Instagram Verhalen van iCulture

Instagram Stories: zo kun je verhalen maken en bekijken in Instagram

Instagram Stories is in korte tijd een razand populair van Instagram geworden, maar hoe werkt het nu precies? Dat leggen we uit in deze gids!

Instagram Verhalen

Instagram is van oudsher een app om je mooiste foto’s te voorzien van een filter en te delen met je vrienden. Inmiddels is de app veel meer dan dat: het is een sociaal netwerk waarbij alles draait om beeld. Naast de gewone tijdlijn kun je delen wat je op een dag doet via Instagram Stories, in het Nederlands Instagram Verhalen genaamd.

Instagram Verhalen van iCulture

Bij iCulture maken we regelmatig een Instagram Story, die je via ons account @iCulture.nl kunt bekijken. Als je ons op Instagram volgt krijg je alle Stories meteen te zien en beleef je mee wat er zoal bij ons achter de schermen gebeurt!

Wat zijn Instagram Stories?

Instagram Stories is onderdeel van Instagram. Je kunt er een serie schermvullende foto’s en video’s mee delen met je vrienden. Je kunt ze versieren met filters en stickers en ze zijn vervolgens 24 uur lang zichtbaar, daarna verdwijnen de items in je Verhaal automatisch. De bewaartijd is overigens niet de enige beperking die je hebt als gebruiker. De lengte van video’s in een Verhaal is 15 seconden. Je bent echter niet beperkt in hoeveel video’s je in je verhaal stopt, dus je kunt meerdere video’s van 15 seconden achter elkaar plaatsen. Daar zijn speciale tools voor, zoals de app Long Stories.

De Stories-functie is gekopieerd van Snapchat, dat hier al heel veel succes mee heeft gehad. Ondanks de kritiek dat Instagram de functie schaamteloos heeft overgenomen, is het binnen Instagram een groot succes geworden.

Instagram Stories bekijken

De Instagram Verhalen van je vrienden verschijnen bovenaan de timeline van Instagram. Je ziet ze meteen als je app opent in de vorm van een rij avatars van je vrienden. Klik je op iemands gezicht dan begint zijn of haar Verhaal af te spelen. Je ziet alle foto’s en video’s achter elkaar die deze persoon heeft gedeeld.

Daarna ga je automatisch door naar het Verhaal van je volgende vriend. Je kunt iemands Verhaal echter ook bekijken door op een avatar te tikken op een profielpagina.

Of je geluid hoort bij een Verhaal is afhankelijk van het feit of je iPhone op stil staat of niet. Staat hij op stil en heb je geen koptelefoon gekoppeld, dan hoor je geen geluid. Staat je geluid aan of gebruik je een koptelefoon, dan hoor je het wel. Het kan echter zijn dat video’s in een Verhaal geen geluid bevatten, omdat je dit als maker uit kunt zetten.

Instagram Stories op de iPhone met watermeloen emoji.

De volgorde waarop de Stories van je vrienden worden getoond wordt bepaald door het algoritme van Instagram. Je krijgt echter altijd alle (nieuwe) foto’s en video’s van een vriend achter elkaar te zien in chronologische volgorde. Daarbij worden er geen vrienden gefilterd: als je alle Verhalen hebt bekeken, heb je ze ook echt allemaal bekeken. Je kunt eventueel wel de Verhalen van specifieke vrienden ‘uitschakelen’, als je ze niet meer wilt zien. Je blijft hem of haar dan wel gewoon volgen op Instagram.

Stories die je al hebt bekeken kun je altijd opnieuw bekijken door weer op de avatar van een vriend te klikken bovenin je timeline. Door naar links of rechts te scrollen in dit rijtje avatars, kun je zien wie er allemaal een Verhaal hebben gemaakt. Vrienden met nieuwe items in hun Story krijgen een paarse cirkel om hun avatar heen; bij Stories die je al hebt bekeken, is die cirkel grijs.

Instagram Stories bekijken

Opties tijdens het bekijken van een Verhaal
Tijdens het bekijken van een Verhaal zie je bovenin één of meerdere balkjes die vollopen tijdens het kijken. Elk balkje is een foto of video. Hierdoor kun je altijd zien hoe ver je bent met kijken. Je kunt door te klikken en te swipen navigeren door een Verhaal. Deze mogelijkheden heb je daarbij:

 • Navigeren door de items binnen een Verhaal: door op het scherm te tikken ga je naar de volgende foto of video. Tik je links op het scherm, dan ga je naar de vorige. Aan het begin of het einde van een Verhaal ga je automatisch door naar de volgende vriend in je lijst. Dit ziet eruit alsof je een kubus een kwartslag draait.
 • Navigeren tussen Verhalen: door naar links of rechts te swipen ga je in één keer naar het vorige of volgende Verhaal.
 • Terug naar je timeline: swipe naar beneden of druk op het kruisje rechtsboven om terug te gaan je timeline van Instagram
 • Reageren op een Verhaal: klik onderin op de tekstbalk of swipe omhoog en je kunt een bericht sturen naar de maker van een Verhaal. Dit wordt niet openbaar zichtbaar, maar als privébericht verstuurd via Instagram Direct. Door linksonder op het camera-icoontje te klikken kun je reageren met een foto of video.
 • Naar het profiel van een vriend gaan: klik links bovenin op zijn of haar avatar.
 • Spam en ongepaste content melden: druk rechts onderin op de de drie stipjes en vervolgens op ‘Rapporten’
 • Links openen: swipe omhoog als je de tekst ‘Meer weergeven’ ziet staan. Bedrijven en celebrities kunnen namelijk links naar bijvoorbeeld artikelen toevoegen aan hun Verhaal. Als je omhoog swipet opent de link in een browser.
 • Klikken op teksten: teksten hashtags en locaties zijn klikbaar. Ook kun je doorklikken naar iemands profiel als hij of zij getagd is. Dit herken je aan het feit dat zijn of haar naam onderstreept is.

Instagram Stories maken

Als je een item wilt toevoegen aan je Verhaal op Instagram, dan swipe je vanaf je timeline naar links of klik je op het camera-icoontje links bovenin. De camera opent dan fullscreen met in beeld daarnaast enkele knoppen en opties. Deze camera is speciaal gemaakt voor Instagram Stories, dus je kunt het niet gebruiken voor gewone foto’s die je wilt toevoegen aan je tijdlijn.

Onderaan je scherm zie je verschillende opties voor de items die je kunt toevoegen aan je Verhaal. Standaard is ‘Normaal’ geselecteerd voor het toevoegen van foto’s en video’s. Door naar links en rechts te swipen kun je een andere optie selecteren. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Live: hiermee start je een livestream, door Instagram Live Stories genoemd. Deze livestreams zijn verder geen onderdeel van je verhaal
 • Normaal: hiermee voeg je een foto of video toe aan je verhaal.
 • Boomerang: hiermee maak je een korte animatie die een aantal keer wordt herhaald en daarbij afwisselend of achteruit wordt afgespeeld.
 • Terugspeelvideo: hiermee maak je een video die achteruit wordt afgespeeld.
 • Handsfree: hiermee maak je een normale video, maar hoef je tijdens het filmen niet je vinger op de opnameknop te houden

Hier vind je meer opties om je Instagram Stories bijzonder te maken:

Opties binnen de Instagram Stories-camera
Welke optie je ook selecteert, je ziet altijd een opnameknop. In de normale modus maak je een foto als je hierop drukt. Wil je een video maken, dan houd je de opnameknop ingedrukt zo lang je wilt filmen. Je ziet een balkje om de knop vollopen. Als deze vol is, stopt je opname automatisch. Bij Boomerang, Terugspeelvideo en Handsfree werkt de opnameknop op de ouderwetse manier: als je klikt, begin je met filmen; als je weer klikt, stopt de opname.

Instagram Stories maken

Binnen de camera heb je nog een aantal opties. Met de twee pijltjes rechts van de opnameknop kun je wisselen tussen de camera aan de achterkant van je iPhone en de frontcam. Dit kan echter ook door twee keer op je scherm te tikken. Met het flister-icoontje kun je logischerwijs de flitser aan en uit zetten. Deze kun je ook instellen op automatisch, te herkennen aan het A-tje naast het flits-icoontje. Gebruik je de frontcamera van je iPhone, dan wordt je scherm opgelicht om te dienen als flitser. Met de knop helemaal rechts, een emoji met sterretjes, kun je maskers toevoegen aan gezichten. Bijvoorbeeld een hondensnuit of een kroontje.

Het is ook mogelijk om foto’s en video’s in je Verhaal te stoppen die je in je camerarol hebt bewaard. Deze moet je dan wel gedurende de afgelopen 24 uur hebben gemaakt. Swipe omhoog om deze toe te voegen.

Instagram Verhalen bewerken en delen

Als je een foto of video hebt gemaakt (of geselecteerd uit je fotorol) dan kun je die verder bewerken met stickers en teksten of door erop te tekenen. Wil je een video zonder geluid delen, dan klik je rechtsboven op het speaker-icoontje. Let op: als je iPhone op stil staat, hoor je tijdens het bewerken van je video geen geluid. Dit komt desondanks wel in je video terecht, tenzij je het uitzet via het speaker-icoontje.

Wil je de foto of video weggooien, dan klik je linksboven op het kruisje. Om het item toe te voegen aan je Verhaal klik je onderin op de plus-knop met de tekst ‘Je verslag’. Met ‘downloaden’ kun je hem eventueel opslaan in je camerarol. Met ‘Volgende’ kun je de foto of video versturen naar je vrienden via Instagram Direct en eventueel alsnog aan je Verhaal toevoegen.

Linken en promoten van je Story

Het is ook mogelijk om een link naar je Story te maken en deze te promoten. Via het menu Meer (rechtsonder) kun je op deze manier extra bezoekers naar je website sturen, of volgers vragen om naar je Instagram-account te gaan. Ook kun je ze oproepen om berichten te sturen via Direct Message. Het feit dat je volgers terug kunt storen naar je Story via ander sociale media, kan handig zijn voor bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld een Stories-link delen via een nieuwsbrief.

Het delen van een Story werkt als volgt:

 1. Plaats een Story op Instagram.
 2. Open de Story en ga rechtsonder naar de 3 puntjes.
 3. Kies het delen van de link voor de hele Story.

Stories zijn standaard 24 uur zichtbaar, maar door deze nieuwe optie zijn ze langer te bekijken. Dit maakt het interessanter om wat meer tijd in je Instagram Stories te investeren. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van de Highlights/Hoogtepunten-functie, waarmee er een item op je profiel komt te staan.

Wil je meer weten over Intagram? We hebben een flinke lijst met Instagram-tips zodat je nog meer uit de app kunt halen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!