje en de rode opnameknop om de opdracht te maken.

Het aanbod van aan te maken opdrachten in de Instellingen-app wisselt op basis van je gebruik. Zie je bij een app geen voorgestelde opdrachten, open dan de app en voer handmatig de taken uit die je wil doen. Je iPhone ziet dan dat je de app gebruikt en past de suggesties daarop aan. Probeer dus eerst de app op de gewone manier te gebruiken en check daarna nog eens de Instellingen-app.

Siri Shortcuts maken via Opdrachten-app

Tot slot kun je nog helemaal zelf je eigen Siri Shortcuts maken via de Opdrachten-app. De stappen die je daarvoor moet volgen zijn wel iets ingewikkelder, omdat je helemaal zelf de opdracht opbouwt. Je spreekt dus niet alleen het Siri-commando in, want je voegt stap voor stap taken toe. Het voordeel is wel dat je meerdere apps kan combineren en deze kan koppelen aan allerlei systeemopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het activeren van Niet Storen zodra je met de Hue-app een opdracht uitvoert.

Je hebt hiervoor de Opdrachten-app nodig (link). Tik dan op het plusje bij Maak opdracht aan om van start te gaan met je eigen opdracht. Via de zoekfunctie kun je zoeken naar apps die je toe kan voegen.

Check ook onze rubriek Shortcuts Sunday, waarin we elke week nieuwe opdrachten bespreken. We leggen je daar het nut van de opdracht uit en laten ook zien hoe je opdrachten aan kan passen, zodat deze voor jou zo ideaal mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen shortcut, siri
Devices iPad, iPhone
Software iOS 12