Instagram op iPhone, met kopje koffie, foto via Shutterstock (shutterstock_273074036).

Zo zit het met auteursrecht op Instagram

Geen idee of je een foto op Instagram wel of niet mag gebruiken? En of jouw afbeeldingen nog wel van jou zijn nadat je ze op het sociale medium plaatst? Wij vertellen je precies hoe het zit met auteursrecht op Instagram.

Terwijl je in de offline wereld niet zomaar een winkel uit mag lopen zonder te betalen, ligt dat in de digitale wereld ingewikkelder. Veel dingen zijn gratis, waarbij je betaalt door persoonlijke data of wat privacy weg te geven. Google en Facebook hebben er zelfs hun businessmodel op gebaseerd. Maar ook online gelden er regels over auteursrecht, dus ook op Instagram. Hoe zitten die regels in elkaar?

Instagram op iPhone, met kopje koffie, foto via Shutterstock (shutterstock_273074036).

Hoe zit het met auteursrecht op Instagram?

Mag je nu wel of geen foto van Instagram gebruiken? En van wie zijn ze eigenlijk als je ze op het medium plaatst, van Instagram of van de gebruiker? Auteursrecht is geen gemakkelijke materie, dus een beetje uitleg is op zijn plaats.

Jouw foto’s blijven jouw eigendom
Veel mensen denken dat alles wat je op Instagram plaatst, direct eigendom wordt van het sociale medium. Dit is niet waar, de foto’s blijven gewoon van jou en mag niet zomaar door anderen worden gebruikt tenzij jij hier toestemming toe geeft.

Hetzelfde geldt voor alle content die je daar plaatst. In de voorwaarden staat letterlijk “Instagram is geen eigenaar van de content die je op of via de service plaatst”. Daarentegen hebben ze wel een niet-exclusieve, onbeperkte, sub-licentieerbare, wereldwijde licentie om de afbeeldingen te mogen gebruiken. Dit betekent voornamelijk dat ze de foto’s die je plaatst ook mogen publiceren en Instagram zelf jouw foto’s wel mag gebruiken. Hierbij houden ze wel weer rekening met jouw privacyinstellingen.

Instagram met hand en strand

 

Instagram wordt ook geen eigenaar van je informatie
Iedere minuut die je doorbrengt op Instagram zorgt voor tal van data, die het sociale medium graag weer verzamelt. Deze informatie gaat over jou, je content en hoe je Instagram gebruikt. Hiermee worden vervolgens weer profielen mee gebouwd, zodat adverteerders hun reclames op de juiste doelgroep kunnen richten. Toch is je content niet direct vogelvrij.

Alles wat je achter een slotje, dus privé, deelt wordt door Instagram niet met derden gedeeld. Op deze manier bepaal je niet alleen wie jouw content wel en niet kan zien, maar ook waar dit terecht komt en met wie het gedeeld wordt. Wil je echter dat helemaal niemand jouw content kan zien, deel dan niets en zeker niet via social media.

Portretrecht en Instagram
Een ander interessant onderwerp is het portretrecht. Dit betekent dat als je een portretfoto van iemand maakt, diegene eerst toestemming moet geven voor je de foto op Instagram mag plaatsen. Met onschuldige portretten is er vaak nies aan de hand, mits je het onderschrift ook onschuldig houdt. Onwaarheden die mogelijk wel als waarheid aangenomen kunnen worden, zijn niet toegestaan.

Geef je aan iemand toestemming om een portret van jou op het sociale medium te plaatsen, dan kun je die toestemming niet meer terugtrekken. De foto blijft dan dus zo lang staan als de gebruiker dat zelf wil.

Een video posten in Instagram.

Dit mag wel en niet op Instagram
Leuk, die auteursrechten, maar wat mag er nu eigenlijk wel en niet. Regrammen is een lastig onderwerp. Volgens de regels van Instagram mag je alles wat openbaar op het platform geplaatst wordt opnieuw delen (re-sharen). Maar volgens het auteursrecht is dit een vorm van kopiëren en heb je daar toestemming voor nodig. Wat wel mag is linkjes naar foto’s delen, alle functies die Instagram binnen de app biedt gebruiken en afbeeldingen embedden.

Ook mag je foto’s die je zelf maakt zelf op Instagram publiceren. Wil je iets anders plaatsen, vraag dan om toestemming. Ga je echter samenwerken met merken, dan moeten jij en het merk zich aan de reclamecode social media houden.

Kom je een auteursrechtschending tegen op Instagram? Dan kun je dit melden via een speciaal formulier. Erkennen ze de inbreuk, dan halen ze de afbeelding offline. De discussie zelf mag je later uitvechten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen auteursrecht, instagram, wetten