Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Instagram-logo

De beste Instagram tips: betere filters, tips voor promotie en meer likes

Instagrammen als een Pro!
De handigste tips en trucs voor Instagram: verzamel meer likes, gebruik betere fotofilters en krijg meer Instagram-volgers. In dit artikel zetten we allerlei leuke tips voor Instagram op rij, zonder dat je dubieuze trucjes hoeft uit te halen.

Instagram tips voor Pro’s

Wat begon als een simpele app om foto’s van kunstzinnige kleurenfilters te voorzien, is uitgegroeid tot dé app voor het delen van foto’s en video’s. De mogelijkheden van Instagram zijn eindeloos. Je kent Instagram misschien als populaire app om foto’s te voorzien van een kleurenfilter, maar je kunt nog veel meer doen met dit sociale netwerk, dat eigendom is van Facebook.

iCulture is ook op Instagram te vinden! Volg ons via instagram.com/iCulture.nl

#1 Gebruik betere Instagram fotofilters

Instagram heeft een selectie aardige filters, maar wis je dat je daarmee nog veel meer kunt doen? Je bepaalt zelf welke filters zichtbaar zijn en kunt ook de intensiteit van filters aanpassen. In onderstaande tips leest je hoe dit werkt.

Wie meer afwisseling wil en is uitgekeken op de standaard filters, moet echt even kijken naar VSCO. Deze app is gespecialiseerd in kleurenfilters en dat zie je terug in een aantal krachtige zwartwit-lagen en frisse, vale tinten om over je foto heen te leggen. Je kan direct vierkant uitsnijden in VSCO en je foto na bewerking doorzetten naar Instagram.

#2 Maak originele Instagram-video’s

Je hoeft je op Instagram niet te beperken tot foto’s: het is leuker als je af en toe een video plaatst. Met iPhone-apps kun je originele video’s maken. Probeer bijvoorbeeld eens Cinamatic, waarmee je lekker simpel 15 seconden aan video schiet, waarna de app zorgt voor een passend themafilter. Kies uit nostalgische krassen of flitsende videoclip-achtige beelden. Wie wat meer controle wil kiest voor Quik (voorheen Replay). Laad een aantal foto’s en video’s in vanaf je fotoalbum en Quik maakt er een montage van. Je bepaalt zelf de volgorde van de beelden.

 
 

#3 Krijg meer Instagram-volgers

Terwijl het bij Facebook gaat vaak om mensen die je persoonlijk kent, speelt dat bij Instagram een minder belangrijke rol. Dat komt omdat je iedereen kan volgen, ook als je geen vrienden bent. Voor sommige mensen is het een sport om zoveel mogelijk Instagram-volgers te verzamelen, zodat ze zich ‘influencer’ kunnen noemen. Hoe zorg je dat je meer Instagram-volgers krijgt, zonder dat je sluwe trucjes hoeft uit te halen?

Tip 1: Gebruik de juiste hashtags

Gebruik hashtags die interessant zijn voor je beoogde publiek, zoals #foodie of #arnhem. Ook zijn er hashtags die anderen aansporen om te volgen, zoals #instafollow en #ff (Follow Friday). Hiermee geef je aan dat je graag gevolgd wilt worden. Hoe specifieker je hashtag, hoe groter de kans dat je posting wordt opgemerkt door jouw doelgroep, bijvoorbeeld liefhebbers van een heel specifiek hondenras of fietsenmerk.

Tip 2: Reageer en like andere foto’s

Zoek de Instagram-accounts op die al populair zijn rondom jouw specialisme, bijvoorbeeld mensen die hamburger-liefhebber zijn en daar regelmatig foto’s van posten. Probeer een band op te bouwen met deze groep mensen. Niet alleen door berichten van anderen te liken, maar door er ook op de reageren. Zo heb je meer kans dat een bekende ‘hamburger-instagrammer’ jou terug gaat volgen en bij nog meer mensen onder de aandacht brengt.

Tip 3: Zet regelmatig iets op Instagram

Je hoeft niet de hele dag bezig te zijn met je Instagram-feed, maar zorg wel dat er regelmatig iets nieuws te zien is. Trek wekelijks wat tijd uit voor het nieuwe berichten en plan ze in met de app Later. Kies een goed tijdstip om de berichten in te plannen, bijvoorbeeld tijdens lunchtijd of aan het einde van de dag als veel mensen zich wat gaan vervelen.

Tip 4: Praat mee op Instagram

Zorg dat je Instagram-feed geen eenrichtingsverkeer wordt. Kijk regelmatig naar de reacties die je hebt gekregen en reageer persoonlijk onder sommige berichtjes. Focus je daarbij op de positieve reacties en negeer de haters. Er zijn altijd wel mensen die iets te zeuren hebben over je kleding of je haarstijl en door ze aandacht te geven moedig je ze alleen maar aan tot meer interactie.

Tip 5: Werk aan je Instagram-imago

Maak van jezelf een merk door goed over je imago na te denken. Zorg dat de naam van je profiel en de profielfoto aansluiten op wat je wilt uitstralen. Als je aan autosport doet, kun je voor je profielfoto het beste poseren in een racepak. Is het je wel eens opgevallen dat astronauten vaak in een soort astronautenpak rondlopen, ook als ze helemaal niet onderweg zijn naar een missie? Mensen zien daarmee meteen wat jouw specialiteit is. Dus ben je personal trainer, poseer dan vooral met een trainingspak aan en heb je een vrolijk karakter, dan hoef je niet altijd serieus op foto’s te staan.

Instagram Cam iPhone

Tip 6: Straal de juiste boodschap uit

Zorg ook dat je Instagram-feed jouw gewenste boodschap uitstraalt. Verwijder oude foto’s die niet meer bij je passen. Ben je vegetariër geworden, verwijder dan de foto’s van broodjes hamburger en spareribs die niet meer op je huidige levensstijl van toepassing zijn. Let ook goed op afwisseling: afbeeldingen met quotes erop doen het goed op Instagram en zijn een leuke afwisseling tussen de zoveelste selfie van jezelf met een koffiebeker.

Tip 7: Roep je Instagram volgers op tot actie

Nodig je volgers uit om te reageren, met vragen als: ‘Wat vind jij hiervan?’ of ‘Heb jij dit ook wel eens meegemaakt?’ Door reacties te vragen krijg je meer interactie, waardoor jouw Instagram-feed interessanter wordt voor anderen om te volgen.

Tip 8: Je Instagram promoten op andere kanalen

Als mensen niet weten dat jouw account bestaat, zullen ze je ook niet zomaar gaan volgen. Vertel daarom iedereen die het wil weten dat je een Instagram-account hebt, die de moeite waard is om te volgen. Heb je al een aardige hoeveelheid volgers op Facebook, Twitter of Pinterest verzameld? Laat regelmatig weten dat je weer iets leuks op Instagram hebt gezet, zodat ze verleid worden om ook daar eens te gaan kijken.

Apple op Instagram op de iPhone.

Tip 9: Geef een kijkje achter de schermen

Op Instagram lijkt alles perfect, maar je weet zelf dat het soms eindeloos duurt voordat je die ene perfect gestylede foto hebt gemaakt. Laat je volgers ook eens zien wat er achter de schermen gebeurt, zonder meteen alles bloot te geven. Daardoor krijgen je volgers herkenbare situaties te zien, waardoor je authentieker over komt. Ook zij zullen wel eens een kop koffie over hun toetsenbord of over hun nieuwe broek gooien. Door iets grappig in beeld te brengen zien mensen dat je meer bent dan een merk, maar dat er echt een persoon achter zit, die ook wel eens een tegenvaller heeft.

Tip 10: Sluit je aan bij een Instagram Pod

OK, deze is een beetje op het randje: Instagram Pods zijn groepjes ‘social influencers’ die continu bezig zijn met elkaar onderling liken. Dit doen ze niet omdat ze echt hartsvrienden en -vriendinnen van elkaar zijn, maar vooral om het algoritme van Instagram voor de gek te houden. Een Instagram Pod is een groepje van maximaal 15 personen die elkaar helpen om zoveel mogelijk invloed te hebben. Als je een foto plaatst waar meteen door 15 mensen op gereageerd wordt, valt dat op en zal de foto ook vaker bij andere volgers in de feed verschijnen. Om te zorgen dat het algoritme van Instagram om de tuin wordt geleid moet je wel een iets langere reactie plaatsen dan ‘cool’ of een reeks smileys.

#4 Maak een Instagram fotocollage

fotocollage-river-cafeVoor een leuke fotocollage gebruik je het beste Instagram Layout, een van de apps uit onze lijst met fotocollage-apps. Met deze app kies je het gewenste raamwerk, je kiest de foto’s die je wilt combineren en voilà: Layout combineert ze op een leuke manier. Je kunt nog wat schuiven met de foto’s om het precies te krijgen zoals je het wilt hebben.

Je kunt ook gebruik maken van andere fotocollage-apps, zoals Diptic of Instasize. Bijna allemaal bieden ze de mogelijkheid om te delen met Instagram en mocht dat niet het geval zijn, dan kun je de foto altijd nog opslaan en vervolgens handmatig posten vanuit de Instagram-app.

Bekijk ook

De beste fotocollage-apps voor iPhone en iPad

Zet je foto's om naar mooie fotocollages en maak snel een combinatie van je vakantiefoto's en andere kiekjes. Met deze fotocollage-apps voor iPhone en iPad gaat het lukken en kost het weinig moeite.

Nog meer Instagram-tips

Zoek je nog meer Instagram-tips? Probeer het dan eens met deze:

Lees ook onze Instagram uitleg met nog meer informatie over dit sociale netwerk.

Bekijk ook

Instagram: alles over deze populaire foto-app

Instagram is dé bekende sociale media-app voor iPhone en Android. Met filters geef je je foto's een bijzonder uiterlijk, je maakt Stories of deelt een live video. Deze pagina vertelt er alles over.