iPhone camera adapter

Foto’s van je digitale camera op Instagram plaatsen doe je zo

Foto's die je met een DSLR of andere digitale camera hebt gemaakt, kun je ook op Instagram publiceren. Er is dan wel een omweg via de computer nodig. Deze tip legt uit hoe je dat het makkelijkst doet.

Maak je foto’s met een digitale camera of DSLR, dan kun je de foto’s niet zomaar op Instagram plaatsen. Instagram is alleen beschikbaar op smartphones, maar wil je foto’s van echt goede kwaliteit, dan kun je een DSLR gebruiken. Hoe je de foto’s van je Nikon, Canon of camera van een ander merk toch op Instagram krijgt en voorzien van een leuk fotofilter, ontdek je hier.

Volg iCulture op Instagram en blijf dagelijks op de hoogte van leuke gebeurtenissen, handige uitlegfilmpjes en meer! Je vindt ons hier: instagram.com/iCulture.nl.

Camera-foto’s op Instagram plaatsen

Welke methode je tot je beschikking hebt, hangt er vooral vanaf welke mogelijkheden jouw camera biedt.

#1 Foto’s op Instagram zetten via Wi-Fi of Bluetooth

Beschikt je camera over Wi-Fi of Bluetooth? Dan kun je de foto’s vaak op deze manier naar je iPhone sturen en vervolgens uploaden. Het kan wat lastig zijn om de verbinding werkend te krijgen, maar als dat eenmaal is gelukt werkt het vaak moeiteloos. Bluetooth gaat relatief traag, zeker als je veel foto’s wilt overzetten.

#2 Foto’s op Instagram zetten via online opslag

Beschikt je camera over een internetverbinding, dan kun je de foto’s rechtstreeks naar Adobe Creative Cloud, Dropbox of een andere online opslagdienst sturen. Maak een aparte map of een apart album ‘Instagram’, zodat je gemakkelijk kunt terugvinden welke foto’s je wilt gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor Dropbox, dan stuurt de camera de foto’s door naar Dropbox. Op de iPhone moet je vervolgens de Dropbox-app openen en de foto lokaal downloaden naar je camerarol. Vervolgens kun je de foto voorzien van een filter en uploaden naar Instagram.

iPhone camera adapter

#3 Foto’s op Instagram zetten via een geheugenkaartlezer

Je kunt er ook voor kiezen om de foto’s van je geheugenkaart uit te lezen. Welke adapter of geheugenkaartlezer je nodig hebt is afhankelijk van het type geheugenkaart, maar veel camera’s gebruiken tegenwoordig microSD. Apple verkoopt dergelijke geheugenkaartjes ook (ca. 60 euro). Met de Lightning-naar-USB-camera-adapter (ca. 45 euro) kun je vervolgens het geheugenkaartje rechtstreeks uitlezen op je iPhone en de foto’s op Instagram plaatsen. Er zijn ook speciale geheugenkaartlezers met Lightning-aansluiting van andere merken, zoals die van PhotoFast.

Photofast Call Recorder

PhotoFast iOS kaartlezer

#4 Foto’s op Instagram zetten via de desktop

Er zijn meerdere manieren om foto’s via de desktop op Instagram te zetten. Je kunt bijvoorbeeld de foto’s eerst op Facebook zetten en van daaruit delen naar Instagram. Ook kun je de foto’s naar jezelf e-mailen, met AirDrop versturen of de eerder genoemde methode via een online opslagdienst gebruiken.

Dit zijn de mogelijke workflow-stappen om een foto op Instagram te plaatsen:

 1. Maak je foto met de camera en hou daarbij rekening dat de meeste foto’s op Instagram nog steeds vierkant (1:1) zijn.
 2. Maak een Instagram-map op Dropbox of een andere online opslagdienst.
 3. Sluit de camera op een computer aan via een USB-kabel of gebruik een kaartlezer voor de desktop.
 4. Kopieer de foto’s naar een apart mapje of lees ze in met software zoals Adobe Lightroom.
 5. Bewerk je foto, als je dit niet met de Instagram-filters wilt doen.
 6. Exporteer je foto in een kleinere resolutie, bijv. 2048 pixels maximaal.
 7. Zet de foto in het eerder gemaakte Instagram-mapje bij Dropbox.
 8. Wacht tot de synchronisatie met de clouddienst is gelukt.
 9. Open de Dropbox-app op je iPhone en download de foto.

Nu de foto’s op je iPhone staan, kun je ze in Instagram inlezen, bewerken en publiceren:

 1. Open de Instagram-app en tik op het plus-icoontje middenonder.
 2. Kies de gewenste foto.
 3. Gebruik een fotofilter en voeg tekst en hashtags toe.
 4. Publiceer de foto en weldra zullen de eerste likes en reacties binnenstromen.

We hebben een aparte tip over het gebruik van Instagram op de desktop. Je zou bijvoorbeeld de Chrome-browser voor de Mac kunnen gebruiken, waarin je je Instagram-account kunt bekijken en gebruiken alsof je op mobiel bent.

Volg iCulture op Instagram en op andere sociale media, zodat je meebeleeft wat er achter de schermen op de iCulture-redactie gebeurt. Ook hebben we regelmatig uitlegfilmpjes. Je vindt ons hier: instagram.com/iCulture.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2019
Categorieën Apps, Foto
Onderwerpen dslr, fotografie, instagram