Instagram video

Video’s op Instagram: het verschil tussen Reels en Instagram Video

Instagram legt steeds meer de nadruk op video, om daarmee een concurrent te worden van YouTube, TikTok en soortgelijke diensten. Op Instagram kun je dan ook steeds meer video's vinden, gemaakt door influencers, gewone mensen en commerciële merken.

Steeds meer video op Instagram

In 2021 liet topman Adam Mosseri weten dat Instagram niet langer een app is om foto’s te delen. De nadruk moest komen te liggen op video’s, net als bij TikTok en YouTube. Alle video-activiteiten werden samengevoegd tot Instagram Video en daarnaast staan de korte Reels veel meer centraal. Wat kun je op Instagram allemaal doen met video? Dat lees je in deze gids.

Verschillen tussen Instagram Reels en Instagram Video

De belangrijkste verschillen tussen deze bewegende beelden op Instagram:

  • Met Reels heb je meer filters, bewerkingstools en een muziekbibliotheek.
  • Bij Reels kunnen anderen jouw originele audio in hun video’s gebruiken.
  • Bij Reels kunnen anderen een remix maken, waarin jouw Reel voorkomt.
  • Diverse nieuwe functies (zie hieronder) die vanaf zomer 2022 beschikbaar zijn.

In de toekomst zal er minder verschil zijn, aangezien Instagram heeft aangegeven dat alle video’s op termijn Reels zullen worden.

Instagram Reels

Instagram Reels hebben een eigen tabblad in de app en zijn ook talrijk aanwezig op het Ontdek-tabblad. Het gaat hier om korte video’s van 15, 30 of 60 seconden. Je kunt op het Reels-tabblad korte video’s van allerlei personen vinden. Dit zijn niet alleen de accounts die je volgt, maar ook willekeurige accounts die content posten waar jij van houdt. Kijk je bijvoorbeeld veel hondenvideo’s, dan zul je steeds meer van deze video’s krijgen voorgeschoteld. Mensen komen zo in contact met nieuwe contentmakers en merken, die ze misschien gaan volgen.

Instagram Reels posten.

Om het maken van Reels makkelijker te maken heeft Instagram in 2022 de volgende functies toegevoegd:

  • Remixen van foto’s, ook die van anderen als ze publiek zijn.
  • Uitgebreidere remix-layouts, met keuze uit green screen, horizontaal of verticaal split-screen of picture-in-picture reactie om je eigen commentaar te geven op een Reel.
  • Clips toevoegen na het origineel.

Wil je niet dat jouw foto’s en video’s hergebruikt worden, dan kun je in je account aangeven dat dit privé is.

Je kunt ook gebruik maken van Templates, waaraan je je eigen videoclips kunt toevoegen. De placeholders voor audio en clips zijn daarin al aanwezig. Door het camera-icoon te tikken in het Reels-tabblad kun je de templates bekijken en gebruiken.

Instagram Reels template

Daarnaast kun je met de Dual-functie een picture-in-picture video maken waarbij de front- en achtercamera tegelijk worden gebruikt.

Instagram Reels ging in 2020 van start als reactie op het succes van TikTok. De maker van een Reel kan filters, muziek, geluiden en dergelijke toepassen. Ook kun je de Reel in je normale berichtenfeed opnemen, voor nog meer publiek. Ze zijn vooral geschikt voor entertainment en minder voor uitlegvideo’s.

Bekijk ook

Instagram Reels: nieuwe korte video's gaan de concurrentie aan met TikTok

Instagram heeft een nieuwe functie geïntroduceerd. Instagram Reels zijn korte grappige video's die je met je volgers kan delen. Instagram Reels is een soort alternatief op TikTok, de populaire social media-app waar korte video's met veelal muziek centraal staan.

Instagram Video

Instagram Video is ontstaan vanuit IGTV, een apart onderdeel voor langere video’s. Deze video’s zijn vaak wat professioneler geproduceerd. De lengte kan variëren van 15 seconden tot 60 minuten en zijn te vinden in je normale berichtenfeed. Je kunt video’s posten van een eerder uitgezonden Instagram Live-event of een langere video van maximaal 10 minuten publiceren. Geverifieerde Instagram-gebruikers mogen video’s met een maximale lengte van 60 minuten online zetten, dus dit kunnen complete workshops of documentaires zijn.

Je kunt bovendien video-previews maken. Langere video’s kunnen wat dieper in een onderwerp duiken en zijn daarom wat meer geschikt voor uitleg, demo’s of interviews.

Andere video’s op Instagram

Je kunt op Instagram natuurlijk ook video’s posten in een Story of in een gewoon bericht. Op Instagram zal het meestal gaan om verticaal gefilmde video’s, omdat mensen hun smartphone vaak zo in de hand houden. Je kunt de meeste video’s dan ook alleen in portretstand bekijken. Kantelen heeft geen zin. In Instagram Stories geldt een maximum van 15 seconden per video, maar je kunt natuurlijk meerdere achter elkaar zetten. Upload je een 1 minuut durende video, dan zal deze in de Story worden opgehakt in delen van 15 seconden. In een gewoon bericht mag een losse video tussen de 3 en 60 seconden lang zijn.

Instagram verticale video

Daarnaast kun je op Instagram natuurlijk ook live video’s tegenkomen.

Meer tips over Instagram vind je hier:

Bekijk ook

Zo kun je meerdere video's tegelijk posten op Instagram

Je kunt in Instagram meerdere video's achter elkaar zetten en plaatsen in één post. In dit artikel leggen we uit hoe je dat precies doet