Opdrachten-app op Apple Watch

Zo werken Siri Shortcuts op de Apple Watch

De Apple Watch heeft ook een Opdrachten-app, zodat je Siri Shortcuts kunt gebruiken vanaf je pols. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt. Je kunt geen Shortcuts maken op de Apple Watch, maar je kunt ze wel aantikken en activeren.

Siri Shortcuts op de Apple Watch

Met Siri Shortcuts en de Opdrachten-app kun je taken automatiseren. Op de iPhone en iPad kun je ze gebruiken via de Opdrachten-app, maar ook op de Apple Watch is het mogelijk om Shortcuts te starten. Je vindt hiervoor een speciale versie van de Opdrachten-app op de Apple Watch. Het is zelfs mogelijk om de Siri Shortcuts als complicaties op de wijzerplaat te zetten, zodat je ze extra snel kunt starten.

Opdrachten-app op de Apple Watch

Zoals gezegd kun je geen Siri Shortcut direct op je Apple Watch maken. Het is dan ook meer een middel om snel een opdracht te activeren, zonder dat je dat via je stem met Siri hoeft te doen. Het is naast het deelmenu op je iPhone, een widget en via de app zelf een extra manier om een opdracht te starten. Voordat je een opdracht in de Opdrachten-app op de Apple Watch kan starten, moet je in de desbetreffende opdracht op de iPhone eerst aangeven of je de opdracht op de Apple Watch getoond wil hebben. Dat doe je zo:

  1. Open de Opdrachten-app op de iPhone.
  2. Maak een nieuwe opdracht of open een bestaande opdracht door te tikken op de knop met de drie puntjes.
  3. Tik rechtsboven op de knop met de regelaars.
  4. Zet de schakelaar bij Toon op Apple Watch aan.
  5. Sla de opdracht op door op Gereed te tikken en het instellen af te ronden.

Siri Shortcuts opdracht met schakelaar Toon op Apple Watch.

Zodra je deze stappen doorlopen hebt, wordt de opdracht weergegeven in de Opdrachten-app op de Apple Watch. De opdrachten staan allemaal in een scrollbare lijst onder elkaar. Je hoeft er alleen maar op te tikken om de opdracht uit te voeren. Soms is de Apple Watch hiervoor afhankelijk van de iPhone, bijvoorbeeld voor het afspelen van audio of het gebruik van een app. Soms kan het gebeuren dat een opdracht een taak bevat die niet ondersteund wordt op de Apple Watch, zoals het klembord.

Opdrachten-app op Apple Watch gebruiken.

Siri Shortcut als complicatie instellen

Je kunt ook Siri Shortcuts instellen als complicatie op de wijzerplaat van je Apple Watch. Dit werkt hetzelfde zoals met elke andere complicatie en het aanpassen van de Apple Watch-wijzerplaat. Hou dus je vinger op de wijzerplaat en tik op Wijzig. Vervolgens veeg je naar links en tik je op de complicatie die je wil wijzigen. Kies dan de Opdrachten-complicatie.

Siri Shortcuts op Apple Watch met complicaties.

Je kan kiezen om een algemene complicatie van de Opdrachten-app in te stellen, maar je kan ook een specifieke opdracht op je wijzerplaat zetten. Met de algemene complicatie (genaamd “Opdrachten”), kun je met een tik op het scherm meteen de Opdrachten-app op de Apple Watch openen. Kiest je een specifieke opdracht als complicatie, dan kun je de opdracht meteen activeren vanaf de wijzerplaat. Je moet dan nadat je op de complicatie getikt hebt, nog wel bevestigen dat je de opdracht uit wil voeren.

Meer over Siri Shortcuts lees je in onze uitleg.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!