Instagram in Safari op de desktop

Zo gebruik je Instagram op de Mac

Hoe kun je Instagram gebruiken vanaf je Mac? In deze tip leggen we je uit wat je allemaal kunt op de Mac en hoe het werkt.

Instagram gebruiken op de Mac

Je gebruikt Instagram waarschijnlijk al op je iPhone of misschien gebruik je zelfs Instagram op de iPad, ook al is het er niet voor geoptimaliseerd. Maar wist je dat je het ook op de Mac kunt gebruiken? Dit werkt via de browser of via apps van derden. Daarnaast zijn er wat manieren om via je Mac foto’s te uploaden naar Instagram. Maar we moeten meteen ook waarschuwen: doe het alleen als het echt niet anders kan, want op de iPhone gaat alles een stuk makkelijker. Instagram jaagt gebruikers het liefst weg van de desktop. Nu het door de komst van Apple Silicon mogelijk is om iPhone-apps op de Mac te installeren, heeft Instagram daar dan ook meteen een stokje voor gestoken. Verder loop je het risico dat je account wordt geblokkeerd als je de grenzen probeert op te zoeken. In dit artikel vertellen we je wat de opties zijn als je binnen die grenzen wilt blijven.

Facebook Creator Studio

Sinds 2019 bestaat Facebook Creator Studio voor Instagram. Mensen die een professioneel account geregistreerd hebben als bedrijf, influencer of blogger, kunnen hiermee foto’s en verhalen uploaden naar Instagram vanaf de desktop. Je kunt ook berichten inplannen. Het is een prima alternatief als je op de Mac of PC berichten wilt maken, ook als carrousel met meerdere foto’s. Verder zijn de mogelijkheden wat beperkt. Vanuit deze tool kun je ook meteen berichten op Facebook plaatsen. Dit werkt ook op de iPad, zoals je hieronder kunt zien.

Instagram post met Facebook Creator Studio

Instagram gebruiken in Safari

De eerste en meest voor de hand liggende optie is het gebruiken van Instagram in Safari. Door naar www.instagram.com te gaan, kun je inloggen en de berichten van al je vrienden bekijken. Ook kun je Instagram Stories bekijken. Dit werkt iets minder soepel dan in de mobiele app, maar je hoeft in ieder geval niets te missen van je vrienden. Voor Safari zijn er helaas geen extensies om extra functies toe te voegen.

Om foto’s te uploaden moet je Instagram voor de gek houden en doen alsof je op een iPhone zit:

 1. Open Safari op de Mac.
 2. Ga vervolgens naar Safari > Voorkeuren > Geavanceerd.
 3. Zet het vinkje aan bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk.
 4. Open nu een nieuw venster in Safari.
 5. Ga naar Ontwikkel > Gebruikersagent > Safari iPhone (er staat een versienummer bij).
 6. Safari denkt nu dat je op je telefoon zit.
 7. Log in bij Instagram.

Instagram in Safari op de desktop

Uploaden van foto’s gaat nu als volgt:

 1. Tik op het plus-icoon in de werkbalk aan het einde van je Instagram-feed.
 2. Blader naar de foto die je wilt uploaden en selecteer het.
 3. Vergroot de afbeelding door op de pijlen te klikken of tik op het rechter icoon om de foto te roteren.
 4. Eventueel kun je een filter toepassen.
 5. Ben je klaar, dan klik je op Next.
 6. Voeg een tekst, locatie en tags toe.
 7. Klik op Share om je foto te uploaden.

Het uploaden van Instagram Stories gaat op een vergelijkbare manier:

 1. Selecteer het Your Story-icoon linksboven.
 2. Blader naar de afbeelding die je wilt gebruiken en dubbelklik erop, of klik op Choose.
 3. Je ziet een preview van de afbeelding.
 4. Voeg stickers en andere extra’s toe.
 5. Klik op Add to your story.

Dit werkt het best met afbeeldingen die al in portretmodus zijn. Liggende afbeeldingen krijgen een uitsnede in het midden. Ook is het niet mogelijk om video’s te uploaden.

Instagram gebruiken in Chrome

Ook in Chrome heb je verschillende opties om gebruik te maken van Instagram. De website werkt hetzelfde als de versie voor Safari, alleen Chrome biedt je iets meer mogelijkheden op het gebied van extensies. Er zijn extensies die het mogelijk maken om foto’s te uploaden of downloaden of om het simpelweg makkelijker te maken om door Instagram te bladeren. Net als in Safari heb je ook de mogelijkheid om foto’s te uploaden (ook zonder extensie). Om dit te doen ga je als volgt te werk:

 1. Open Instagram in de Chrome-browser en klik met de rechtermuisknop ergens op de pagina.
 2. Kies de optie Inspecteren.
 3. Klik op het tablet-icoontje linksonder (zie pijl).
 4. Onderin het scherm zie je nu de cameraknop, waarmee je foto’s van je desktop kunt uploaden.

Instagram Chrome-desktop

Lukt het niet of is de plusknop niet meteen zichtbaar? Ververs even de webpagina en ze verschijnen alsnog!

Instagram gebruiken via apps

Er zijn diverse apps en diensten beschikbaar die ervoor zorgen dat je Instagram kunt gebruiken op de Mac. Wanneer je ‘Instagram’ intypt in de zoekbalk van de Mac App Store krijg je een gigantische hoeveelheid apps te zien. Ze zijn niet allemaal even geschikt en sommige zijn al snel verouderd omdat Instagram de mogelijkheden voor externe appmakers steeds beperkt. Zo zijn onze eerdere aanraders Flume, Ramme en Windowed alweer verdwenen of door de ontwikkelaar in de steek gelaten.

Check daarom goed of onderstaande tools wel te bieden hebben wat jij zoekt.

Uplet

Uplet maakt deel uit van SetApp, de softwarebundel waarmee je een eenmalig bedrag betaalt voor een gigantische hoeveelheid handige tools. Uplet biedt je niet de mogelijkheid om door je Instagram-feed te bladeren, maar je kunt er wel heel handig bulk uploads naar Instagram mee doen. In een paar seconden staat jouw Instagram-feed weer vol met nieuwe plaatjes. Je kunt afbeeldingen en video’s bewerken zoals op Instagram en beschrijvingen toevoegen aan elke foto. Verder kun je de foto’s uploaden als origineel of als vierkante foto. Je kunt meerdere posts tegelijk uploaden.

Bluestacks Android Emulator

Soms biedt Android de oplossing voor een probleem. Eén manier om foto’s naar Instagram te uploaden is door gebruik te maken van een emulator. Bluestacks is een gratis Android-emulator, die de indruk wekt dat je op een Android-toestel aan het werkt bent. Voordat je het kunt gebruiken moet je je Google-account koppelen met je Bluestacks-account. Daarna kun je de Android-emulator gebruiken om naar de Play Store te gaan en Instagram te downloaden. Log in met je Instagram-account en gebruik de app alsof je op een mobiel apparaat zit.

PhotoFeed for Instagram

PhotoFeed is een simpele app die lijkt op de website van Instagram. Je kunt de app bovenin de menubalk zetten zodat je eenvoudig bij de berichten kunt. De app is gratis te downloaden en om enkel foto’s en Instagram Stories te bekijken kun je het prima redden met de gratis versie. Wil je echter ook de mogelijkheid om foto’s en video’s te kunnen uploaden, dan zul je hiervoor moeten betalen. Dit kost je eenmalig een paar euro. Je verwijdert dan ook direct alle reclame.

Bekijk ook

Instagram: alles over deze populaire foto-app

Instagram is dé bekende sociale media-app voor iPhone en Android. Met filters geef je je foto's een bijzonder uiterlijk, je maakt Stories of deelt een live video. Deze pagina vertelt er alles over.