Zo blokkeer je vervelende reacties op Instagram

Bij Instagram kun je de reacties uitschakelen of reacties blokkeren op basis van trefwoorden. In deze tip lees je hoe je pestkoppen op Instagram te slim af bent.

Klagen mensen steeds over jouw sproeten of heb je last van een stalker, die steeds dezelfde bedreigingen uit? Dan kun je er bij Instagram iets aan doen. Met de maatregelen probeert Instagram onderling pesten en ongewenste spam tegen te gaan, of in ieder geval moeilijker te maken. Voor bedrijven en artiesten was het al langer mogelijk om reacties met scheldwoorden automatisch te verbergen of te blokkeren, maar als gewone gebruiker heb je ook de mogelijkheid om reacties te beperken. Instagram geeft je drie opties: alle reacties uitschakelen bij een bericht, filteren met een standaardlijstje van veelgebruikte scheldwoorden, of zelf een lijstje met trefwoorden aanleggen. Alle drie opties leggen we uit in deze tip.

Instagram-reacties uitschakelen

De meest drastische methode is het uitschakelen van de reacties bij een bericht. Zo werkt het:

  1. Kies een nieuwe foto die je op Instagram wilt plaatsen.
  2. Kies een filter en andere bewerkingen. Vlak voordat je de foto gaat delen zie je een scherm waar je de gewenste sociale netwerken kunt kiezen, zoals doorplaatsen naar Twitter en Facebook. Op dit scherm tik je op Geavanceerde instellingen.
  3. Je ziet nu Reacties uitschakelen en je zet de schakelaar aan.

Instagram-reacties blokkeren

Je kunt de reacties ook achteraf uitschakelen door op de drie puntjes (…) bij een bericht te drukken. Daarna kies je de optie Reacties uitschakelen.

Reacties automatisch filteren op trefwoorden

Je kunt ook bepaalde reacties blokkeren op basis van trefwoorden. Alleen reacties waarin het betreffende woord voorkomt worden tegengehouden. Zo pak je het aan:

  1. Open de Instagram-app en tik rechtsonder op je profiel-icoon.
  2. Tik rechtsboven op de drie liggende streepjes.
  3. Kies Instellingen > Privacy en beveiliging.
  4. Kies Instellingen voor reacties.
  5. Zet de schakelaar aan bij Aanstootgevende reacties verbergen.

Reacties die mogelijk ongepast of beledigend zijn of die mogelijk pesterijen bevatten, worden automatisch uit je berichten gefilterd. Je kunt dit later altijd weer wijzigen.

Wanneer je het filteren van reacties inschakelt, wordt dit toegepast op zowel nieuwe als bestaande reacties op je berichten.

Instagram-reacties filteren

Handmatig trefwoorden filteren in Instagram-reacties

Heb je vervelende bezoekers die andere scheldwoorden vaak gebruiken? Dan kun je ze in bovenstaand scherm intikken bij Handmatig filter. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als iemand steeds een vervelende scheldnaam voor je gebruikt. Dit werkt ook met getallen en emoji.

Meer maatregelen tegen Instagram-pesten

Daarmee is het probleem van trollen nog niet helemaal opgelost. Trollen gebruiken bijvoorbeeld algemene beledigende bewoordingen om je de grond in te stampen, bijvoorbeeld door je bij je achternaam aan te spreken: “Meneer Jansen denkt zeker dat hij heel wat is?” In dat geval kun je je eigen achternaam in de lijst zetten.

Je kunt in Instagram ook heel gemakkelijk kiezen voor een account met slotje (privé-account). Daarbij kun je zelf aangeven welke mensen jouw berichten mogen zien. Maar ook zonder afgeschermd account kun je vaak nog meer beperkingen instellen. Zo kun je per persoon aangeven wie je Instagram Story mag bekijken. Daarnaast kun je in Instagram goede vrienden op een aparte lijst zetten en bepaalde onderdelen van je Story alleen zichtbaar maken voor alleen je beste vrienden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Categorie Apps
Onderwerp instagram