Zo blokkeer je vervelende reacties op Instagram

Bij Instagram kun je de reacties uitschakelen of reacties blokkeren op basis van trefwoorden. In deze tip lees je hoe je pestkoppen op Instagram te slim af bent.

Instagram geeft je de mogelijkheid om vervelende reacties te blokkeren. Je hebt daarbij drie mogelijkheden: alle reacties uitschakelen bij een bericht, filteren met een standaardlijstje van veelgebruikte scheldwoorden, of zelf een lijstje met trefwoorden aanleggen. Alle drie opties leggen we uit in deze tip.

instagram-iphone-app

Instagram: reacties uitschakelen

Klagen mensen steeds over jouw sproeten of heb je last van een stalker, die steeds dezelfde bedreigingen uit? Dan kun je er bij Instagram iets aan doen. Met de maatregelen probeert Instagram onderling pesten en ongewenste spam tegen te gaan, of in ieder geval moeilijker te maken. Voor bedrijven en artiesten was het al langer mogelijk om reacties met scheldwoorden automatisch te verbergen of te blokkeren; gewone gebruikers kunnen er nu ook gebruik van maken.

De meest drastische methode is het uitschakelen van de reacties bij een bericht. Zo werkt het:

  1. Kies een nieuwe foto die je op Instagram wilt plaatsen.
  2. Kies een filter en andere bewerkingen. Vlak voordat je de foto gaat delen zie je een scherm waar je de gewenste sociale netwerken kunt kiezen, zoals doorplaatsen naar Twitter en Facebook. Op dit scherm tik je op Geavanceerde instellingen.
  3. Je ziet nu Reacties uitschakelen en je zet de schakelaar aan.

Instagram reacties uitschakelen

Je kunt de reacties ook achteraf uitschakelen door op de drie puntjes (…) bij een bericht te drukken. Daarna kies je de optie Reacties uitschakelen, zoals op de afbeelding hierboven is te zien.

Reacties filteren op trefwoorden

Je kunt ook bepaalde reacties blokkeren op basis van trefwoorden. Alleen reacties waarin het betreffende woord voorkomt worden tegengehouden. Zo pak je het aan:

  1. Open de Instagram-app en druk op je profiel-icoon rechtsonder.
  2. Tik op het tandrad rechtsboven om de instellingen te openen.
  3. Blader naar beneden en tik op Reacties.
  4. Je krijgt nu een scherm te zien waarop je de ongewenste reacties kunt blokkeren. Daarmee worden reacties met algemene (Engelstalige) scheldwoorden tegengehouden. Dit zijn woorden die vaak zijn gerapporteerd door andere gebruikers.
  5. Heb je vervelende bezoekers die andere scheldwoorden vaak gebruiken? Dan kun je ze intikken in het vak Custom keywords. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als iemand steeds een bepaalde spelfout maakt in een trolopmerking.

Instagram: reacties filteren

Meer maatregelen tegen Instagram-pesten

Daarmee is het probleem van trollen nog niet helemaal opgelost. Trollen gebruiken bijvoorbeeld algemene beledigende bewoordingen om je de grond in te stampen. Zo hebben trollen met een minderwaardigheidscomplex wel eens de neiging om je bij je achternaam aan te spreken, bijvoorbeeld: “Meneer Flipsen denkt zeker dat hij heel wat is?” In dat geval kun je je eigen achternaam in de lijst zetten.

Heb je een account met een slotje (privé-account), dan kun je bepaalde volgers blokkeren zodat ze je niet meer lastig kunnen vallen. Het blokkeren van trollen op openbare accounts is helaas niet mogelijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorie Apps
Onderwerp instagram

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram